Vánoční Hradec se rozsvítí 1. prosince

O první adventní neděli se v Hradci Králové rozsvítí vánoční výzdoba i tři vánoční stromy, které budou umístěny na náměstích Masarykově, Velkém a 28. října. Instalace osvětlení zatím v těchto dnech probíhá. Vánoční stromy budou na svá místa přepraveny 26. listopadu, kdy také proběhne jejich ukotvení.

Ke zdobení třech hradeckých vánočních stromů dojde 26. listopadu, tedy ve stejný den, kdy bude probíhat jejich převoz na místo a následná instalace. „Právě díky tomu, že jsou stromy z Hradce, tak chceme jejich instalaci zvládnout během jednoho dne. Práce by měly probíhat od brzkého rána do pozdního odpoledne. V místech plánovaného umístění stromů i jejich vyzvednutí bude muset být omezeno parkování. Kromě samotných náměstí a jejich okolí se to bude týkat i ulic Albertova, Wolkerova, Vrchlického, Všehrdova, Hálkova, U Koruny a Sukových sadů. Žádáme všechny spoluobčany, aby dodržovali dopravní značení, neboť všechna překážející vozidla budou muset být odtažena, aby nedošlo k jejich poškození. Současně žádáme všechny účastníky provozu, kteří se potkají s kolonou přepravující vánoční strom, aby dbali pokynů našich pracovníků,“ dodává náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.

Symbolické rozsvícení vánočního stromu se uskuteční o první adventní neděli na Masarykově náměstí. „Kulturní program, v rámci kterého primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek rozsvítí vánoční strom, začne v 16 hodin. Předvánoční náladu také vytvoří Školní smíšený pěvecký sbor při Biskupském gymnáziu a Církevní ZUŠ v Hradci Králové,“ říká k programu ředitel HKVS Miroslav Franc. Vánoční trhy se pak v Hradci Králové uskuteční od 13. do 22. prosince na Masarykově náměstí. „Novinkou letošního roku jsou vánoční farmářsko-potravinářské trhy, které se budou konat ve čtyřech termínech, 14., 17., 19., a 21. prosince na Baťkově náměstí,“ dodává Franc.

Instalace vánočního osvětlení začíná každoročně zhruba v polovině října. „Pro letošní rok je nachystáno 142 motivů v podobě vloček, hvězd a chocholů rozvěšených na sloupech veřejného osvětlení. Zdobí se 34 vzrostlých stromů a chystají se také světelné řetězy s více než dvaceti a půl tisíci diodami. Letos jsme také nakupovali nové kusy, většinou šlo o ty, které byly z dřívějška nějak poškozené a bylo je třeba vyměnit. Nakoupily se led řetězy a denní výzdoba na řezané stromy v podobě koulí a hvězd,“ říká ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity v�no?n� kazeta 2019