Boj o mistrovské tituly i olympiádu začíná! V časovce jde o všechno, mám čtyři favority, říká reprezentační trenér

Od čtvrtka do neděle se bude ve slovenských Bánovcích nad Bebravou soupeřit o mistrovské tituly při společném šampionátu SR a ČR. Trenér české silniční reprezentace Tomáš Konečný tam samozřejmě nebude chybět, protože mistrovské závody jsou důležité i z hlediska nominace na olympiádu do Tokia.

Česko má v kategorii mužů jisté jedno místo na olympijskou časovku a tři účastníky v silničním závodě jednotlivců, jedna žena pak bude startovat v závodě s hromadným startem.

„V tuto chvíli mohu potvrdit, že mistr republiky v časovce časovky pojede i na olympiádu, a kromě časovky bude startovat také v silničním závodě,“ říká Tomáš Konečný s tím, že finální nominace na olympiádu by měla být známá v příštím týdnu.

Jak to bude s dalšími nominovanými u mužů? Pojede do Tokia i mistr republiky v silničním závodě?

Může a nemusí. Každopádně je podmínkou, že kdo chce jet na olympiádu, musí startovat na mistráku. U mužů i žen. Takže konkurence bude skvělá a moc se na ty závody těším. Ale je třeba brát v úvahu, že mistrák je absolutně po rovině a v Tokiu to bude extrémně náročný závod v kopcích. Takže když přijede v neděli do cíle peloton pohromadě a někdo vyhraje spurt, není to až tak vypovídající. Ale závod může i z pohledu nominace leccos napovědět. Kromě olympiády jde i o mistrovství světa a Evropy, takže titul bude mít velkou váhu. Stejné je to u žen. Tam budeme k výsledkům při nominaci na olympiádu taky přihlížet.

Kdo je ve vašich očích největším favoritem mužské časovky?

Pepa Černý obhajuje titul, a i letos prokazoval na závodech solidní výkonnost, přestože v Quick-Stepu plní hlavně roli domestika. Do okruhu favoritů patří určitě Kuba Otruba, Petr Vakoč a nesmíme zapomínat ani na Honzu Bártu. Podle mě jeden z této čtveřice titul získá.

Mezi přihlášenými do časovky je i Zdeněk Štybar. Dělá si ambice na medaili?

U něj je to trošku komplikovanější, protože utrpěl pád na nedávném závodě Dwars door het Hageland. Měl nějaké omezení, ale týmu řekl, že chce dodržet plán a jet Kolem Belgie. Počítal s tím, že bude tahat, odvádět černou práci, ale zvládl to skvěle. Bylo vidět, že výkonnost má. Časovku bere v první řadě jako trénink, aby se rozjel před nedělí. Zdeněk je určitě jedním z vážných adeptů pro olympiádu a přípravu bere hodně vážně. V podstatě od začátku sezóny to k té olympiádě směřuje.

Co Petr Vakoč, který v neděli dokončil Kolem Švýcarska?

Měl skvělý závodní program a určitě to na mistráku bude chtít prodat. Klidně to může být on, kdo tu časovku vyhraje.

Časovka měří 40 kilometrů a její profil je rovinatý. Co podle vás rozhodne?

Bude to vyloženě o hrubé síle. Je to placka, ani žádné zatáčky. Bude to stoprocentně sedět tempařům. Předpověď slibuje velké vedro, a to může být klíčový faktor. Záleží, jak se s tím, kdo v danou chvíli popasuje. V sázce je hodně, účast v olympijské časovce. U žen sice místo v olympijské časovce nemáme, ale reálnou výkonnost ten mistrovský závod ukáže taky.

Jak vidíte časovkářské souboje v kategoriích mužů U23 a juniorů?

Obě kategorie jsou podle mě dost otevřené. Ve třiadvacítkách je asi papírově největší favorit Mathias Vacek, ale jsou tu Bittner, juniorský mistr republiky Kuba Ťoupalík, Kelemen nebo Řepa. V podstatě všichni kluci, kteří jeli před pár dny Závod míru, časovku výborně umí. Poslední roky byl v téhle kategorii neohrožený Kuba Otruba, teď je to hodně vyrovnané. V juniorech je v mých očích velkým favoritem Telecký, na paty by mu měli šlapat hlavně Seeman nebo Novák.

Zdroj: Český svaz cyklistiky

Foto kredit: Jan Brychta, Michal Červený