Čarodějnice a „máj – lásky čas“ ve středních Čechách

Blíží se první máj – lásky čas. Tradiční polibek pod rozkvetlou třešní bude mít své kouzlo například v některém z mnoha středočeských parků. V květnu se také pořádají májové slavnosti. Ještě před příchodem května je ovšem podle tradice potřeba očistit se od všeho zlého a pálit čarodějnice. Ve středních Čechách se letos budou pálit například také v areálu Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna anebo v Zooparku Zelčín. V Nižboru lze prožít keltský svátek Beltain, ze kterého tradice pálení čarodějnic vychází.

Ohně na přelomu dubna a května zapalovali už staří Keltové, protože věřili v nadpřirozené účinky plamenů.

Beltain jako dávný keltský svátek návštěvníci mohou prožít 30. dubna na nádvoří zámku Nižbor, kde se zároveň opět otevírá stálá expozice o Keltech. Veselí bude provázenou hudbou a dobovými tanci. Vše přímo naproti proslulému keltskému oppidu Stradonice.

Tradice pálení čarodějnic je v mnoha obcích stále živá. Na tradiční pálení čarodějnic s doprovodným programem je možné vyrazit také do Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna, kde tamější Čarodějnice na Mayrovce 30. dubna začínají od 16 hodin. 

Zooparku Zelčín poblíž Mělníka je tradiční pálení čarodějnic spojeno se zábavným programem pro celou rodinu. Návštěvníky pobaví skupiny historického šermu, živá i reprodukovaná hudba, soutěže pro děti i samotné zapálení hranice a opékání buřtů.

 

Prvního května by podle tradice každá žena měla být políbena pod rozkvetlou třešní, aby měla zaučenou krásu a plodnost. Může se tak stát i v některém ze středočeských krásných parků.

Je těžké jmenovat jen několik našich krásných parků, každý tu má své kouzlo. Návštěvníky velmi lákají rozkvetlý Průhonický park i park v Lánech anebo zámecké parky ve Veltrusech, ve Vlašimi, na Kačině či Konopišti, ve Žlebech anebo třeba ve Zruči nad Sázavou. Krásné jsou i zahrady a parky ve městech. V zahradě u kutnohorského GASKu se návštěvníci zároveň díky vystaveným dílům ocitnou v jakési galerii pod širým nebem. Nikdy se neokouká ani poděbradský lázeňský park,“ jmenuje Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu. 

 

Nejen první máj oslavuje jaro a lásku. Ve středních Čechách se i následně v květnu pořádají májové slavnosti, a to například v Dobříši anebo v zámeckém parku ve Vlašimi. Letos hned v devíti obcích na Berounsku a Podbrdsku proběhne Poberounský folklórní festival Staročeské máje.

 


Akce na týden 26. 4.-1. 5. 2022

 

Lidové zvyky a tradice a Skutečnost krásná a dramatická – Kladno (do 27. 4.)

Do 27. dubna mají návštěvníci poslední možnost prohlédnout si výstavu Lidové zvyky a tradice ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Věnuje se zejména Velikonocům coby nejvýznamnějšímu křesťanskému svátku, který zároveň splývá s oslavami jara. Následně dne 28. dubna proběhne vernisáž výstavy Skutečnost krásná a dramatická v nové výstavní síni. Představí výběr z dosud nikdy nevystavených drobných kreseb kladenských rodaček, významných osobností české výtvarné scény 50. a 60. let minulého století, dvojčat Květy a Jitky Válových. Výstava se uskuteční ve spolupráci s Galerií Středočeského kraje.
Více zde: www.svkkl.cz

Komentovaná prohlídka výstavy Čarovný svět vějířů – Roztoky u Prahy (28. 4.)

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se ve čtvrtek 28. dubna od 17 hodin uskuteční komentovaná prohlídka právě probíhající výstavy Čarovný svět vějířů s jejími autorkami. Jen velmi málo historiků umění se věnuje tomuto předmětu jako solitéru, ačkoliv si zaslouží pozornost jako plnohodnotný umělecko-řemeslný výrobek. Právě probíhající výstava historický i umělecký vývoj vějířů připomíná.  
Více zde: www.muzeum-roztoky.cz

Příbramské hornické slavnosti (29.-30. 4.)

V areálu Ševčinského dolu a v kulturním domě v Příbrami proběhnou oslavy připomínající slavnou hornickou a hutnickou historii města a zároveň i několik významných výročí. Součástí komponovaného programu bude hornický průvod krojovaných horníků a hutníků se zástupci z celé České republiky, promítání dokumentů i přednášky.
Více zde: www.muzeum-pribram.cz

 Čarodějnice na Mayrovce – Hornický skanzen Mayrau, Vinařice u Kladna (30. 4.)

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna pořádá v rámci svého bohatého programu připravených akcí dne 30. dubna tradiční pálení čarodějnic. Akce pro veřejnost s pestrým doprovodným programem začne od 16.00 hodin.
Více zde: www.dul-mayrau.cz  

Tradiční pálení čarodějnic v Zooparku Zelčín (30. 4.)

V Zooparku Zelčín se pořádá pálení čarodějnic spojené se zábavným programem. Účastníky pobaví skupiny historického šermu, živá i reprodukovaná hudba, soutěže a program pro děti, malování obličejů a samozřejmě zapálení hranice a opékání buřtů. Děti v maskách mají vstup zdarma. 
Více zde: www.zooparkzelcin.cz

Slavnostní zahájení 16. sezóny Kolínské řepařské drážky (30. 4.-1. 5.)

Na Kolínské řepařské drážce proběhne slavnostní zahájení 16. sezóny. Vlaky budou taženy parní lokomotivou a budou je přepadávat kovbojové na koních. Zároveň dojde k vyhlášení výsledků výtvarné soutěže. V konečné stanici bude zajištěno občerstvení. Hrát bude kapela Trampoty. Od této akce budou vlaky jezdit každý víkend až do začátku října.
Více zde: www.reparskadrazka.cz