Se sous vide SV1 tyčí objevíte nový způsob přípravy pokrmů

Metoda sous-vide je založena na vaření potravin, které jsou zavakuované bez přístupu vzduchu v sáčcích. Sáček poté vložíte na několik hodin do vodní lázně s nízkou konstantní teplotou. My jsme tento způsob vaření vyzkoušeli s tyčí AENO Sous Vide SV 1.

Přístroj je v krabici uložen v praktickém sáčku z netkaného textilu.

Princip nám na první dojem připomínal ponorný vařič. Protože již máme dobrou zkušenost s pomalým hrcem rádi jsme si vyzkoušeli další nový způsob přípravy pokrmů. Po použití necháme tyč SV1 vychladnout a poté ji stačí otřít měkkým hadříkem a uložit.

 

Příprava potravin a ovládání přístroje

Protože jsme neměli doma k dispozici vakuovačku, používali jsme pro vložení připravovaných potravin Zip Lock Bags, sáčky, které se po vytlačení vzduchu pevně uzavřou pomocí klouzavého uzávěru.  Upevnili jsme tyč do hrnce pomocí klipsy umístěné na rukojeti. Brzy jsme zjistili, že ovládání je skutečně intuitivní. Do hrnce jsme nalili studenou vodu tak, aby hladina dosáhla mezi rysky minima a maxima vyznačené na tyči. Potom jsme  vložili potraviny uzavřené v sáčcích, zapnuli přístroj do sítě a tlačítkem označeným písmenem „I“  jsme přístroj zapnuli. Na spodním displeji se objevila číslice odpovídající aktuální teplotě vody.

Dotykem na tlačítko nastavení se symbolem ozubeného kolečka se rozblikala čísla na horním displeji, pomocí tlačítek plus a mínus jsme nastavili teplotu (v rozsahu 20 – 95 °C) , když se objevila požadovaná teplota na displeji, stiskli jsme znovu tlačítko nastavení a opět pomocí tlačítek plus a mínus nastavili požadovanou dobu a to nejprve počet hodin a po opětovném stisku tlačítka nastavení bylo možné upravit minuty. Poté jsme znovu stiskli tlačítko vypínače označené písmenem „I“.  V tom okamžiku přístroj začal pracovat, světelný kroužek kolem horní části rukojeti se rozsvítil modrou barvou a na spodním displeji jsme mohli sledovat jak stoupá teplota vody. Spodní displej ukazoval aktuální teplotu vody a horní displej nastavenou hodnotu. Jakmile bylo požadované teploty teploty dosaženo, ozvalo se zvukové znamení a modrá barva se změnila na zelenou. Potom už jen na menším displeji bylo možné sledovat kolik času zbývá do dokončení přípravy pokrmu.

 

Použití automatických režimů vaření

Využili jsme také možnost použití několika automatických režimů vaření a to stisknutím tlačítka označeného písmenem „M“  na spodním displeji se objevilo číslo příslušného programu. Volba  nastavení programu probíhá opětovným stisknutím tlačítka „M“ . My jsme nejčastěji používali režim 1 t.j 60° C/100 minut. Další režimy nabízely tato nastavení : režim 2: 65°C/90 minut, režim 3: 55°C/30 minut a režim 4:/85°C/ 40 minut.

Do sáčků jsme vložili vepřové plátky, poprvé pouze okořeněné a při příštím vaření jsme je předem naložili do marinády, použili jsme automatický režim vaření č. 1 při teplotě 60°C s dobou vaření 100 minut. Po vyjmutí masa a šťávy ze sáčku jsme přidali přílohu a maso bylo neskutečně šťavnaté a zachovalo si velké množství šťávy.

Vařili jsme v sáčcích zeleninu, dále krůtí plátky naložené do marinády. Naším naprostým favoritem však se stal plátek lososa s rozmarýnem a koriandrem. Do sáčku jsme vložili osolený plátek lososa s bylinkami.  Zvolili jsme automatický režim č. 3:  55°C/30 minut.   Jeho chuť a šťavnatost nás překvapila. Maso nebylo ani v nejmenším vysušené.

Z praktického hlediska jsme velmi ocenili způsob ovládání, protože dotykový displej umístěný v horní části rukojeti stačilo jen otřít měkkým hadříkem a nebyla zde žádná tlačítka, kde by se držely nečistoty nebo zbytky potravin.

 

 

Více informací naleznete ZDE