Lehký a zdravý oběd na víkend

Gurmáni jsou nadšení, chřestová sezóna je v plném proudu! Proto by byl hřích nezahrnout ho do nějakého lákavého receptu. Tato zelenina je plná vitaminů a minerálů (C, E). Přináší našemu organismu řadu benefitů. Chřest je skvělou alternativou pro všechny, kteří moc nevyhledávají zeleninu a současně mají mlsný jazýček. My jsme ho využili v našem salátu. Ale nenechte se mýlit. I když se jedná o salát, najdete v tomto pokrmu plnohodnotný oběd nebo večeři.

Chřestový salát se slaninou a sázeným vejcem

Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:

250 g zeleného chřestu

100 g kvalitní slaniny

hrst čerstvého špenátu

6 ředkviček

2 vejce

40 g tvrdého sýra

1 den starý rohlík nebo houska

60 ml olivového oleje

šťáva z ½ citronu

sůl

čerstvě mletý pepř

olivový olej

Postup:

  1. Chřest očistěte a jeho konce zkraťte asi o 3 cm. Poté ho oloupejte v dolní třetině.
  2. Dejte ho pouze na 1 minutu do vroucí osolené vody a po vyjmutí ihned zchlaďte pod studenou vodou.
  3. Chřest osušte a dejte do mísy, ve které ho promíchejte s pokrájenými ředkvičkami a špenátovými listy.
  4. V troubě předehřáté na 180 stupňů si opečte plátky slaniny a pečivo pokrájené na kostičky.
  5. Na dresink smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a zalijte jím připravenou zeleninu.
  6. Servírujte s opečenou slaninou, krutony, zastrouhané sýrem a se sázeným vejcem, které připravte na kapce oleje a osolte.

Tip: Věděli jste, že z plátku kvalitní slaniny získáte pěknou dávku energie? A když sáhnete po libovějším kousku, doplníte svému organismu dokonce plnohodnotné bílkoviny a minerály ze svaloviny ve snadno využitelné formě.

 

 

Když potřebujete rychlý oběd nebo večeři, chcete se příjemně prohřát, ale nezaplácnout si žaludek, uvařte si polévku. Náš brokolicový krém s jogurtem vám dodá sílu, energii a zároveň pocit lehkosti. Proč zrovna zvolit tuto zeleninu? Obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C, hořčíku, draslíku a taky železa. Navíc je uvařená za pár minut. Díky její barvě bude mít polévka jarně zelenkavý odstín, který přímo vybízí k ochutnání.

Brokolicový krém s jogurtem


Počet porcí:
6 porcí

Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *

 

Ingredience:

1 velká brokolice

1 cibule

250 ml bílého jogurtu

600 ml zeleninového vývaru

2 lžíce másla

100 g oblíbeného tvrdého sýra

hrst čerstvého kopru k podávání

1 den starý rohlík nebo houska na krutony

sůl

čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Na másle orestujte ve velkém hrnci pokrájenou cibuli a přidejte vývar.
  2. Přiveďte k varu a vložte na růžičky rozdělenou brokolici. Tu vařte ve vývaru jen cca 4 minuty.
  3. Plamen stáhněte, přidejte 200 ml jogurtu a nastrouhaný sýr a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Pečivo pokrájejte na kostičky a dejte do trouby péct na cca 10 minut na 170 stupňů.
  5. Polévku osolte a opepřete podle chuti a podávejte s krutony, čerstvým koprem a zbylým jogurtem.

 

Tip: Věděli jste, že se konzistence jogurtů odvíjí od technologického postupu výroby? Pokud se fermentují přímo v obalu výrobku, jsou husté a pevné. Občas se uvolní i syrovátka. Jestliže jogurty zakysávají až v procesním tanku, mají krémovitější konzistenci.

zdroj: www.akademiekvality.cz