Česká spořitelna zatraktivňuje nabídku pro sociální podniky a neziskovky

Nový úvěrový program se zárukou EIF navyšuje úvěrový limit sociálním podnikům a neziskovkám z EUR 500,000 na EUR 1 milion Splatnost úvěrů se prodlouží o jeden rok na 11 let Výše zajištění EIF se zvýší z 80% na 90 %

Jeden milion eur, který bude možné splácet až 11 let. S takovou nabídkou adresovanou sociálním podnikům a neziskovým organizacím přichází Česká spořitelna. Dohodla se s Evropským investičním fondem (EIF) na dalším zatraktivnění úvěrových podmínek se zárukou EIF určeným sociálním podnikům a neziskovým organizacím.



„Podpora sociálních podniků a neziskovek je klíčovou prioritou pro sociální bankovnictví České spořitelny. Jsme rádi, že v současných kritických podmínkách způsobených pandemií Covid-19 můžeme těmto organizacím nabídnout ještě efektivnější podporu. Kdy jindy, když ne právě teď,“ zdůrazňuje Otto Mach, manažer sociálního bankovnictví České spořitelny.



Díky nové dohodě s Evropským investičním fondem (EIF) jsou „evropské peníze“ pro sociální podniky i neziskové organizace dostupnější. Změna se týká např. maximální výše úvěru, která vzroste z 500 tisíc eur na 1 mil. eur, nebo výše záruky EIF, která se zvýší z 80 na 90 %. O jeden rok se také prodlouží maximální doba splatnosti úvěru, a to na 11 let.

Zatraktivnění podmínek čerpání úvěrů by mohlo dále zpřístupnit „evropské peníze“ pro domácí organizace.

V rámci starých parametrů jsme dosud poskytli sociálním podnikům a neziskovým organizacím 30 úvěrů se zárukou EIF v celkové výši 130 mil. Kč a úvěry za dalších zhruba 20 mil. Kč jsou rozjednané.

Nadále platí, že úvěry se zárukou EIF mohou klienti použít na investiční i provozní účely. Mohou je využít také na předfinancování dotací, které však v takovém případě nesmí pocházet ze zdrojů Evropských strukturálních fondů.