Antigrafiťák má úspěch – Praha 8 odstraňuje nelegální graffiti

Projekt MČ Praha 8 bojující proti vandalství nazvaný Antigrafiťák je úspěšný.

Od dubna 2018 se do něj zapojilo již 82 majitelů družstev a SVJ. Odstraněno bylo již přes 1 630 m2 graffiti a antigraffiti nátěrem ochráněno přes 8 560 m2 fasád.

O odstraňování nelegálního graffiti je zájem. Dokazuje to úspěch projektu MČ Praha 8 nazvaný Antigrafiťák. „Proti vandalství jsme začali bojovat již v roce 2017. Program spočíval v systematickém monitoringu nám svěřených objektů, které jsou, respektive byly poškozeny graffiti, jeho odstraněním a následnou aplikací antigraffitového nátěru,“ přibližuje začátky Antigrafiťáka místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil a pokračuje: „Sprejerům je, samozřejmě, jedno, zda ničí soukromý nebo městský objekt, proto jsme se letos rozhodli rozšířit program i na vlastníky soukromých nemovitostí.“

 



Program Antigrafiťák

Cílem programu je nejen hezčí městská část, ale především pomoc majitelům nemovitostí s opravou fasád a ochraně proti vandalům. MČ Praha 8 nabízí prvotní odstranění graffiti a poté aplikaci antigraffiti nátěru. V případě následného poškození je graffiti opět odstraněno.

Přes webový formulář na stránce antigrafitak.cz  se od dubna do srpna 2018 přihlásilo již 82 majitelů družstev a SVJ a bylo vypracováno 165 Vstupních karet do projektu na objekty v jejich vlastnictví. „Podepsáno je již 32 smluv na 72 objektů, které získají antigraffiti nátěr. Další smlouvy na 11 objektů je připraveno k podpisu,“ informuje předseda komise pro majetek Prahy 8 Michal Fišer. „Doposud bylo odstraněno přes 1 630 m2 graffiti a antigraffiti nátěrem ochráněno přes 8 560 m2 fasád. Úspěch nás, samozřejmě těší – Osmička je krásná část Prahy, která si zaslouží mít neponičené budovy,“ dodává Fišer.

Do projektu se mohou zapojit kromě soukromých vlastníků nemovitostí, družstev a SVJ také firmy podnikající na území MČ Praha 8. Zájemci o účast v projektu se mohou registrovat skrze webový portál aplikace antigrafitak.cz, infolinku 601 106 123 či e-mail info@antigrafitak.cz. Podmínkou pro zapojení se do programu je stavebně technická příprava povrchu fasády, na kterou je následně aplikován antigraffiti nátěr. Délka procesu od prvotní registrace žádosti o zapojení se do programu Antigrafiťák po podpis smlouvy by neměla být delší než dva týdny. 

„Rozpočet na program je omezený. Není, bohužel, v našich silách aplikovat antigraffiti nátěr na všech místech, kde by to bylo třeba. Proto je důležité se do programu Antigrafiťák přihlásit co možná nejdříve,“ doplňuje Michal Fišer.

 

Více informací naleznete na www.praha8.cz