Rozhovor s Veronikou Lálovou tanečnicí na karnevalu v Riu 2020

Od 21. do 26. února 2020 probíhal známý a velkolepý karneval v ulicích brazilského Rio de Janeira. V letošním roce zde reprezentovala česká tanečnice Veronika Lálová. Požádali jsme tuto sympatickou tanečnici po návratu o rozhovor.

V první řadě bych Vám chtěla pogratulovat k Vašemu krásnému vystoupení a karnevalu v Riu. Samozřejmě mne zajímá, co všechno tomu předcházelo, co jste musela absolvovat, abyste tam sólově zatančila, jak probíhala příprava a trénink, jestli jste si sama vytvářela choreografii.

Moc děkuji za gratulace, vážím si toho. V sambě jsem se začala vzdělávat tak před 4-5 lety. Ale profesionálně tančím od malička. V Brazílii jsem byla tentokrát po čtvrté, vždy jsem tam poctivě trénovala. A to se vyplatilo. Našla jsem školu, ve které jsem mohla vystupovat, poslala videa, že opravdu sambu ovládám a musela dorazit do Ria alespoň měsíc před karnevalem. Účastnila jsem se zkoušek a tréninků. Choreografii musa nemá, ta má za úkol prezentovat krásný kostým, reprezentovat a tančit sambu.

Můžete po návratu zprostředkovat svoje zážitky z Vašeho vystoupení a celkově z karnevalu. Jak probíhá a čím je jeho atmosféra výjimečná?

Karneval je monstrózní záležitost. Každého, i netanečníka, karneval něčím zaujme. Ať je to atmosférou, velkými nazdobenými a promyšlenými alegorickými vozy, tanečnicemi, kostýmy, hudbou nebo barevností celého sambodromu.

Já už jsem jednou promenádou tančila, nikoliv samba krokem, ale ve skupině, která měla docela náročnou choreografii s deštníkem. Tentokrát jsem ale dostala nezapomenutelnou a ojedinělou příležitost. Moc jsem se těšila a taky jsem si to parádně užila. Hudba, atmosféra, samba, teplo, to je moje, byla jsem ve svém živlu. Všechno ale samozřejmě není tak jednoduché, třeba takový kostým. Ten je opravdu pevně přidělán, aby nespadl. Ještě týden po karnevalu jsem měla modřiny a odřeniny. Sledovat všechny kameramany, fotografy, a přitom se soustředit na tanec, hudbu, to také není jen tak. Další den na karnevalu jsem byla s rodiči, podívat se na další taneční školy. V jedné chyběla tanečnice na alegorickém voze, tak jsem nakonec tančila ještě další den. Mé místo bylo dost vysoko, ze začátku jsem měla strach, ale nechala jsem se unést hudbou a strach byl pryč. Zpět na zem mě museli snést jeřábem. Už nyní bych si to nejraději zopakovala znovu.

Jak se hodnotí vystoupení jednotlivých škol samby?

Je 10 kategorií, které porotci hodnotí. Jako třeba téma školy, kostýmy, harmonie školy, harmonie bubeníků, alegorické vozy, vlajkonoše, které jsou na úvodu školy, nebo úvodní choreografii, která reprezentuje téma a taky samba nebo vývoj dané školy.

Dočetla jsem se o Vás, že jste studovala karnevalovou sambu na taneční stáži v Brazílii. Můžete přiblížit čím je karnevalová samba specifická a jak se odlišuje od samby, kterou známe ze soutěží v latinsko-amerických tancích?

Ano, když jsem jela poprvé, tak jsem byla v Brazílii asi dva měsíce a pravidelně jsem navštěvovala jednu taneční školu. Karnevalová samba je rychlá, má mnoho zajímavých figur a kroků. Je důležité, aby se pohybovala pánev ze strany na stranu, co to jde. Samba, kterou známe ze soutěží, je úplně jiná a nemá s tou pravou brazilskou nic společného. V Brazílii ji vůbec neznají, a když jim tu „sambu“ ukážu, ptají se mě, jak se ten náš tanec jmenuje. Když řeknu sambu, odpoví: „Fakt? Taky se jmenuje samba jako u nás?“ A nechápou. Pro mě je sambou ta samba, která se opravdu tančí v Brazílii, v místě původu.

Můžete jen pro představu uvést, kolik Vás bylo stážistů? Je stáž určena výhradně tanečnicím nebo se zúčastnili také tanečníci?

To nebyla oficiální stáž, jela jsem na vlastní pěst, učit se sambu.

Jste držitelkou mezinárodní třídy v latinsko-amerických a standardních tancích. Jaký třeba Váš oblíbený standardní tanec?

