Festival orchideí Kew Orchid Festival 2020 v Královské botanické zahradě Kew Gardens v Londýně

V únoru 2020 přinese 25. ročník Kew Orchid Festival 2020  pestrou,nespoutanou a živou kulturu Indonésie – souostroví s více než 17 504 ostrovy, včetně Javy, Bornea, Sulawesi, Papua a Bali. Indonéská krajina je stejně rozmanitá jako její flóra a fauna,  od tropických deštných pralesů po velkolepé sopky.

Kew Orchid Festival 2020

Když vstoupíte do Princess of Wales Conservatory, jakoby jste se přenesli do  úchvatného ráje, který evokuje některé památky, vůně a zvuky Indonésie. Chcete-li zachytit zázraky této rozsáhlé oblasti, bude festival orchidejí v zahradách Kew Gardens ponořením do různých zón skleníku, kde najdete velkolepé nádherné orchideje, z nichž každá představuje aspekt indonéské přírody a kultury.

 

Festival orchideí 2020
Foto: Kew Orchid Festival 2020, Ines Stuart-Davidson

 

Během prohlídky  návštěvníci uvidí stovky  tropických květů při oslavě bohaté rozmanitosti indonéské fauny. Orangutani, krčící se tygr a nosorožci jsou jen některá zvířata, která v pořadu vystupují. Erupe sopky tvořené z orchidejí vytváří dramatické představení;

Během festivalu proběhne také  zajímavý program speciálních večerních akcí. Orchids: After Hours se představí živá herlanská hudba a tradiční tanečnice, rozhovory o vzniku festivalu. A co víc, renomovaná autorka a šéfkuchařka Petty Elliott bude předvádět živě přípravu jídel a představí návštěvníkům jídlo a kulturu svého indonéského dědictví.

Termín festivalu:

Sobota 8 února 2020 – Neděle 8. března  2020

Místo:

Princess of Wales Conservatory

Orchid Festival 2020
Foto: Kew Orchid Festival 2020. Ines Stuart-Davidson

Program

Indonésie se může pochlubit velmi rozmanitou škálou společností a kultur s více než 300 jazyky, kterými se mluví na mnoha ostrovech. Tomu odpovídá i ohromující biologická rozmanitost, včetně nejméně 4 000 druhů orchidejí, jakož i mnoho dalších rostlin, které lze nalézt pouze na některých ostrovech souostroví. Například ostrov Sumatra je jediným místem, kde najdete neslavný Titan Arum, Amorfní titan, jinak známý jako „květ mrtvoly“ díky děsivému zápachu hnijícího masa, které v květu vytváří.

Kew Royal Botanic Gardens je předním světovým vědeckým pracovištěm a na letošním festivalu také představí některé ze svých průlomových prací se spolupracovníky v Indonésii, které pomohou identifikovat, chránit a propagovat biologickou rozmanitost země. Velká část indonéské rozsáhlé a rozmanité krajiny zůstává neprozkoumána; teprve loni objevil a popsal vědec Kew Royal Botanic Garden André Schuiteman novou orchidej, která byla vědě zcela neznámá. Byla jmenována Bulbophyllum adolinae po Adolině, manželce guvernéra Západní Papui.

Kew Gardens úzce spolupracuje s indonéskou ambasádou v Londýně, proto festival přiblíží také část bohaté indonéské kultury. Program festivalu představuje indonéskou hudbu a kuchyni i přednášky odborníků. Můžete také nahlédnout do zákulisí v rámci  exkluzivních prohlídek Orchid Nursery a Tropical Nursery nebo objevovat orchideje na obrazech v galeriích botanického umění.

Festival Orchideí 2020 Foto: Kew Orchid Festival 2020, Ines-Stuart-Davidson

Speciál: Hledání modré orchideje

Sobota 15.února – neděle 23. února 2020

Představení 10:30 – 15:30

Únorové putování  po stopách velké vědkyně a objevitelky Evelyn Cheesmanové je zcela novým interaktivním  zážitkem. Objevte tajemství Nové Guineje při hledání nejzáhadnější ze všech orchideí.

Orchids: After Hous

Speciální večer s indonéskými vystoupeními, ukázkami přípravy jídla a odbornými rozhovory. Pobavte se s živou hudbou, tradičními tanečníky, ukázkou vaření a přednáškami odborníků.

Festival orchideí 2020 Foto: Kew Orchid Festival 2020,Ines Stuart Davidson

Termíny:

13, 14, 27. a 28. února 2020

5. a 6. března 2020

Od 18:00 a 20:00

Více informací naleznete ZDE

 

The Royal Botanic Gardens, Kew

je světově proslulá vědecká organizace, která je mezinárodně uznávána svými vynikajícími sbírkami i vědeckými odbornými znalostmi o rozmanitosti rostlin, ochraně a udržitelném rozvoji ve Velké Británii a po celém světě. Kew Gardens byla v červenci roku 2003 zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 2019 oslavila 260. výročí svého založení.