Den otevřených dveří DPP ve vozovně Vokovice a v depu Kačerov tento víkend nabídne prohlídku vozového parku nebo zážitkové jízdy  

 Po dvouleté přestávce připravil Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) tradiční Den otevřených dveří, tentokrát v novém formátu: tři dny a tři areály.
O nadcházejícím víkendu se DPP připojí k pražskému železničnímu dni a v sobotu 11. září otevře pro fanoušky MHD a kolejové dopravy dveře vozovny Vokovice a v neděli 12. září 2021 depa Kačerov, po oba dny od 10 do 16 hodin. Třetí den otevřených dveří DPP chystá na sobotu 25. září 2021 od 10 do 17 hodin, a to v garáži Klíčov.

 

DPP na všech třech místech nabídne návštěvníkům přehlídku současné techniky, historických vozidel, nahlédnutí do zázemí provozoven, ukázku vnitropodnikové dopravy, či pracovních vozidel. DPP nezapomněl ani na nejmenší návštěvníky, kteří se mohou těšit na soutěže a hry s animátory, chybět nebude malování na obličej, fotokoutek nebo kreativní workshop. Ve všech areálech bude infocentrum DPP s nabídkou suvenýrů s dopravní tematikou, náborové centrum, prezentace Střední průmyslové školy dopravní z Prahy 5 – Motola s tramvajovým trenažérem nebo RC modely aut na vodíkový pohon a nebude chybět ani možnost nákupu občerstvení.

 

V sobotu ve vozovně Vokovice

DPP představí zbrusu nový vyprošťovací jeřáb Volvo FMX 460HP 8x6R, který zakoupil do své flotily, a to v rámci šesti praktických ukázek při zvedání čela tramvaje typu T3 s polepem Neskákej mi pod kola. První ukázka proběhne v 10:15, poslední v 15:15, zbylé vždy v čase 15 minut po celé hodině.

 

V areálu vozovny se pak fanoušci tramvají mohou detailně seznámit s tramvajemi T3 PLF, 14T, 15T, T3RP se sněhovým pluhem, KT8N2, T6A5, legendární Mazačkou nebo s historickou tramvají 240 a vlečným vozem 682, což je mimochodem nejstarší komerční souprava DPP. Zájemci se s ní budou moci v neděli 12. září 2021 svézt na prvním pořadí historické linky č. 42. Návštěvníci dne otevřených dveří ve vozovně Vokovice budou moci nahlédnout také do aut pro servis trolejového vedení, měření rozchodu, dopravní kontroly nebo nehodového vozu a dalších.

 

Ve vozovně Vokovice proběhne také ukázka výpravny i představení informačního systémů DORIS, který v Praze řídí provoz tramvají a sleduje odchylky od jízdního řádu. Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem bude možné do předváděcí místnosti s DORIS vpustit v jednu chvíli maximálně 30 návštěvníků. K dispozici bude i stánek s testy na návykové látky.

V areálu depa Kačerov se návštěvníci budou moci seznámit například s prací hasičů a jejich technikou.

Ve spolupráci s Pražskou strojírnou, dceřinou společností DPP, bude k vidění ukázka speciálních pracovních strojů. Dopravu do depa bude zajišťovat linka č. 118 (v úseku Budějovická – Sídliště Spořilov DPP linku posílí vloženými spoji), linka č. 170 z Budějovické a linka č. 138 ze stanice Kačerov. Doporučujeme nicméně všem návštěvníkům dojet metrem do stanice Budějovická a na den otevřených dveří pokračovat autobusovými spoji na linkách č. 118 a 170. Historické soupravy metra (81 – 71 a Ečs) budou ve 30minutových intervalech kyvadlově sloužit během celého dne pouze pro cestu z depa Kačerov (odjezd z 38. koleje) ve směru na Nádraží Holešovice.

 

Hasiči svou techniku předvedou také v garáži Klíčov

v sobotu 25. září 2021. Děti se zde mohou zúčastnit jízd na šlapacích motokárách, a také si připomenout pravidla silničního provozu na dopravním hřišti s elektrickými vozítky.

Den otevřených dveří v garáži Klíčov proběhne společně s Dnem PID v Letňanech. Obě akce propojí nízkopodlažní autobusy polookružními jízdami na trase Letňany – Klíčov – Letňany. Spoje budou v provozu v intervalu 10 minut, odjezd posledního z garáží Klíčov bude v 17:15 hodin.

 

Protiepidemická opatření na dnech otevřených dveří

Vzhledem k aktuální pandemické situaci bude návštěvníkům starším 6 let vstup na den otevřených dveří umožněn, pokud doloží některý z následujících potvrzení o bezinfekčnosti:

  • negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní,
  • negativní RAT antigenní test starý nejvýše 72 hodin (lze doložit i čestným prohlášením
    o absolvování testu ve škole),
  • prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delším než 180 dnů přede dnem konání akce,
  • dokončené očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny, musí uplynout nejméně 14 dní.

Současně žádáme všechny návštěvníky starší 6 let, aby měli po celou dobu pobytu v areálu (jak ve vnitřních, tak i ve venkovních prostorech) nasazený respirátor bez výdechového ventilu min. třídy FFP2 (KN95/N95), nebo nanoroušku.

 

Více informací o dnech otevřených dveří také zde: www.dpp.cz/dod

 

T6A5 v retroprovozu a Měsíček na lince č. 42

Tento víkend nachystal DPP pro fanoušky MHD kromě dnů otevřených dveří další zajímavosti. V rámci retroprovozu DPP nasadí obě tramvaje T6A5 ev. č. 8601 a 8750. Budou jezdit na pravidelné lince č. 2, prvně jmenovaná v sobotu 11. září a druhá v neděli 12. září 2021.

 

V neděli 12. září DPP poprvé nasadí na historickou linku č. 42 vůz ev. č. 5602 – Měsíček, a to jako 2. pořadí. Měsíček disponuje 50 místy k sezení a v roce 1989 jej DPP upravil z běžného vozu tramvaje typu T3, vyrobeného v roce 1964. Vůz má pouze dvoje dveře, atypický modro krémový nátěr a má symbol Měsíčku na čele a boku karosérie. Vůz se v současné době používá především pro vyhlídkové jízdy dětí mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Pražský železniční den 2021 nabídne zábavu nejen na kolejích v sobotu 11. září 2021