Několik tipů na gastronomii, kulturu a módu v době karantény

České firmy se snaží zpříjemnit a zjednodušit lidem současnou nelehkou situaci. Síť restaurací Together i Pizza Coloseum zavádí „okénkový“ provoz i rozvoz. Posílit imunitu můžete nově s rostlinným Nemlékem Golden s kurkumou. Náladu zlepší nakupování, které podpoří české značky, jako jsou boty Vasky nebo ručně vyráběné batohy Bagind.

Společná pomoc potřebným

Ani v této nelehké době nezapomíná Together na své příznivce a připravuje pro ně co nejlepší, posilňující a zdravá jídla take away. Jídla objednávejte ideálně telefonicky, aby byla hned připravená a nemuseli jste čekat před restauracemi. Například u Cukráře Skály ví, že nejúčinnějším bojem proti trudomyslnosti je poctivý zákusek, a proto na obou prodejnách zavedli „okénkový“ provoz, díky kterému si můžete dopřát své oblíbené dobroty i v těchto dnech. Navíc se Together rozhodl pomáhat a každý den rozdá 30 obědů zdarma tam, kde je to nejvíc potřeba. Radost už tak restaurační síť udělala lékařům na infekčním oddělení a dětském příjmu ve Fakultní nemocnici Motol, lékárnách U Zlatého Lva a U Krále Jiřího, ženám z vietnamské komunity, které vytvořily facebookovou skupinu čítající 400 lidí, šijí roušky a posílají je do nemocnic.

Více informací najdete na www.tgthr.cz

Foto: Archiv Together

Nechte vařit za vás, Pizza Coloseum zavádí vlastní rozvoz

K restauracím, které se snaží ulehčit rodinám i pracujícím současnou nelehkou situaci, patří také Pizza Coloseum. Tento týden zavedla vlastní rozvoz i take-away okénka v Praze, Brně a Hradci Králové. Rozvoz je od útraty 350 Kč zdarma, u výdejního okénka neplatíte ani za obaly. Na menu najdete to nejoblíbenější z celoroční nabídky: saláty, těstoviny, lososa a desítku druhů pizz, které můžete objednat také v celozrnné variantě. A nezapomeňte na desert – tiramisu šéfkuchaře Marka Rauvolfa vám osladí život. Nutné uzavření prostor pak většina podniků využívá k malování nebo k jarnímu úklidu.

Více informací najdete na www.coloseum.cz

Foto: Pizza Coloseum

Aktivitu „Roušky všem“ podporují i Vasky

Na vasky.cz a nejprve objevíte příběh mladičkého podnikatele Vaška Staňka, zlínského rodáka, který založil Vasky v pouhých 18 letech s cílem navázat na baťovskou tradici a vzkřísit obuvnické řemeslo v ČR. Vasky se nyní rozhodli, že vedle bot budou nějakou dobu šít i roušky. Navíc během pár hodin zrealizovali i spolupráci s Maappi, a tak řada zlínských zdravotníků nebo řidičů MHD bude nosit roušky s dopravní mapou. Pokud podpoříte Vasky v této nelehké době, jako oni podporují ty, co ji nyní nejvíc potřebují, budou vám moc vděční. Vybírejte z široké nabídky ručně vyráběných celokožených designových bot. Vzhledem k tomu, že e-shop je momentálně jediná cesta, jak boty nakupit, Vasky se rozhodli zavést dopravu zdarma a také prodloužit dobu vrácení na 30 dní, abyste si mohli nové Vasky v klidu vyzkoušet a rozhodnout se, jestli vám na noze dobře sedí. 

