Část trasy A pražského metra rozsvítí nové úsporné LED osvětlení   

Modernizace se po více než čtyřech desítkách let provozu dočká systém osvětlení v tunelech a navazujících částech stanic Náměstí Míru, Jiřího z Poděbrad a Flora trasy A pražského metra. Projekt výměny zastaralých světel za moderní LED svítidla dnes odsouhlasili radní hlavního města. Většinu potřebných prostředků poskytne pražský operační program. 

Osvětlovací soustavy, které se budou měnit, sloužily od uvedení stanic do provozu, tedy od konce 70. let minulého století.

Jejich nahrazení moderním zařízením přijde na téměř 87 milionů korun, přičemž 85 procent potřebných výdajů uhradí pražský Operační program Praha – pól růstu ČR. 

 

„Životnost původního osvětlení je u konce – je značně poruchové a nelze ho dostatečně přizpůsobovat aktuálním potřebám. Provoz je navíc energeticky náročný, a tedy nákladný i zatěžující životní prostředí. Jsem proto velmi rád, že se nám podařilo zajistit prostředky nutné pro jejich nahrazení moderními, výkonnými a energeticky efektivními LED svítidly. Jde o další z řady kroků směřujících ke splnění klimatického závazku Prahy,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. 

 

Odstranění starých a montáž nových svítidel se uskuteční bez omezení běžného provozu.

Práce na výměně potrvají do května příštího roku a završí je potřebné revize a zkušební provoz. 

 

„Stanice Jiřího z Poděbrad v současnosti prochází celkovou rekonstrukcí plánovanou do února 2024. Během rekonstrukce postavíme nové výtahy, aby stanice byla přístupná všem bez rozdílů. Vyměníme eskalátory a opravíme vestibul. I na tuto investiční akci pražský operační program přispěje téměř sty miliony korun, určenými konkrétně na výměnu eskalátorů,” doplňuje Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy.

 

Operační program Praha – pól růstu ČR (OP PPR) podpořil už dvacet projektů, které Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) realizoval v pražském metru. Dotace z programu pokryly téměř polovinu nákladů na jejich realizaci a přesáhly miliardu korun. Kromě výměny osvětlení šlo také o výměny vzduchotechniky a eskalátorů.  

OP PPR působí na území Prahy už od roku 2014 a pro programové období 2014-2020 získala Praha z Evropských strukturálních fondů (ESIF) více než 200 milionů EUR. Od spuštění programu bylo podpořeno více než 1 600 projektů, které Pražanům zlepšují životní prostor a kvalitu života, ale také například podporují vědu, podnikání či vzdělávání v Praze. 

Podrobnosti o OP PPR ČR poskytuje odbor evropských fondů Magistrátu hl. m. Prahy, který zajišťuje koordinaci, přípravy a realizaci financování projektů Evropské unie (penizeproprahu.cz, info@penizeproprahu.cz), nebo mediacentrum@praha.eu (odbor médií a marketingu Magistrátu hl. m. Prahy).