Aktuálně z Braniborska

Od srpna 2021 po dobu 18 měsíců se zkouší v Prignitzu na severozápadě Braniborska nový koncept půjčovny kol. Model, který již dobře funguje ve velkých městech, by se nyní měl prosadit také v Braniborsku. Jízdní kola si již nyní můžete půjčit na různých místech ve Wittenberge a Perlebergu. V Perlebergu najdete stanice na náměstí Großer Markt, v okresní nemocnici, na okresní správě a na nádraží. Ve Wittenberge naleznete stanice na vlakovém nádraží, v turistickém informačním centru, u přístavu Nedwighafen a ve škole Oberstufenzentrum.

Celkem 30 oranžových kol pochází od celoevropsky působící společnosti Donkey Republic, která zajišťuje i technickou infrastrukturu. K tomu náležící aplikace poskytovatele ukazuje uživatelům aktuální polohu jízdních kol. Přes aplikaci lze také platit s PayPal. Poplatek za půjčení činí deset euro za den nebo jedno euro za hodinu. O údržbu kol se starají regionální firmy. V příštích 18 měsících by měl být projekt úspěšně završen, aby jej poté bylo možné rozšířit i do dalších městeček a možná i do celého okresu.

Kontakt a další informace: www.tgz-prignitz.de a https://dieprignitz.de/

Projekt sdílení kol byl zahájen v Prignitzu – Nové půjčovny kol na stanicích v Perlebergu a Wittenberge

Hrad pro vegany
V Braniborsku se nachází největší veganský hotel v Německu

Největší německý ryze veganský hotel se nachází v Lenzen/Labe, v UNESCO biosférické rezervaci Labská říční krajina. Od vybavení pokojů až po hotelovou kuchyň je ústředním tématem hotelového zážitku udržitelnost a ekologie.

Vysoko nad údolím Labe, obklopený idylickým zámeckým parkem, nabízí hrad Lenzen v Prignitzu šarm historického hradebního komplexu. Od léta 2021 zde sídlí největší čistě veganský hotel v Německu, „ahead burghotel“.

Kromě snídaňové restaurace v zimní zahradě nabízí rostlinná restaurace „place to V“ také obědy a pokojové služby, stejně jako kávu a dort na sluneční terase. Tato nabídka a také večeře nejsou k dispozici pouze pro hotelové hosty. Jídelní lístek je složen z jídel zcela bez živočišných produktů. Pokrmy jsou vyráběny téměř výhradně z ekologických potravin z regionu.

Celkem čtyři budovy a pětihektarová hradní zahrada nabízejí hostům útočiště k relaxaci: Chill-out oblasti s houpacími sítěmi a lehátky vás zvou k lenošení. Pro jógu a meditaci je k dispozici vedle zelených ploch také čajovna s vyhřívanou podlahou. Kurzy pod vedením jsou součástí denní nabídky pro hosty a program doplňují také sauny a masáže. Dům je na cestě k pozitivnímu klimatu.

Abyste mohli aktivně zažít povahu biosférické rezervace, můžete si v „ahead burghotel“ půjčit bambusová kola a elektrokola. Nebo prozkoumejte oblast v řece Löcknitz na kánoi nebo na paddleboardu. V areálu hotelu se také koná venkovní kino, koncerty a další kulturní akce. Možné jsou i konference, setkání a veganské svatby. Několik ploch, včetně oranžerie uprostřed hradní zahrady, je ideálním místem pro pořádání akcí.

Bollwerk Neuruppin_c_TMB-Fotoarchiv_Frank Liebke

 

„Zahradní slavnost pro všechny smysly“

Růže kvetou, fontány tryskají a točité stezky v nově vytvořené parkové krajině vás zvou na procházku: Navštivte prostor mezi krásnými květinami v chřestovém hlavním městě Braniborska. Pokud chcete zažít krásnou událost, najděte si volno v dubnu: Zemská zahradnická výstava se koná v Beelitzu od 14. dubna 2022.

Několik čísel na úvod: celková plocha 15 hektarů, dobrodružná země pro děti a mládež na 6000 metrech čtverečních: chřestová věž jako skluzavka, chřestový koš jako místo, kam se schovat a poté znovu vylézt. Vedle něj se nachází pohádkový les s fontánou žabího prince (mokrý biotop se starými stromy, který byl do značné míry ponechán přírodě, který mohou návštěvníci prozkoumat na dřevěném chodníku).

