Vlasy stárnou stejně jako tvář

Investujete nemalé prostředky do péče o pleť, ale myslíte si, že na vlasy nemají přibývající roky žádný zásadní vliv? Pokud za jediný znak jejich stárnutí považujete šediny, které stačí překrýt barvou na vlasy, je možné, že jste první varovné signály už přehlédly.

Nečekejte na šediny

Fenoménu stárnutí se v posledních desetiletích věnuje stále více pozornosti, zejména co se týče pleti. Podle výzkumů má až 42 % žen ve věku 25 až 34 let ze stárnutí doslova obavy, a proto se intenzivně zajímají o tzv. anti-aging pleťovou péči. Faktem ale je, že věk má vliv i na naše vlasy a první varovné signály jejich stárnutí se projevují už před třicítkou. Akorát si je často mylně spojujeme s jinými příčinami. „Stárnutí se projevuje ztrátou lesku, síly a pružnosti vlasů, zatímco vlasová pokožka se postupně stává sušší, citlivější a náchylnější na podráždění,“ vyjmenovává šest hlavních projevů stárnutí vlasů Lucie Kacafírková, vlasová stylistka a školitelka pro značku Kérastase, a pokračuje: „Ženy se často domnívají, že zmíněné projevy jsou jen důsledkem mechanického a chemického zatěžování vlasů – například barvením či tepelnou úpravou –, a nedávají si je do souvislosti s věkem. Na ten si vzpomenou až v okamžiku, kdy najdou první šedivý vlas. Šedivění způsobené ubýváním vlasového pigmentu se přitom může zejména na světlých vlasech projevit mnohem později než zmíněné hlavní projevy stárnutí vlasů.“

Zaměřte se na vlasovou pokožku

Vlasová pokožka je podle Lucie Kacafírkové místem, na které je třeba se zaměřit v první řadě. Zdraví vlasové pokožky totiž rozhoduje o hustotě a kvalitě vlasů. Pokud začnete pociťovat, že pokožka hlavy je suchá a podrážděná, důvodem může být právě věkem podmíněné zpomalení obnovy buněk, mikrocirkulace krve a snížení produkce mazových žláz. Jinými slovy, vlasová pokožka se nestíhá promašťovat, narušuje se její přirozená bariéra a tvoří se na ní šupinky. „Vlasovou pokožku a kořínky je třeba ještě před nanesením šamponu hloubkově očistit a na to jsou vhodné například produkty s aktivním uhlím, které je i osvědčenou detoxikační složkou pleťové kosmetiky. Když zbavíte vlasovou pokožku a vlasy těchto nánosů, lépe absorbují i další péči, kterou jim dopřejete,“ radí Lucie Kacafírková.

Vlasy jsou nová tvář

Věděli jste, že vlasy a vlasová pokožka čelí s přibývajícími roky stejným změnám jako vaše pleť? Tvorba kolagenu a kyseliny hyaluronové v těle klesají, stejně tak produkce kožního mazu. To způsobuje, že i vlasová pokožka ztrácí svou elasticitu a začíná ochabovat. Vlasové folikuly se zmenšují a oslabují, a proto jsou i vlasy stále křehčí a lámavější. Zároveň rostou pomaleji, což způsobuje jejich řídnutí. Postupem času vlasové vlákno přichází o svůj přirozený lesk a snížený podíl proteinů vede ke ztrátě objemu. V pokročilejších stadiích procesu stárnutí se vlasové vlákno ztenčuje. Dobrou zprávou je, že rychlost a průběh stárnutí vlasů je možné ovlivnit správnou péčí. Moderní věda přitom spoléhá na osvědčené účinné látky, se kterými se potkáváme i na etiketách výrobků určených pro pleť. „V první řadě je to kyselina hyaluronová, která vyživuje a hydratuje vlasovou pokožku a zároveň vyplňuje vlasové vlákno a dodává mu objem. Stejně osvědčenou složkou je vitamín E, působící jako přírodní antioxidant, který vlasy chrání před poškozením UV zářením a vnějšími vlivy či volnými radikály. Škody na vlasovém vlákně napáchané věkem dokážou zase napravit revitalizační molekuly látky abyssine, která regeneruje buňkovou vitalitu,“ vysvětluje Lucie Kacafírková. 

Tři tipy Lucie Kacafírkové na předcházení stárnutí vlasů:

Méně tepla

Pro řídnoucí vlasová vlákna je zvlášť škodlivý tepelný styling. Jelikož vlasy produkují méně mazu, slábne také jejich přirozená ochrana před teplem. Pokud se bez sušení, žehlení či kulmování neobejdete, používejte termoochrannou péči.

TIP: Termoochranná péče Kérastase Chronologiste s kyselinou hyaluronovou, vitamínem E a abyssinem chrání vlasy během stylingu a předchází jejich poškození teplotou až do 230 °C. Bílý hedvábný fluid obalí vlasy ochranným filmem a uzavře vlasové kutily, což je účinně chrání nejen před teplem, ale i krepatěním a vlhkostí.

Doporučená prodejní cena: od 925 Kč /150 ml

 

Méně stylingu

Omezte použití stylingových přípravků, zejména laků na vlasy s obsahem alkoholu, který vlasové vlákno vysušuje a oslabuje. Pokud si úpravu vlasů bez nich neumíte představit, dbejte na jejich důkladné odstranění při každém umytí.

Detoxikační péče Kérastase Chronologiste obsahuje aktivní uhlí. Černý gel se zlatistými částečkami se aplikuje na mokrou pokožku hlavy před použitím šamponové koupele a zbavuje ji až o 96 % více znečišťujících částic než samostatné použití šamponu.

Doporučená prodejní cena: od 925 Kč /200 ml

 

Více objemu

Oslabeným a řídnoucím vlasům dodají potřebný objem vhodný střih i světlejší prameny v okolí tváře. Namísto stylingových přípravků, které vlasy zatěžují, používejte speciální sérum, které vyplňuje i kořínky, a díky tomu bude účes viditelně bohatší.

Luxusní sérum Kérastase Chronologiste regeneruje vlasy a vlasovou pokožku pomocí biomimetického kaviáru, přičemž jeho složení tvoří ověřená trojkombinace kyseliny hyaluronové, abyssinu a vitamínu E. Unikátní technologie kaviárových kuliček uchovává látky v jejich nejintenzivnější formě až do momentu aplikace.

Doporučená prodejní cena: od 3750 Kč /40 ml