Mám ráda všechny tance, ale více ty původní, které dávají více smysl, dá se v nich improvizovat a opravdu se tančí v zemi, odkud pocházejí. Bachata, salsa, kubánská chaha. Tance, kde nejsou určená pravidla a tanečník tančí podle hudby a srdce.

Vystudovala jste hispanistiku na Karlově univerzitě a trochu se nabízí otázka, jestli byla volba studijního oboru ovlivněna Vaším zaměřením na latinsko-americké tance a salzu.

Mám vystudovanou pedagogickou fakultu, nedostudovanou hispanistiku. Volba studia byla ale určitě hodně ovlivněna. Už jako malá jsem chtěla rozumět písním a měla jsem ráda více španělské, italské a portugalské písně. A vydrželo mi to do dneška.

Sledovala jsem Vaše vystoupení v osmé řadě StarDance se Zdeňkem Piškulou, kdy jste se stali královnou a králem tanečního parketu i v řadě deváté s Davidem Svobodou, kdy jste byli také velmi úspěšní. Jaké vlastnosti musí mít dobrý učitel tance, či lektor, v tomto případě tanečník-profesionál, aby dokázal odhadnout silné a slabé taneční stránky svého partnera a uměl ho vhodným způsobem motivovat se neustále zlepšovat, a přitom ho neodradit?

Trenér musí být trpělivý a umět kroky vysvětlit, připodobnit pohyby jiným způsobem, než profesionálně, když učí někoho, kdo nikdy netančil. Tréninky s profi tanečníky probíhají jiným způsobem. Nejdůležitější je ale, aby sám vyučovaný chtěl umět tančit. A měl v sobě to nadšení a motivaci. Bez toho to pak nejde i s nejlepším učitelem.

V čem je rozdíl, když sama trénujete a vystupujete v soutěžích a kdy trénujete a vedete tanečního partnera?

Já už nesoutěžím, to už přenechávám mladším generacím. Za to si hodně užívám vystoupení, kde nejčastěji předvádím karnevalovou sambu. Na takové vystoupení trénuji sama, ale spíše do svého volného času musím zařadit cvičení, posilovnu, abych udržela kondici. Tanečního partnera vedu buď ve StarDance, nebo když si někdo objedná individuální lekci. V Praze vedu kurzy dětí. To je zase úplně jiná práce.

Mohu se zeptat na Vaše záliby, při čem si nejlépe odpočinete?

Je toho více, pravidelně jezdím domů za rodinou, která žije v Hradci Králové. Rodina je pro mě moc důležitá. Máme velmi dobré vztahy a toho si vážím. Dříve jsem chodila na sebeobranu, to mě hodně baví. Ale před StarDance jsem musela tréninky vynechat, měla jsem o sebe strach, abych neměla modřiny a jiné zranění. Teď chodím ráda cvičit. Někdy se ale taky ráda jenom poflakuji s kamarádkami venku, když vysvitne sluníčko.

Cestujete ráda, máte nějaké svoje oblíbené destinace?

Cestuji moc ráda. Tak ráda objevuji nové destinace. Ty nejoblíbenější jsou ale Španělsko a jižní státy. Chtěla bych více procestovat Jižní Ameriku. Severní státy mě nelákají. Nedávno jsem byla na Srí Lance, byl to pro mě hodně zajímavý výlet.

Jaké jsou teď Vaše plány a kde Vás můžeme vidět tančit?

Plánů mám teď docela dost, bohužel ale nemůžu nějaké ještě zmiňovat. Uvidíme, co všechno vyjde.

V červnu si zatančím na karnevalu znova. Ale na českém. Spolupracuji s bubenickou skupinou Ritmo Factory. Hlavní bubeník také jako jediný hrál v Riu na karnevalu. Pořádají v Brně karneval, brazilské dny, bude tam spousta zábavy, hudby, jídla a tance.

Příležitosti se ujalo město Brno, které vystrojí třídenní víkendový Brasil Fest Brno. Právě s Brnem jsou totiž úzce spjati tanečnice Veronika Lálová a hudebník Jakub Škrha – historicky jediní Češi, kteří se kvalifikovali na karneval v Riu jako interpreti. Veškerý program prvního brazilského festivalu v České republice bude zdarma, a tak se již teď jistě vyplatí sledovat web BrasilFestBrno.cz a Facebook Brasil Fest Brno, kde pořadatelé budou postupně zveřejňovat podrobnosti a novinky. Brasil Fest Brno 12. – 14. června 2020 www.BrasilFestBrno.cz

Budeme se těšit, držet Vám palce a děkuji za rozhovor.

www.veronikalalova.cz

Foto: Facebook Veroniky Lálové

 

Na slavném karnevalu v brazilském Rio de Janeiru vystoupí i česká tanečnice Veronika Lálová