Diana Cholenská vybojovala stříbro na juniorském mistrovství světa ve skikrosu

Lyžařka Diana Cholenská vybojovala stříbro na juniorském mistrovství světa ve skikrosu. Pro českou výpravu v Krasnojarsku vybojovala pátou medaili a doplnila poslední cenný kov, který české výpravě na MSJ chyběl ke kompletní sbírce.  

 

Cholenská ve finále nestačila jen na domácí Darju Melčakovovou, třetí skončila další Ruska Polina Rjabovová. Česká lyžařka navázala na druhé místo z loňských olympijských her mládeže v Lausanne. Jablonecká závodnice už má za sebou i čtyři starty mezi elitou ve Světovém poháru. Před měsícem v gruzínském Bakuriani obsadila 15. místo.

Zuzana Maděrová skončila v paralelním obřím slalomu devátá

Alpská snowboardistka Zuzana Maděrová vybojovala v prvním závodě na mistrovství světa juniorů elitní desítku. V úvodním paralelním obřím slalomu obsadila v sibiřském středisku devátou příčku.

Sedmnáctiletá Maděrová, které na loňském juniorském šampionátu těsně unikly stupně vítězů a obsadila čtvrtou příčku, v Krasnojarsku postoupila sedmým místem z kvalifikace. V osmifinále ale nestačila na domácí závodnici Darinu Klinkovou, do další fáze bojů o cenné kovy nepronikla a obsadila celkové 9. místo. Podobně dopadla také Klára Šonková, jež padla v osmifinálové jízdě s Martinou Ankeleovou a umístila se třináctá.

Šonková skočila těsně za elitní patnáctou

Klára Šonková obsadila na mistrovství světa juniorů v ruském Krasnojarsku šestnáctou pozici v paralelním slalomu. Ve druhém a posledním individuálním vystoupení alpských snowboardistů na šampionátu jako jediná z českých závodníků postoupila z kvalifikace.

Osmnáctiletá Klára Šonková zvládla kvalifikaci paralelního slalomu úspěšně a jako patnáctá se probojovala mezi nejlepší šestnáctku závodnic do vyřazovacích jízd. Už v kvalifikaci naopak bohužel skončila Zuzana Maděrová, která se devátým místem postarala o nejlepší český výsledek ve včerejším paralelním obřím slalomu. V pátek v kvalifikaci skončila devatenáctá a do pokročilé fáze závodu stejně jako další čeští junioři nepostoupila. Klára Skřipská skončila dvaadvacátá, o čtyři příčky před Janou Zvířecí. Šimon Choleva obsadil sedmadvacátou příčku, Benajmin Biegel jednatřicátou pozici a Adam Krupa byl diskvalifikován.

Šonková se tak jako jediná z výpravy českých alpských snowboardistů představila také na startu vyřazovacích jízd. V osmifinále ale narazila na vůbec nejtěžší možnou soupeřku – domácí Sofii Nadyršinovou, která vyhrála včerejší závod, na loňském mistrovství světa juniorů brala dvě zlata a před třemi týdny ovládla poprvé v kariéře také seniorský šampionát. Na ruskou favoritku Šonková nestačila, osmifinále pro ni bylo konečnou a celkově obsadila šestnáctou příčku.

„Myslím, že mám ještě prostor se zlepšovat. Další mistrovství jsou ještě přede mnou a předpokládám, že do nich se budu zase zlepšovat,“ hodnotila Šonková, která ukázala sportovního ducha nejen na trati. Neváhala totiž pomoct polské soupeřce Julii Sitarzové, které do sibiřského dějiště MSJ nedorazila zavazadla. „Bohužel neměla takřka vůbec nic, půjčila jsem jí prkno, helmu i kalhoty, aby mohla vůbec odstartovat,“ popisovala.

V sobotu je na Sibiři na programu ještě týmový závod.

Zdroj a foto: Czech Ski & Snowboard, fis-ski.com