Vánoční odpoledne Radost dětem: Odlišné osudy dětí, stejná radost

Charitativní akce jsou většinou spíše soutěží v tom, kdo přispěje větší finanční částkou. Vánoční odpoledne Radost dětem bude ale úplně jiné.

Stovky dětí se sejdou 2. prosince od 15 hodin v pražském TOP Hotelu na Chodově. Uskuteční se zde pro ně 8. ročník Vánočního odpoledne, které pořádá nezisková organizace Radost dětem a které je věnováno onkologicky, hematologicky a jinak nemocným a zdravotně postiženým dětem, dětem s ichtyózou a dětem z dětských domovů po celém Česku.

Cílem setkání je pro děti připravit zážitky, které běžně v nemocnicích a v dětských domovech nezažijí, podpořit tak jejich psychický stav a pomoci jim seznámit se s dalšími dětmi. Čeká tak na ně bohatý program plný zajímavých představení, zpěvu a her.

Bez nároku na honorář na akci vystoupí řada zajímavých osobností. Těšit se můžete na Natálii Grossovou, Pavla Caltu, Jana Ondera, z Bratislavy přijede stonásobný mistr světa v karate Roman Volák, a další. Moderovat bude Tereza Tobiášová s Petrem Suchoněm.

Akce pro děti, ne pro firmy

Je běžným zvykem, že charitativní akce připomínají spíše soutěž v předhánění se partnerů, kdo přispěje větší částkou na dobročinné účely. I na tomto setkání bude příležitost Radost dětem finančně podpořit, ale akce bude určena především pro samotné děti. Nikdo tam tak nebude nic nabízet ani prodávat a celý program bude zaměřený jen na ty nejmenší účastníky.

Všechny děti obdrží také dárek a zároveň se jim budou předávat léčebné pomůcky, které se podařilo obstarat.

Děti bez rozdílu. Konečně

Běžným zvykem bohužel není to, aby se společně stýkaly děti s tak odlišnými osudy. Vážně nemocné děti jsou v Česku, stejně jako děti z dětských domovů, často vnímány jako děti zcela odlišné od těch ostatních.

Setkání Radosti dětem chce toto změnit a ukázat, že všechny děti jsou stejné a že si i děti s těžkými osudy mohou s těmi, které měly v životě větší štěstí, krásně rozumět. Chceme jim zkrátka dát příležitost se navzájem poznat, navázat nová přátelství a užít si radostné odpoledne.

5 tisíc dětí navštívilo Vánoční odpoledne

Vánoční odpoledne organizace Radost dětem nepořádá poprvé. První ročník proběhl v roce 2011 a od té doby jej zopakovala už sedmkrát. Celkem na něm udělala radost asi 5 tisícům dětí, které se Vánočního odpoledne zúčastnily.

10 důvodů, proč by vás Vánoční odpoledne Radosti dětem mělo zajímat:

1. Na jednom místě poznáte děti s odlišnými životními osudy. Budete moci nahlédnout do jejich životů, seznámit se s jejich rodiči a pochopit, jak ve skutečnosti vypadá život s nemocným dítětem a co všechno obnáší.

2. Jelikož se akce zúčastní i děti z dětských domovů, budete moci přímo nahlédnout i do jejich životů a zjistit, jak žijí, jaké jsou jim v Česku nabízeny podmínky a jak vypadá svět dětí bez rodičů, o kterém se tolik nemluví.

3. Běžné děti se dnes jen zřídka potkají s dětmi, které v životě neměly tolik štěstí. Na Vánočním odpoledni je potkat mohou a mohou tak podpořit rozvoj svého sociálního cítění a svou empatii.

4. Neziskovky už po desetiletí pomáhají dětem v těch nejhorších situacích. Financují jejich léčbu, léčebné pomůcky a mnoho dalšího. Často ale vedle této úctyhodné a velmi důležité činnosti zapomínají na něco důležitého – radost. Děti s těžkými osudy jsou často pod neustálým tlakem, pohybují se ve velmi nekomfortním prostředí a kvalita jejich života je snížená. Vánoční odpoledne pro ně bude zážitkem, ve kterém změní myšlenky, užijí si spoustu radosti a poznají nové přátele.

5. Pro tyto děti je důležité být i ve společnosti zdravých lidí a necítit se tak odstrčení. Na akci se proto seznámí s dětmi (ale i s dospělými) s jinými osudy a mohou s nimi navázat nová přátelství.

6. Děti dostanou i speciální dárek a léčebné pomůcky, které se nám podařilo zajistit.

7. Na akci můžete přivést i vlastní děti a umožnit jim seznámit se s ostatními dětmi a užít si spoustu zábavy.

8. Nikdo vám nebude nic prodávat, nikdo vám nebude nic nabízet, dokonce i vstupné bude dobrovolné. Naším cílem je udělat dětem radost. Ne vydělat peníze.

9. Na místě potkáte spoustu zajímavých osobností. Přijde například Natálie Grossová, Pavel Calta, Roman Volák, Jan Onder, Petr Suchoň, Tereza Tobiášová a další.

10. Setkání udělá radost nejen dětem, ale i jejich rodičům. I oni budou moci na místě potkat další rodiče, které mají nemocné děti, seznámit se s nimi a vyměnit si důležité zkušenosti a rady pro úspěšnou léčbu.

Čas a místo konání akce:

– 2. 12. 2018 od 15:00 do 18:00 hodin

– TOP HOTEL Praha, Blažimská 1781/4, 149 00 Praha 4 – Chodov