Ekologická soutěž E.ON Energy Globe


Prestižní ekologická soutěž E.ON Energy Globe letos dospěla již do jubilejního 10. ročníku.

O vítězích pěti kategorií a celkovém vítězi soutěže bude rozhodovat veřejnost v online hlasování. Do šesti kategorií soutěže se letos přihlásilo celkem 220 projektů. Odborná porota vybírala dva nejlepší projekty zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež a Stavba. Jednomu ze dvou nominovaných projektů v každé kategorii mohou nyní lidé poslat svůj hlas.

Inovace a trvale udržitelný rozvoj

„Inovace a trvale udržitelný rozvoj patří mezi základní kameny našich společenských hodnot. Obě tyto kvality se v soutěži E.ON Energy Globe skvěle kombinují, a vznikají tak velmi zajímavé projekty na ochranu životního prostředí. Za 10 let se těch nápadů sešlo neuvěřitelných 2 387. Většina projektů je navíc postavena na jednoduché myšlence i provedení, tudíž se jimi můžou inspirovat další lidé, firmy nebo obce. Těší mě, že se to v praxi skutečně děje,“ vysvětluje Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice.

Ve všech kategoriích jsou hodnoceny již zrealizované projekty, kromě kategorie Nápad, v jejímž rámci jsou hodnoceny projekty, které na svou realizaci teprve čekají. „Nominace v této specifické kategorii budeme znát až koncem září. Vítěze kategorie Nápad vybíráme sami za pomoci odborníků, veřejnost pro něj nehlasuje,“ říká koordinátorka celého projektu Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.

Novinka 10. ročníku

Novinkou 10. ročníku je způsob volení celkového vítěze. Loni o absolutním vítězi rozhodovala odborná porota Akademie věd ČR, letos bude rozhodovat hlasováním veřejnost. Nominované projekty

Kategorie Obec

V kategorii Obec odborníci nominovali město Litoměřice, které se dlouhodobě zabývá snížením energetické náročnosti městských budov, recykluje odpady v budovách městského úřadu a svým občanům poskytuje finanční příspěvek na pořízení solárního systému. Město podporuje na svém území vznik nových obnovitelných zdrojů energie, důkazem toho je hydroelektrárna, přes 3000 m2 podpořených solárních kolektorů nebo solární elektrárny umístěné i na střechách městských budov. Ty chce postupně dovybavit systémem pro akumulaci vyrobené energie a dobíjení elektromobilů či elektrokol.

Soupeřem je středočeské město Jesenice u Prahy, jehož vedení se snaží snížit negativní účinky světelného smogu na lidský spánek a růst stromů. Obec proto upravila část veřejného osvětlení úsporným koridorovým svícením se speciálním modrým filtrem. Modré světlo probouzí organismy a je přirozené pro den. Noční modré světlo je pro lidské zdraví nebezpečné. Zabraňuje totiž vylučování hormonu melatoninu, který umožňuje kvalitní spánek a snižuje riziko rakoviny Díky technologii LED jsou zároveň světla energeticky úsporná. Podél jednoho z chodníků mají všechna svítidla speciální filtr, který snižuje podíl modré složky světla. Při chůzi po chodníku se lidem postupně rozsvěcuje celkem třináct úseků po šesti a sedmi lampách. Navíc se osvětlení po jedenácté hodině v noci automaticky utlumí na 20 procent a znovu se plně rozsvítí v 5 hodin ráno. Když někdo v noci vstoupí na chodník, rozsvítí se světla díky fotobuňce naplno.



Booking.com

Kategorie Kutil

V kategorii Kutil porota ocenila ekologický dopravní prostředek TiltingVehicle. Jde o stabilní a bezpečnou naklápěcí tříkolku poháněnou velmi výkonným ekologickým elektromotorem. V zatáčkách se dokáže naklánět podobně jako motorka, a přitom zůstává perfektně stabilní. Výjimečné jízdní vlastnosti získala díky své konstrukci. Přední výkyvná náprava o dvou kolech zajišťuje dostatečnou bezpečnost, protože tříkolka je díky ní stabilní. Všechna kola jsou v průměru větší než kola dosud vyráběných motorek tohoto mladého segmentu trhu. Tříkolce to dovoluje pouštět se při jízdách i na nezpevněné cesty a do terénu. Pohodlné řízení zaručuje i chybějící převodovka. Díky umístění motoru v zadním kole ji zařízení mít nemusí. Je tak i menší šance na poruchu a nutný servis. Předkladatelem a autorem je Jaroslav Frais z Olomouce.

