Zámek Ohrada zve na sobotní vorařské slavnosti

Výroba modelů malých vorů, vorařské občerstvení i živá dudácká muzika – celodenní nabídku zážitků inspirovaných voroplavbou nabízí v sobotu 12. září  2020 Národní zemědělské muzeum Ohrada. Od 9 do 17 hodin je na programu řada aktivit, které připomenou toto zaniklé plavecké řemeslo.

Třetí ročník Vorařského dne v muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada nabídne široké veřejnosti celodenní program na téma voroplavby. Každý si najde to své – od možnosti výroby malých vorečků, přednášku o Schwarzenberském kanálu a plavení dřeva, výstavu souvisejících sbírkových předmětů až po speciální vorařské občerstvení či koncert Pošumavské dudácké muziky. „Voroplavba neodmyslitelně patří k lesnictví,  jako ve své době velmi významná součást dopravy dřeva. I proto jsme přizvali ke spolupráci spolek Vltavan z Purkarce, s nimiž nás spojuje snaha udržovat a prezentovat tradice, tak typické pro jihočeský region,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea na Ohradě Jiří Houdek.

Vorařské slavnosti

Program nabízí zábavu a poučení pro celou rodinu – kdo bude mít splavený svůj malý vor, může se ponořit do starých časů při projekci dokumentárních filmů s plaveckou tématikou nebo rozvinout své vlastní nápady ve výtvarné dílně. Vyzkoušet si také může své znalosti v plaveckém kvízu, zúčastnit se zábavného lektorského programu nebo zkusit řezat starou pilou, tzv. „kaprem“, a za odměnu si nechat vypálit cejch v podobě kotvy na vlastnoručně uříznutý kuláček z polena. Návštěvníci objeví kouzlo starého nářadí a mohou si jej i vyzkoušet v provozu. Muzeum také vystaví zajímavosti ze svých sbírek. Pozvání přijalo také Muzeum hlavního města Prahy, které představí svou expozici o voroplavbě ve Výtoňské celnici.

A jaká by to byla plavecká práce bez dobrého jídla a muziky? Kromě speciálního plaveckého menu si návštěvníci mohou zakoupit buřty, opéct si je na drnovém ohništi a užít si koncert Pošumavské dudácké muziky, který začíná ve 14 hodin.

V ceně vstupenky bude kromě dalších expozic  přístupná také zážitková výstava Les pramenů s průvodcem.

Akce se koná za každého počasí.

Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.