Evropská atletika znovu potvrdila postoj k Rusku a Bělorusku

Evropská atletická rada se sešla ve středu v Lausanne (15), přičemž hlavními body programu jsou přípravy na Evropský atletický kongres 2023 příští měsíc, a využila této příležitosti k opětovnému potvrzení současného postoje Evropské atletiky, že atleti z Ruska a Běloruska by měli zůstat vyloučeni z evropských atletických akcí a aktivit, dokud válka na Ukrajině neskončí.

 

Po ruské invazi na Ukrajinu dne 24. února 2022 přijala Světová rada pro atletiku dne 1. března 2022 rozhodnutí o uvalení sankcí na své členské federace Rusko a Bělorusko.

Téhož večera Evropská rada atletiky jednomyslně rozhodla následovat postoj Světové atletiky a také uvalit sankce na své členské federace Rusko a Bělorusko.

Evropská atletika nadále důrazně podporuje postoj nastíněný původně v prohlášení Evropské atletiky ze dne 1. března 2022, že „všichni atleti, podpůrný personál a další funkcionáři z Ruska a Běloruska budou v dohledné budoucnosti s okamžitou platností vyloučeni z účasti na jakýchkoli evropských atletických akcích“.

„Vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině trvá již více než rok, Evropská atletická rada chtěla ukázat, že jsme nezakolísali v našem postoji ohledně pokračujícího zákazu ruských a běloruských atletů, podpůrného personálu a dalších funkcionářů, a to nejen na soutěžích, ale na všech akcích a aktivitách,“ řekl prezident evropské atletiky Dobromir Karamarinov.

„Válka byla pro Ukrajinu zničující a Evropská atletika jako sportovní organizace poznamenává, že to zahrnuje ukrajinskou sportovní infrastrukturu a její atlety.

„Budeme i nadále podporovat Atletickou federaci Ukrajiny, aby atleti z této země mohli stále dosáhnout svého potenciálu navzdory tragické situaci na Ukrajině,“ dodal.

zdroj : european-athletics.org

­