Den druhý TOKIO 2021: Češi v akci

Jak se dařilo našim sportovcům druhý den na OH 2020 ?

Basketbalisté začali vítězně, tenistky jdou dál, v semifinále jsou Kudějová i Rohan

Čeští basketbalisté vstoupili do olympijského turnaje vítězstvím nad Íránem. Ač vedli už o 22 bodů, nakonec oslavili výhru jen šestibodovou. Nezaváhaly ani české tenistky Karolína Plíšková a Petra Kvitová a postoupily do druhého kola singlu.

 

Celkem je v neděli v akci vedle basketbalistů dalších 23 českých sportovců.

TENIS

Karolína Plíšková přesvědčivě zvítězila nad Alizou Cornetovou z Francie   6:1, 6:3. Při své olympijské premiéře se na kurtu zdržela hodinu a dvě minuty.

„Nečekala jsem, že budu hrát tak dobře. První set byl skoro bez chyby. Až ve druhém se pár chybiček našlo,“ pochvalovala si Plíšková.

O několik hodin později si ještě vylepšila náladu, když spolu s Markétou Vondroušovou smetly ve čtyřhře Číňanky Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing 6:2, 6:1.

Ani Petra Kvitová nezaváhala a Italku Jasmine Paoliniovou porazila 6:4 a 6:3. Dál jdou i deblistky Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, které si poradily s Hsieh Jü-čche, Hsu Čche-jü z Tchaj-wanu 6:2 a 6:1.

BASKETBAL

Čeští basketbalisté zvítězili na úvod olympijského turnaje v Tokiu nad Íránem 84:78. Ještě ve čtvrté čtvrtině vedl český tým o víc než dvacet bodů, v závěru ale soupeř stahoval náskok.

VODNÍ SLALOM

Kajakářka Kateřina Minařík Kudějová i kanoista Lukáš Rohan míří do semifinále.

V úvodní kvalifikaci obsadili shodně 6. místo.

STOLNÍ TENIS

Stolní tenista Lubomír Jančařík nedotáhl na olympijských hrách v Tokiu slibně rozehraný zápas druhého kola s Kazachem Kirillem Gerassimenkem a po prohře 3:4 je vyřazen. Jančařík vedl v duelu vyznavačů obdobného útočného stylu, kteří se dobře znají z německé ligy, 2:0 a 3:2 na sety, ale nakonec se z postupu radoval třicátý nasazený Gerassimenko. Vypadla i Hana Matelová, která podlehla Thajce Orawan Paranangové 2:4.

 

Sportovní gymnastka

Aneta Holasová, která si necelé tři měsíce před soutěží v Tokiu zlomila nohu, při olympijském debutu do finále víceboje neprošla. Přesto po kvalifikaci zářila spokojeností, protože pro ni po prodělaných zdravotních problémech byl úspěchem už fakt, že se pod pěti kruhy představila. Po třech odcvičených skupinách z pěti je Holasová na 42. místě, do finále postoupí 24 nejlepších.

 

SPORTOVNÍ STŘELBA

Skeetař Jakub Tomeček zatím potvrzuje medailové ambice. Po úvodní části kvalifikace je čtvrtý a drží příčky na postup do olympijského finále. Do něj se podívá šest nejlepších střelců.

Naději na účast v medailových bojích má i skeetařka Barbora Šumová, která je sice desátá, od šestého místa ji ale dělí jedna přesná rána. Druhá část mužské i ženské kvalifikace je na programu v pondělí.

Už jisté je, že s kvalifikací vzduchové pušky si naopak neporadili střelci Jiří Přívratský a David Hrčkulák. Prvnímu jmenovanému patřilo 14. místo, Hrčkulák obsadil 19. příčku. Do finále postoupilo osm nejlepších.

VESLOVÁNÍ

Cestu do medailových bojů čeští veslaři v neděli nenašli. Obě posádky obsadily ve svých jízdách pátá místa, která je zavedla jen do bojů o umístění mimo stupně vítězů. Skifař Jan Fleissner bude bojovat v semifinále C/D. Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová ve středu nastoupí ve finále B.

windsurfing

Windsurfař Karel Lavický figuruje po třetí z dvanácti rozjížděk na třiadvacátém místě. Do čtvrtka ho čeká celkem dvanáct rozjížděk, deset nejlepších postoupí do sobotní medailové jízdy.

CYKLISTIKA

Cyklistka Tereza Neumannová, jediná česká žena ve startovním poli závodu s hromadným startem, obsadila 33. příčku. Na vítěznou Rakušanku Annu Kiesenhoferovou ztratila 7:02 minuty.

PLAVÁNÍ

Plavkyně Simona Kubová z rozplavby na 100 metrů znak do pondělního semifinále na olympijských hrách v Tokiu nepostoupila. Devětadvacetiletá rodačka z Chomutova, která pod pěti kruhy startovala v Londýně a v Riu de Janeiro ještě pod dívčím jménem Baumrtová, s časem 1:01,35 skončila na 27. místě. Za postupovou šestnáctkou zaostala o 1,31 sekundy.

 

Zdroj: ČTK

Foto: Český olympijský tým, FB Český vodní slalom, FB České veslování