Albert úspěšně testuje novinku na předčištění odpadní vody

Jako odpovědný obchodník se Albert stará také o vodu, kterou vypouští do kanalizace. Kromě využívání klasických lapačů tuků nyní testuje zcela nové zařízení – AGC poddřezový separátor, který předčišťuje odpadní vodu a zbavuje ji mastnot a tuků. V testovacím provozu byl instalován v prodejně v pražských Čestlicích a na Václavském náměstí. Odloučený olej – ze separátoru nebo lapačů – nachází další využití ve výrobě recyklovaného oleje nebo na topení v bioplynových stanicích.

Kromě efektivního snižování uhlíkové stopy, rozšiřování nabídky zdravého a čerstvého lokálního sortimentu či snižování objemu využitých plastů se Albert zabývá také vodou, která z jeho prodejen odtéká do kanalizace. Testuje proto inovaci v podobě separátoru oleje AGC. „Separátor oleje je inovací, která pro nám umožní předčištění odpadní vody a efektivní odloučení olejů. Po dokončení testu zvážíme další nasazení potřeb a dispozic prodejen, například v nových místech bez napojení na tukovou kanalizaci. Na prodejnách běžně zachytáváme nečistoty z odpadní vody, jako je tuk, olej či mastnota, v naší soustavě. Na předčištění vody máme celý soubor opatření, který začíná u vybavení a principu čištění a končí u lapačů tuků,“ popisuje Svatopluk Baťka, manažer údržby v obchodech Albert.

Testování poddřezového separátoru probíhá již několik měsíců v každodenním provozu prodejen. „Průběžná měření ukázala, že odpadní voda měla přibližně třikrát nižší hodnoty extrahovatelných látek, tedy olejů, tuků a mastnoty, než je běžný limit. Ten je v mnoha místech v Čechách nastaven na nižší hodnoty než třeba v jiných západních městech, například ve Vídni. Dá se tedy říct, že vypouštěná voda je předčištěná a zbavená téměř všech tukových částic,“ uvádí Oldřich Šil, ředitel společnosti Fri-Service Czech, distributor a partner společnosti ACO která systém AGC vyvinula pro společnost Albert.

Kovový box pod dřezem – jak to celé funguje

Box ze stoprocentně recyklovatelné nerezové oceli o rozměru necelý metr na délku, půl metru na šířku a necelý půl metr na výšku je umístěn pod dřezem a protéká jím všechna odpadní voda. Odstraňování tuků zajišťují tři technologické principy – dvě separační komory, koalescenční komora a vhodná teplota. Voda z výlevky vtéká do přístroje, který hned na úvod zachytává zbytky jídla a nahromaděný olej tlačí do koalescenčí komory, kde se malé částečky tuku, mastnoty a olejů spojují do větších, plují na povrch a následně do separátní nádoby. Vyčištěná voda odchází do kanalizace.

Z oleje může být opět olej

Odpadní vodu Albert kontroluje a zachycené oleje nacházejí další uplatnění. „Po celé republice máme nastaven systém na kontrolu kvality odpadní vody, kterou prověřujeme vlastními odběry a rozbory,“ popisuje Svatopluk Baťka. „Sesbíraný olej pravidelně sváží odpadová společnost a dál se využívá podle jeho čistoty v bioplynových stanicích k topení, nebo se z něj může vyrobit recyklovaný olej. Stejné využití najde i olej zachycený v nových separátorech.“ doplňuje.

O Albertu:

 

  • Obchody Albert působí na českém trhu více než 30 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
  • Síť prodejen Albert má více než 300 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji.
  • Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará téměř 20 000 zaměstnanců.
  • Činnost obchodů Albert oceňují i odborníci. V roce 2019 získala společnost Albert cenu Odpovědný zahraniční investor, kterou uděluje vláda za aktivitu v oblasti společenské odpovědnosti, zlepšování životního prostředí a podporu regionů a dobrovolnictví.
  • Prodejna Albert z olomouckého NC Olympia se stala vítězem mezi hypermarkety v prestižní soutěži Diamantová liga kvality 2019, která vybírá nejkvalitnější prodejny v České republice. Tato výhra navazuje na prvenství v roce 2018, které získal hypermarket v nákupním centru na Chodově.
  • Albert získal již čtyřikrát Národní cenu kvality ČR a jako první tuzemská firma se v roce 2016 dostal do finále evropské úrovně soutěže.
  • V roce 2021 Albert obdržel ocenění za mimořádnou kvalitu v soutěži EFQM Global Award. Jako jediný zástupce České republiky získal v konkurenci firem z celého světa nejvyšší možné hodnocení.
  • Albert neustále pracuje na modernizaci prodejen a zkvalitňování služeb. Od roku 2017 prošla rekonstrukcí a modernizací již polovina prodejen Albert v Česku.  
  • V roce 2009 byl založen Nadační fond Albert za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
  • V obchodech Albert mohou zákazníci využít program 100% garance kvality, který se vztahuje na téměř celý sortiment potravin, kosmetiku, drogerii i například na krmivo pro zvířata.