Konkurentem je projekt Tvoření z druhotných surovin, studenti, mladí kutilové, se pustili do boje s nadměrnou produkcí odpadů. Na konkrétním příkladu ukázali, že ne každý použitý výrobek nebo obal musí nutně skončit v koši. Ze skleněných střepů, blistrů od léčiv, nápojových plechovek, kartonů, PET lahví nebo mikrotenových sáčků vytvořili originální věnečky a čelenky, Studentský projekt upozorňuje na fakt, že ročně vyhodí každý člověk v České republice průměrně asi 340 kg různého „smetí“. Dlouhodobý trend ukazuje, že zatímco ve stavebnictví množství odpadů klesá, domácnosti ho vytváří každý rok víc. Studenti se snaží kreativním zpracováním věcí, které obvykle končí v koši, inspirovat ostatní k tomu, aby se zamysleli nad svým přístupem k celkovému plýtvání. Předkladatelem je Gymnázium Jaroslava Heyrovského z Prahy-Stodůlek

Kategorie firma

V kategorii Firma byl nominován Systém přepravy a prodeje potravin bez obalů – MIWA (Minimum Waste – minimum odpadu) předkladatele Arancia Europa, a.s. Společnost MIWA začleňuje do bezodpadového toku zboží kromě obchodů také samotné výrobce a distributory. S pomocí opakovaně použitelných kapslí zajišťuje přepravu zboží od výrobce na prodejnu s minimalizací použití jednorázových obalů a spotřebiteli nabízí pohodlný a hygienický nákup zboží do vratného, vlastního nebo ekologického obalu. Díky tomuto systému předchází vzniku významného množství odpadu. MIWA zavádí přepravu zboží pomocí speciálních kapslí a jeho prodej z modulárních skladových a prodejních zařízení. Jedna kapsle se dá použít minimálně 100x a zabrání tak vzniku přibližně 5000 jednorázových, spotřebitelských obalů. Podle analýzy sníží úbytek jednorázových obalů uhlíkovou stopu průměrně o 33 %. U některých produktů, jako jsou například cereálie, je to dokonce až o 98 %. Druhou nominaci získal projekt INFRASET – Speciální technologie na opravu výtluků silnic, který za pomoci vlastní technologie dokáže snadno a levně opravit silnice plné výtluků. Technologie využívá pro opravy recyklát asfaltu. Součástí INFRASETU® je nádoba s bitumenovou penetrací, která recyklát oživí. Oživený recyklát lze použít jako „nový asfalt“. Speciální infrazářič vysuší a rozehřeje výtluk a jeho okolí. Po nanesení penetrace rozehřeje i doplněný recyklát. Díky tomu dojde k dokonalému, a především bezespárovému propojení oživeného recyklátu a stávajícího asfaltu Použití technologie INFRASET® je levnější o 500Kč/m2 oproti službám stavebních firem. Opravy jsou rychlé a není při nich potřeba výrazně omezovat provoz na silnici. Oprava jednoho metru čtverečního stojí 250 Kč, zabere asi 12 minut a klidně k ní může dojít i během zimy. Předkladatelem je MORAM CZ, s.r.o.