Více informací na www.vasky.cz

Foto: Archiv Vasky

Pošlete staré knihy do ozonové komory

Četba se teď dostane zřejmě opět na výsluní coby oblíbená kratochvíle. A protože v knihkupectví si nyní knihami nezalistujete, zbývá se spolehnout pouze na online. Knihobot, moderní antikvariát Pavla Pekaře, Dominika Gazdoše a Davida Gazdoše, je na digitalizaci a přehlednosti založen, vysněné knižní kousky tak najdete v mžiku přímo na webu www.knihobot.cz. Knihy si pak můžete buď nechat dovézt, nebo se zastavit v pražských Holešovicích, kde kluci zřídili výdejní okénko. Pokud si naopak najdete čas si bohatě zásobenou knihovnu protřídit a vyřazené knižní kousky poslat dál, kluci k vám pošlou kurýra, který od vás knihy převezme. Knihy v Knihobotu nafotí, umístí na e-shop a po prodeji se s vámi férově rozdělí. Knihy nově přijaté od zákazníků dezinfikují ozonem. Pro ozonový generátor teď uvolnili dokonce vlastní kancelář, z níž udělali dezinfekční „ozonovou komoru“.

Více informací najdete na www.knihobot.cz

Foto: Archiv Knihobot

Světluška svítí v nouzi

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, celoročně podporuje zrakově postižené a pomáhá jim žít život dle vlastní volby. Nyní pohotově uzpůsobuje svou pomoc těm, kteří se ocitli v tíživé situaci v důsledku vyhlášené nouzového stavu. Jednotlivci, tedy osoby s těžkým zrakovým či zrakovým kombinovaným postižením a pečující rodiče o takto postižené děti, mohou o pomoc žádat v rámci grantového programu Člověk v nouzi, jenž celoročně podporuje ty, kteří se ocitli v nepříznivém životním období. Právě tuto pomoc se nyní Světluška rozhodla rozšířit také o podporu všem těmto osobám, které v důsledku uzavření škol, stacionářů a dalších sociálních služeb nemohou docházet do zaměstnání či vykonávat samostatně výdělečnou činnost.

Více informací najdete na www.svetluska.net

Foto: Archiv Světluška

Rostlinní imunohrdinové od Nemléka

Máloco je nyní tak klíčové, jako svědomitá hygiena, kvalitní spánek a zdravá strava. Ať už jste dlouhodobými příznivci pestrého stravování, nebo se nad změnou k lepšímu zamýšlíte teprve v posledních dnech, s rostlinným Nemlékem rozhodně nešlápnete vedle. Amálie a David, nemlékoví zakladatelé, nyní znovu uvádí na trh Nemléko Golden s kurkumou, černým pepřem a skořicí. Zlatavá kurkuma má antioxidační účinky a ve spojení s pepřem navíc posiluje imunitní systém. Vedle Nemléka Golden svítí v posledních týdnech ještě jeden imunohrdina – Bacilli Kimchi. Veganské kimchi obsahuje vedle fermentovaných mořských řas Wakame a hub shiitake podobné ingredience jako to pravé, korejské – čínské zelí napa, daikon ředkev, pórek, zázvor, česnek, sójovou omáčku a rýžovou mouku, to vše s bio certifikací. Fermentovaná zelenina obsahuje nesmírné množství probiotik, a tak i zobáním téhle dobroty významně přispějete vaší obranyschopnosti. 

Více informací najdete na www.nemleko.cz

Foto: Archiv Nemléko

Ručně vyráběné batohy z Indie Bagind

Bagind představuje jarní trochu extravagantní kolekci Flamingo. Za koženými batohy, taškami, kabelkami a dalšími doplňky stojí vášnivý cestovatel a dobrodruh Lukáš Matějček, který založil Bagind v roce 2017 po návratu ze své cesty po Indii, kde se seznámil s místním výrobcem batohů. Veškeré Bagind kousky jsou ručně vyráběné v Indii rodinnou firmou s dlouholetou tradicí, která sahá až do roku 1955. Po klasické hnědé a černé kolekci nyní Bagind navzdory koronaviru představuje průlomovou růžovou kolekci Flamingo oslavující pestrost a výjimečnost života. Bagind také zavedl dopravu zdarma!

Více informací na www.bagind.cz

Foto: Archiv Bagind