Běžci na lyžích uzavřeli sezonu na národním šampionátu v Mísečkách. Dvě zlata a stříbro získali Fellner a Janatová

Běžci na lyžích zakončili svou sezonu na Horních Mísečkách, kde se od 1. do 3. dubna konalo mistrovství České republiky. Po pátečních sprintech a sobotních štafetách vyvrcholil program závody volně s hromadným startem. Se skvělou bilancí zakončili šampionát Adam Fellner s Kateřinou Janatovou, kteří získali po dvou zlatých a jedné stříbrné medaili.

 

Na Horních Mísečkách panovalo navzdory kalendáři typické zimní počasí – sluníčko se střídalo s lehkým sněžením, teploty se pohybovaly pod nulou a závodníci bojovali o tituly na tvrdých, rychlých tratích.

Při pátečním sprintu volně se mezi ženami radovala z titulu Adéla Nováková. Stříbro vybojovala Kateřina Janatová, která pak už ve zbytku víkendu nenašla přemožitelku – v sobotu získala s Duklou Liberec zlato ve štafetách na 3×5 km klasicky a v neděli triumfovala v 10 km závodu volně s hromadným startem.

„S takovým výsledkem musím být spokojená. Po Světovém poháru ve Falunu jsem měla covid, tak jsem se trochu bála, jak se po něm budu cítit. Sprint je sprint – to je vždycky buď, anebo – ale při distančních závodech už to bylo dobré.“

Při nedělním hromadném závodě se v prvním ze dvou okruhů na čele oddělila pětičlenná skupina českých reprezentantek ve složení Kateřina Janatová, Petra Hynčicová, Petra Nováková, Adéla Nováková a Zuzana Holíková.

„Trať byla hodně rychlá, takže z této skupiny už bylo těžké ujet. Střídaly jsme se a čekaly na poslední stoupání před cílem, kde to bylo o hledání lepší pozice a o tom, kdo dokáže, koho přesprintovat,“ popsala průběh závodu Kateřina Janatová, která zvítězila s náskokem 2,6 vteřiny před druhou Petrou Hynčicovou. O další vteřinu později projela cílem bronzová Adéla Nováková.

Identický průběh jako pro Kateřinu Janatovou měl český šampionát na Horních Mísečkách také pro Adama Fellnera. V pátek vybojoval stříbro ve sprintu, když ho dokázal porazit pouze Luděk Šeller. V sobotu byl součástí vítězné štafety na 3×8 km klasicky, kterou ovládl FENIX SKI Team Jeseník. A v neděli slavil titul v závodě s hromadným startem.

Při něm si v prvním ze tří okruhů vytvořila 18vteřinový náskok trojice Petr Knop, Adam Fellner a Jan Pechoušek. Ten ale záhy ze závodu odstoupil kvůli problémům se zády, které ho trápí už od olympijských her v Pekingu.

„Zůstali jsme sami s Petrem Knopem a dobře jsme spolupracovali. Poprvé jsem zkusil nastoupit asi na 12. kilometru, ale tehdy se mi to ještě nepovedlo. Tak jsem to pak nechal až na poslední kopec před cílem, kde se mi Petra povedlo předjet a udržet to až do cíle,“ popsal závod Fellner.

Závodník FENIX SKI Teamu Jeseník porazil Knopa o 4,3 vteřiny. Třetí místo obsadil Kryštof Zatloukal, který si tak zajistil juniorský titul (+59,2).

Zdroj: Úseku běžeckých disciplín SLČR

Foto: Svaz lyžařů ČR