 


 

Kategorie Mládež

V kategorii Mládež komisi zaujal projekt Ekologické vzdělávání pro nejmenší předkladatele MŠ Mateřídouška z Frýdku-Místku. Zdejší pedagogové už několik let aktivně vychovávají své žáčky k ekologickému cítění a organizují aktivity jako sběr a třídění odpadu, pěstování rostlin na školní zahradě nebo pečování o zvířata v živém koutku. Mateřská škola taky rozšířila sběr odpadu o malé elektrospotřebiče nebo BIO odpad a založila „Hřbitov odpadků“, kde si děti mohou prohlédnout, jak dlouho se odpadky v přírodě rozkládají. V roce 2016 se školka zapojila do projektu s názvem „Ekoškolka – děti, rodiče a učitelky pro udržitelný rozvoj“. Za své aktivity a po provedeném auditu ji byl udělen mezinárodně uznávaný titul EKOŠKOLA. Nominaci získala také Ekologická soutěž pro školy o ochraně klimatu – CO 2 liga pro základní a střední školy, předkladatele ZO ČSOP Veronica. CO2 liga se odlišuje od jiných soutěží tím, že je celoroční, zaměřená na aktuální téma ochrany klimatu a vede žáky k poznání cestou osobního prožitku. Cílem je žáky nejen vzdělávat, ale i to, aby získali vlastní zkušenost a povědomí o tom, co mohou sami změnit a jak mohou chránit životní prostředí u sebe doma, ve škole i v obci.

CO2 liga je určena pro žáky 2. stupně základních škol a středních škol z celé republiky.

Letos proběhla již po osmé a každoročně se do ní hlásí na 60 škol. Během školního roku plnili soutěžící úkoly pěti témat: Klimatická změna, Jídlo, Voda, Energie a Doprava. V kategorii Stavba byla nominována energeticky úsporná ordinace praktického lékaře v Rožmitálu pod Třemšínem předkladatele Jana Brotánka. Jednopodlažní bezbariérová budova příjemně řeší potřeby pacientů v menším městě. Moderní ordinace myslí na týmovou práci sester i lékaře a zároveň propojuje funkční prostor s ekologickým přístupem. Přes relativně malé investiční náklady na stavbu se podařilo snížit energetickou spotřebu budovy na minimum. Do budovy praktického lékaře vstupují lidé přes recepci, procházejí samostatnou vyšetřovnou sestry až do ordinace. Návrh počítá s možností nástavby i přístavby objektu. V budoucnu zde tak může vzniknout druhá ordinace se společnou čekárnou a bytem pro lékaře. O vítězství bude rovněž bojovat vlastnoručně postavený pasivní dům ze slámy v Dobřejovicích u Prahy, který postavil Jan Chvátal za tři roky. Dům je postavený ze slámy, hlíny a dřeva, využívá dešťovou vodu, fotovoltaiku a vytápění dřevem. Energeticky pasivní dům s dominantním jasanovým schodištěm ve tvaru stromu dýchá přírodní atmosférou a při svém vzniku, ani provozu téměř nezatěžuje své okolí. Dešťovou vodu ze střechy využívá rodina pro splachování na toaletách a při zalévání zahrady. Ročně tak ušetří více jak 40 % pitné vody. Hlasování a ceny O vítězích jednotlivých kategorií mohou lidé hlasovat na webu soutěže www.energyglobe.cz až do 30. září 2018.

Ocenění pro vítěze

Představitelé nejlepších projektů v každé kategorii získají úspornou pračku od Miele a plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo Vaillant. Celkový vítěz vyhraje vůz ŠKODA Octavia Combi G-Tec a od organizátora soutěže v ČR, energetické společnosti E.ON, k tomu dostane tankování CNG na rok zdarma. Hodnotné ceny čekají i na hlasující. „Kromě hlasování letos lidé mohou tipovat celkového vítěze soutěže. Hlavní výhru, tedy užívání vozu ŠKODA Kodiaq Sportline na čtyři měsíce zdarma, získá ten, kdo správně tipne celkového vítěze a zároveň se svým odhadem nejvíce přiblíží skutečnému počtu hlasujících,“ dodává Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií 10. ročníku soutěže E.ON Energy Globe budou představeni 16. října 2018 na slavnostním vyhlášení, které letos opět odvysílá televize ČT2. Cílem soutěže E.ON Energy Globe je ocenit projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Soutěž Energy Globe oceňuje již od roku 2000 projekty a inovativní nápady z celého světa, v oblasti ochrany přírody a úspor energií. Jedná se o mezinárodní soutěž, která na národní úrovni probíhá ve 177 zemích světa. V České republice soutěž iniciovala a již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON.

Jaromír a Věra Hamplovi