Vědci uspěli v prestižní grantové výzvě

Na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU vznikne excelentní centrum zaměřené na udržitelnou produkci potravin.

Výzva ERA Chairs evropského programu H2020

Jako jediné v České republice se Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze podařilo uspět v prestižní výzvě ERA Chairs evropského programu H2020. V rámci nového projektu tak na fakultě vznikne interdisciplinární Centrum excelence pokročilých potravinářských technologií zaměřené na kvalitní, bezpečnou a udržitelnou produkci potravin, zejména regionálních.

Udržitelná produkce potravin a potravinová soběstačnost

Udržitelná produkce potravin a potravinová soběstačnost je velmi aktuální téma i s ohledem na současnou koronavirovou krizi. „Současná pandemie nám dokazuje, jak křehký je náš ekonomický, ale i sociální či zemědělský systém. Je stále jasnější, že se musíme zaměřit na regionální produkci potravin,“ uvedl docent Klouček, vedoucí Katedry kvality a bezpečnosti potravin a jeden z navrhovatelů projektu. Právě tímto směrem se vydala Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Jako jediné v ČR se jí podařilo uspět v prestižní výzvě ERA Chairs, a to s projektem s názvem Advanced Technologies For High Quality, Safe And Sustainable Regional Food Production (zkráceně DRIFT FOOD). „Vytvoříme interdisciplinární Centrum excelence pokročilých potravinářských technologií zaměřené na udržitelnou produkci kvalitních a bezpečných potravin, zejména regionálních,“ popsala docentka Lenka Kouřimská, odbornice na výživu a kvalitu potravin a také spolunavrhovatelka projektu.

Centrum excelence pokročilých potravinářských technologií

Cílem šestiletého projektu s celkovým rozpočtem 68 milionů korun je sestavit excelentní mezinárodní tým, který vytvoří výzkumnou platformu pro vývoj inovativních postupů zpracování zemědělských produktů primárně lokální produkce. „Dalším naším úkolem je také výchova mladých vědců specializovaných na řešenou problematiku,“ připomněla profesorka Markéta Sedmíková, proděkanka pro vědu a výzkum a další z navrhovatelů projektu. „Pro mě, jako mladého vědce, je zapojení do přípravy a řešení projektu velkou příležitostí pro vědecký růst,“ dodal další člen projektového týmu doktor Matěj Božik.

 

Centrum excelence pokročilých potravinářských technologií

Ve svém celku se tak projekt zaměří na udržitelnou produkci kvalitních a bezpečných potravin. „Kromě toho projekt posílí v této oblasti pozici fakulty v mezinárodní vědecké komunitě,“ podotkl profesor Pavel Tlustoš, proděkan pro mezinárodní styky a vedoucí projektového týmu.

Do výzvy ERA Chairs s kódovým označením WIDESPREAD-06-2020 bylo podáno celkem 114 návrhů projektů. Rozpočet výzvy ve výši 50 mil. eur umožnil financování 20 projektů. O granty se podělilo

8 zemí, mezi nimiž je i Česko se ziskem jednoho grantu, který míří na Českou zemědělskou univerzitu v Praze. K dalším zemím patří Portugalsko (9 grantů), po 2 grantech má Turecko, Slovinsko, Polsko a Estonsko a po jednom Chorvatsko a Rumunsko.

 

Česká zemědělská univerzita v Praze

ČZU patří k největším univerzitám v ČR. Spojuje v sobě stodesetiletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství, potravinářství, lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím, včetně školních podniků, umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu, včetně zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. ČZU je národním uzlem mezinárodní výzkumné infrastruktury zaměřené na potraviny a výživu METROFOOD-RI, která byla zařazena na seznam prestižních výzkumných infrastruktur ESFRI Roadmap 2018. Podle mezinárodních žebříčků univerzita patří k nejlepším 3 procentům na světě. V roce 2019 se ČZU se stala 31. nejekologičtější univerzitou na světě díky umístění v žebříčku UI Green Metric World University Rankings. V žebříčku Times Higher Education World University Ranking se v roce 2018 umístila na 801.–1000. místě na světě a na 4. místě ze 14 hodnocených českých univerzit.

 

Foto: archiv ČZU