Běh Zoo Ostrava pro loskutáky

Ve složité době SSK Vítkovice nepřestává podporovat charitativní projekty. Už po šesté v pátek 26. 8. pomůže ZOO OSTRAVA zorganizovat běh na záchranu kriticky ohroženého živočicha. Tentokrát loskutáka niaského. Akce je určena všem věkovým kategoriím, a i když se nejedná o závod, časy jsou čipově měřené a každý si může udělat svůj výkon. Běží se na 480 m, 2 500 m a 5 000 m. Výtěžek ze startovného je věnován na záchranu přímo v místě výskytu, na Sumatře. Zde ji organizují lidé z českých zoologických zahrad. Především Tomáš Ouhel z liberecké zoo a Fartišek Přibrzský ze zoologické zahrady Ostrava.

Oba budou v místě konání přítomni a ochotni zodpovědět otázky k celé problematice.

„Dá se říct, že každá noha, každé startovné, znamená krok k pomoci celé planetě. V případě záchranné stanice loskutáků niaských konkrétně tím, že se z vybraných peněz zaplatí hlídači-rangerové. Ti, rekrutováni z místních lidí, pak chráněné území monitorují a hlídají před pytláky, jejchž zásluhou druh téměř vyhynul. Kromě záchrany překrásného ptáka, tak společně zachráníme i několik místních rodin od chudoby,“ popisuje Monika Vlčková, která má projekt v Ostravě na starosti.

Pro všechny účastníky je odměnou nejen samotný start a řada dárků jako volný vstup do zoo už před závodem, originální tričko, originální vratný kelímek, startovní číslo s čipem, pamětní medaile, e-diplom nebo bohatá tombola, ale také fantastický zážitek v běžně nedostupné podvečerní zoologické zahradě. SSK Vítkovice pro akci bezplatně zajišťuje sportovně technickou stránu závodu, včetně preznetace, zápůjčky materiálu a dalšího. 

 

Program dne:

  • 15:00 -17:30 hod prezentace na místě (před hlavním vstupem do Zoo Ostrava)
  • 17:45 přivítání
  • 18:00 start 480 m
  • 18:15 – 2,5 km
  • 18:45 – 5 km
  • Cca 19:50 – tombola
  • Cca 21:00 – ukončení

 

Cena startovného

Platba on-line:

  • 270,- Kč děti (od 3 do 15 let) do 21. 8. 2022 nebo do vyprodání míst určených k běhu
  • 410,- Kč ostatní věkové kategorie do 21. 8. 2022 nebo do vyprodání míst určených k běhu

Platba na místě při prezentaci 26. 8. 2022:

  • 470,- Kč děti (od 3 do 15 let)
  • 610,- Kč ostatní věkové kategorie
  • Více informací najdete na: behzooostrava.cz

 

 

Proč je loskuták tak zajímavý?

Pro svou výjimečnou schopnost napodobovat lidskou řeč a nejrůznější zvuky se loskuták niaský stal oblíbeným a vysoce ceněným „domácím mazlíčkem“ chovaným v klecích v domácnostech Indonésanů. Existuje dokonce i pověra, že polévka z loskutáka léčí vady řeči u dětí. Několik desítek let byl považován za již vyhubený druh, ale před několika lety byla znovuobjevena jeho malá populace na ostrově Nias u Sumatry. Pandemická krize značně ztížila práci ochranářů, a tak se bohužel ilegální obchod s loskutáky na ostrově Nias znovu rozbujel. Poslední populace těchto ptáků čítající méně než 200 jedinců se tak dostala pod obrovský tlak pytláckých skupin. Místním tajným vyšetřovatelům ilegálního obchodu se zvířaty spolupracujícím se Zoo Liberec a Zoo Ostrava se podařilo tento kriminální syndikát vystopovat, ale nyní je nutné pašeráky zastavit. Poté bude třeba sestavit malou jednotku rangerů, která bude chráněné území pravidelně monitorovat. Jedině tak bude možné zachránit loskutáky niaské před úplným vyhubením ve volné přírodě.