Další rozvoj Kazachstánu.


   Na začátku března přednesl prezident Nursultan Nazarbajev na společném zasedání vlády a obou komor parlamentu svůj návrh na 5 sociálních projektů. Myšlenka „Kazachstán je náš společný domov“ by měla být naplněna novým hmatatelným významem.     

  První iniciativa: „Nové možnosti nabytí bytových jednotek pro každou rodinu.“ 

  V uplynulých letech bylo uděláno hodně, aby se rozšířily možnosti nabytí bytových jednotek pro naše občany. Během roku 2017 bylo postaveno 11,2 milionu metrů čtverečních nových bytů. I když jde o rekordní číslo, tak to nestačí, mnoho rodin nemá dosud vlastní bydlení. Bude zvýšena dostupnost hypoték na bydlení pro široké masy.   

 „Potřebujeme mechanismy pro poskytování levných zdrojů, kdy si každý pracovník může koupit byt na úvěr a obsluhovat tento úvěr s přihlédnutím možnosti rodinného rozpočtu. Proto navrhuji spustit program „7–20–25“. Každý pracující Kazachstánec bude mít možnost získat hypoteční úvěr za následujících podmínek. Úroková sazba z úvěru bude 7 procent za rok, a ne 14-16 procent jako nyní. Jestliže dnes banky vyžadují počáteční vklad až do výše 30 %, a někdy do 50 %, v rámci tohoto programu by počáteční vklad neměl překročit 20 %. Doba půjčky nebude od 10 do 15 let, ale do 25 let, aby se snížila částka měsíčních plateb pro lid,“ řekl prezident. Realizace programu poskytne silný impuls bytové výstavbě. Bude to také působit na růst hospodářství, malých a středních podniků, vytvářet nová pracovní místa.       

Druhá iniciativa: „Snížení daňového zatížení při zvyšování mezd málo placených pracovníků“.    

  Od 1. ledna 2019 se sníží jejich daňové zatížení 10krát – do 1 %. Snížení daňového zatížení prostřednictvím individuální daně z příjmů by mělo být provedeno pro ty, kteří dostávají měsíční mzdu menší než 2,5krát velikost minimální měsíční mzdy. Uvolněné finanční prostředky z tohoto poklesu jsou navrženy pro zvýšení jejich platů. Výsledkem je, že nejméně u jedné třetiny nájemných pracovníků, jichž je více než 2 miliony se zvýší mzda bez zvýšení zátěže působící na zaměstnavatele. Vláda musí v budoucnu zkoumat možnosti zavedení progresivní sazby daně z příjmů.  

                                                                                                   

Třetí iniciativa: „Zvýšení dostupnosti a kvality vysokoškolského vzdělávání a zlepšení životních podmínek studentské mládeže“.     

V současné době na univerzitách studuje více než 530 000 mladých lidí, z nichž téměř 30 % má granty přidělené státem. Za účelem zvýšení přístupu a kvality vysokoškolského vzdělávání navrhl prezident v akademickém roce 2018-19 ke každoročně přiděleným 54 000 grantům, navíc přidat 20 000 grantů. Z toho 11 tisíc – pro bakalářské studium v technických oborech. To umožní přípravu tisíce a tisíce specialistů o které bude v nové ekonomice v podmínkách čtvrté průmyslové revoluce velká poptávka. Jedná se především o inženýry, specialisty v oblasti informačních technologií, robotiky, nanotechnologií. Je nezbytné zvýšit náklady na nové granty na všech univerzitách v technických a zemědělských oborech do úrovně grantů na národních univerzitách. Tato opatření přispěje ke zvýšení zápisu absolventů středních škol do vysokých škol, což je celosvětový trend. Do roku 2022 budou postaveny studentské ubytovny nejméně pro 75 tisíc studentů.   

Vlajka – Kazachstán

                                                                                          

Čtvrtá iniciativa: „Rozšíření mikroúvěrů“.   

    V rámci práce na rozvoji podnikání mezi osoby samostatně výdělečně činné a nezaměstnané je nejúčinnějším mechanismem poskytování zvýhodněných mikroúvěrů. V roce 2017 bylo uděleno 7.200 mikroúvěrů ve výši 32 miliard tenge. Zároveň dalším 5 tisícům lidí vyškolených v rámci projektu „Bastau Business“ se nepodařilo získat mikroúvěry pro zahájení podnikání. V roce 2018 prezident nařídil přidělení dalších 20 miliard tenge, čímž se celková částka mikroúvěrů zvýší na 62 miliard tenge. V důsledku toho dostane mikroúvěry více než 14 tisíc lidí, což dvakrát zvýší úroveň 2017 roku. Tato iniciativa umožní otevřít tisícům lidí vlastní podnik, je to zvlášť důležité pro rozvoj podnikání na venkově.       

                                                            

Pátá iniciativa: „Další plynofikace země“.    

   V průběhu let nezávislosti se výroba plynu v zemi zvýšila z 8 na 52 miliard kubíků ročně a bude dále růst. Dnes je devět regionů plynofikovaných, je to téměř 50 % země. Centrální a severní oblasti země jsou stále bez plynu. Bude realizován projekt výstavby magistrátního plynovodu na trase Karaozek – Astana. Plyn bude dodáván 2,7 milionů lidí, ale také vytvoří novou produkci malých a středních podniků. Zlepší se také ekologie. Pouze v Astaně převod na plyn sníží škodlivé emise do ovzduší 6krát na 35 tisíc tun ročně.   „Nové opatření státu se stanou hmatatelnými pro všechny Kazachstánce, pro všechny občany našeho státu. Společnost bude mít novou příležitost plánovat budoucnost a pevně spojit svůj osud s Kazachstánem. Myslím si, že je potřeba konsolidovat tento program zákonodárně. Realizace programu doplní ústavní normu o „sociálním státu“ novým konkrétním obsahem. V moderních globálních podmínkách národní jednota je sociální jednota, a realizovaný stát je sociální stát. A jsem si jist, že díky společnému úsilí vytvoříme realistický, pragmatický kazachstánský model sociálního státu a národního blahobytu,“ zakončil prezident Nazarbajev.

 

Jaromír a Věra Hamplovi



Booking.com