Češky mají z deblu zlato! Siniaková s Krejčíkovou vybojovaly historický triumf

Díky výsledku finále deblu žen v Tokiu: Krejčíková, Siniaková – Bencicová, Golubicová 7:5, 6:1, slaví Česká republika první tenisové zlato z olympijských her. Po sobotním stříbru Markéty Vondroušové ve dvouhře vybojoval pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková medaile nejcennější, když ve finále čtyřhry zdolal švýcarskou dvojici. Postaral se tak o první český tenisový olympijský triumf v historii, v Československé éře na něj dosáhl pouze Slovák Miloslav Mečíř.

Česká výprava v Tokiu slaví už čtvrtou zlatou medaili.

Siniaková s Krejčíkovou potvrdily pozici prvního nasazeného páru. Švýcarky s olympijskou šampionkou ve dvouhře Bencicovou držely krok s českými favoritkami jen do koncovky první sady.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz dvouhry při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před devíti lety v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Češi v akci 1. 8.:

GOLF:

Olympijským vítězem v golfu se stal Američan Xander Schauffele, stříbrnou medaili má Slovák Rory Sabbatini. Ondřej Lieser obsadil poslední 60. místo.

ATLETIKA:

Nejúspěšnější mužský sprinter české historie Pavel Maslák na Olympijském stadionu v Tokiu s výkonem 47,01 s skončil až na 40. místě, sekundu a půl od postupových pozic. Na vině byla slabší forma i zažívací potíže, které ho v Tokiu postihly. Jeho účinkování v Tokiu ale ještě nemusí být u konce. Maslák je tradiční oporou čtvrtkařské štafety, v níž spolu s Patrikem Šormem, Vítem Müllerem a Janem Tesařem v červnu v Kluži zaběhl český rekord 3:02,42, který jim zajistil olympijskou místenku.

Jezdectví:

Všestrannost – Brit Oliver Townend vyhrál cross country v rámci soutěže všestrannosti na koni Balaghmor Class, nejstarší účastník Andrew Hoy z Austrálie s koněm Vassily de Lassos skončil sedmý, 36. byl Miloslav Příhoda s valachem Ferreolusem , 41. Miroslav Trunda s klisnou Shutterflyke.

ATLETIKA:

V první dnešní atletické finále – koule žen. Češka Markéta Červenková do něj neprošla z páteční kvalifikace. Výkon 17,33 metru, hluboko pod jejími možnostmi, ji zařadil až na 24. místo. Vyhrála podle očekávání Číňanka Kung Li-ťiao   výkonem 20,58 metru a zkompletovala svou sbírku olympijských medailí.

Zdroj: ČTK

Foto: Twitter