Zemská zahradnická výstava (LAGA)

Beelitz je braniborský hlavním městem chřestu. Přímo u hlavního vchodu přivítají hosty koktejlové postele v barvách nejoblíbenějších míchaných nápojů. Za ním leží „BEEThoven“ – starý rýnský parník na břehu potoku Nieplitz, který byl v Beelitzu přestavěn na koktejlovou loď. Do anglického pavilonu se stěhuje kavárna, stejně jako remise starého vodního mlýna. Hlavní restaurace ve festivalovém areálu jižně od Nieplitz a grilovací kout v zahradách Arche doplňují kulinářskou nabídku.

Přírodní park Nuthe-Nieplitz

S plným žaludkem můžete relaxovat na trávníku, který doslova zve k ulehnutí. Ne každá oblast zahradního výstaviště je záměrně koncipována jako postel, aby se mohly pohledy zatoulat do dálky. O rostliny však není nouze: na místě bylo vysazeno téměř 57 000 keřů a trav, stejně jako zhruba 680 růží a 380 stromů. Ale to není vše: zahradníci mají od poloviny září plné ruce práce s výsadbou více než milionu cibulovin pro moře květin.

Další informace na: www.laga-beelitz.com

 

Turistika

Turistická stezka Bad Freienwalder s názvem „Gipfelstürmer“ je nejoblíbenější turistickou stezkou ve východním Německu.

K tomuto výsledku se došlo pomocí hlasování veřejnosti „Nejkrásnější turistická stezka Německa roku 2021“, kterou odborný časopis „Wandermagazin“ pořádal již po osmnácté. Turistická stezka byla navržena teprve loni – a již byla uznána jako nejkrásnější turistická stezka východního Německa. „Je to opravdu velký úspěch,“ říká Ilka Krüger, ředitelka společnosti Bad Freienwalde Tourismus GmbH. „Již samotná nominace do finálového kola posledních patnácti byla pro nás velkou věcí. Vše převyšuje skutečnost, že jsme nyní dokonce v nejlepší desítce a nechali jsme za sebou renomované turistické oblasti.“

Trasa začíná na vlakovém nádraží Falkenberg, které je vzdálené necelou hodinu jízdy vlakem z Berlína. Po 20 kilometrech se v cíli v Bad Freienwalde nachází 26 metrů vysoká vyhlídková věž, která s výhledem do krajiny nabízí nádherné zakončení celodenní túry. V Oberbarnimu zanechaly ledovce doby ledové své stopy mezi Falkenbergem a Bad Freienwalde. Pěší turisty vezmou hned na začátku strmým výstupem na hřebenovou cestu. Odtud určitě stojí za to udělat si krátkou odbočku k Bismarckově věži s výhledem na lodní výtah Niederfinow nebo soutěsku Teufelsklamm.

Na hlavní cestě se brzy dostanete na vrcholový kříž braniborského „Watzmannu“, hory, které se tak skutečně říká, a měří 106,2 metrů. Pak se pokračuje točitou cestou k rokli Mariannenschlucht a dále se jde pozvolně do táhlého kopce. Po odpočinku na náhorní plošině vede túra k Ahrendskehle a podél malého horského potoka dolů k jezeru Teufelssee. Až do stoupání na vyhlídku Thüringer Blicke se člověk nachází těsně nad nulou. Dalšími etapami na cestě k cíli jsou soví věž, v zahradě dům přírodní péče Haus der Naturpflege, lyžařská aréna Papengrund, Schanzenturm a Brunnental. Největší výzvou na trase je prudký 225stupňový výstup k malé kapličce, než se poté vydáte do konečného bodu na vyhlídkové věži na hoře Galgenberg. Na trasu byste si měli naplánovat 5 až 6 hodin.

Další informace na: www.reiseland-brandenburg.de nebo www.seenland-oderspree.de

 

 

Zapamatujte si tyto data pro rok 2022:

 

  • Zemská zahradnická výstava v Braniborsku, Beelitz | 14. 4. – 31.10.2022
  • Mezinárodní výstava letectví ILA Berlín | 22.-25. června 2022

https://www.ila-berlin.de/de

  • Postupimská noc zámků | 19. a 20. srpna 2022

 

Titulní foto : Stezka korufnami stromů v Beelitz-Heilstätten: TMB-Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Autor : Zuzana Janovská