Víkend otevřených zahrad 11.-12. června 2022 ve středních Čechách

Do akce Víkend otevřených zahrad se ve středních Čechách letos přihlásilo přes třicet zahrad a parků, mnohé z nich běžně nepřístupné. Jejich skvosty si návštěvníci často mohou prohlédnout také v rámci komentovaných prohlídek a případných jiných doplňkových akcí, které se na víkend 11.-12. června chystají. Letos poprvé se zapojuje také soukromá anglická zahrada v Ráji ve Stašově u Zdic na Berounsku. Návštěvníci mohou zavítat do zahrad soukromých, historických, školních, botanických, přírodních i komunitních.

Anglická zahrada V Ráji

Do letošního ročníku se vůbec poprvé zapojuje anglická zahrada V Ráji. Komentované prohlídky tam proběhnou v sobotu i v neděli. V Arboretu ve skořápce z ořechu v Říčanech návštěvníci uvidí sbírku dřevin s vzácnými stromy a keři. Brázdimský statek se nachází v areálu komunitního bydlení pro seniory. V parku Neuberk, spravovaném Českou zahradnickou akademií Mělník, proběhnou komentované prohlídky. Ty se chystají i v zahradě České zahradnické akademie v Mělníce, kde jsou připraveny i tematické výstavy a soutěže pro děti i dospělé.

Experimentální zahrada pod Blaníkem

Experimentální zahrada pod Blaníkem připravila mimo jiné poznávací bylinkové aktivity pro děti. Otevřena bude také první přírodní zahrada ve Středočeském kraji v Bystřici, kde v sobotu proběhnou i komentované prohlídky a ochutnávka dobrot ze zahrady. V Komunitní zahradě staré školy ve Vraném nad Vltavu je na programu povídání o kávě, jejím pražení a přípravě. Kumpánova zahrada ve Slaném, známá pod názvem Benar, je největší a nejzachovalejší zahradou založenu v meziválečném období ve Slaném. Letošní akce se tam ponese v dobovém duchu 20.-30. let minulého století. Připraveny jsou komentované prohlídky, koncert i divadlo, návštěvníci si v zahradě mohou udělat piknik.

Květinová farma Loukykvět

Květinová farma Loukykvět, otevřená veřejnosti pouze při příležitosti Víkendu otevřených zahrad, připravila na každý den hned tři komentované prohlídky. Pouze v rámci akce bude v neděli otevřen květinový statek Gardenista ve Stehelčevsi anebo školní zahrada da Vinci v Dolních Břežanech. V sobotu své brány otevřou soukromá zahrada Libušín, Zahrada pod studánkami v Kamenici anebo zahrada Zblízka v Mirošovicích. Mimořádně přístupná bude také Rezidence Malá Louka v Kublově, kde se komentované prohlídky uskuteční každou celou hodinu, a také Villa Rudolfa v Černošicích, kde se návštěvníci mohou těšit na prohlídku s doprovodem majitelů. V obci Družec se mimořádně otevře zahrada U Tatíčků, uprostřed satelitu u Mělníka zase malá soukromá zahrada, ve které se daří exotickým rostlinám, v Heřmanově u Kolešovic zahrada Sedmikrás. V Zahradním dvoře Listen v obci Straky jsou připraveny komentované prohlídky, tvořivé dílny i malý koncert pro radost.

Park zámku Kačina

Program se dále chystá také v parku u zámku Kačina, v neobyčejně obyčejné zahradě Růžová ve Velvarech anebo ve farmě Základní školy Magic Hill, kde nebude chybět ani malá bojovka s překvapením. Prohlídky jsou připraveny v zámeckém parku Měšice, zapojila se i ukázková přírodní zahrada Jamky a Venkovská zahrada Všejany.

Park zámku Vrchotovy Janovice

„Velmi bohatý program čeká na návštěvníky v parku u zámku Vrchotovy Janovice anebo v parku u zámku Veltrusy, kde je letošní ročník akce spojen také s tradiční místní Slavností růží,“ dodává Karolína Kratochvílová, projektová manažerka Středočeské centrály cestovního ruchu.

Víkend otevřených zahrad 2022

Průvodcem parkem, o.s. ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o.s. a Národním památkovým ústavem opět připravili již XII. ročník Víkendu otevřených zahrad ve dnech 11.-12.6.2022.

Svátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend) a probíhá vždy během červnového víkendu. V České republice se pod záštitou Národního památkového ústavu během prvního ročníku v roce 2010 otevřely 3 zahrady a jejich počet postupně vzrůstá.

Víkend otevřených zahrad otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních šiřitelů osvěty o klenotech zahradního umění. V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které se v průběhu dvou dní snažíme veřejnosti představit jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem.

Cíl akce

Chceme zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech, představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání.

 

Víkend otevřených zahrad a vstupné

Pro mnoho lidí může být zavádějící celý název akce a mohou se domnívat, že vstup do zahrady je zdarma. Myšlenka byla přebrána z Anglie a stejně tak její název. V Anglii se otevírají běžně nepřístupné zahrady, tedy ty, do kterých se během roku běžně nedostanete – v tom spočívá „otevřenost“ (vstup zdarma být může, ale nemusí). Lidé si zde kupují průkaz, který jim umožňuje do těchto zahrad vstoupit. V České republice tolik zpřístupněných zahrad nemáme, a tak se snažíme během Víkendu lidem poskytnout nadstantardní program v podobě komentovaných prohlídek, koncertů, divadla a podobně. Proto vstupné záleží na majitelých a často slouží k pokrytí nákladů na doprovodný program.

Výběr z programů

Národní památkový ústav se zúčastní s řadou svých objektů. Tradičně můžete navštívit Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. Komentovaná prohlídka proběhne například v bylinkové zahradě hospitálu Kuks nebo v Lednickém zámeckém parku. V Akademické zahradě Mendelovy univerzity v Lednici budou probíhat prohlídky Témetických zahrad – Labyrint přírody a ráj zahrad. Zajímavý jistě bude i program v zahradách zámku ve Velkých Opatovicích či květinové slavnosti na zámcích Náměšť na Hané či Veltrusy. Za návštěvu určitě stojí nově zrekonstruované Zahrady pod Pražským hradem.

Přírodní zahrady, z.s. ve svých ukázkových zahradách představí ekologický způsob zahradničení a podělí se s návštěvníky o zkušenosti s tímto způsobem péče o zahradu. Letos stojí za zmínku novinka a tou je Krafferova zahrada v Jindřichově Hradci. Stejně tak mnoho inspirace pro zahradničení můžete načerpav v komunitních zahradách srdužených ve spolku Kokoza. V Jihomoravském kraji můžete mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích. A nesmíme opomenout mnoho klášterních a farních zahrad.

Letošního ročníku se zúčastní přes 200 zahrad po celé České republice. Přijďte a zažijte zahrady jinak, ve všech přihlášených zahradách na Vás čeká bohatý program.

 

Více informací naleznete ZDE