Evropa 2 slaví 30. narozeniny netradičně, speciální várkou piva od Plzeňského Prazdroje

Plzeňský Prazdroj uvařil na oslavu 30. narozenin rádia Evropa 2 speciální várku piva, kterou budou moci posluchači i ostatní milovníci piva ochutnat v rámci zářijové Volby sládků – programu, jímž do více než 1300 restaurací po celé republice přináší každý měsíc na čep nové pivo. Název a typ piva vybrali sami posluchači Evropy 2.

Narozeninové pivo Evropy 2

„Nápad uvařit narozeninové pivo Evropy 2 vznikl naprosto spontánně. Naši moderátoři Ranní show Leoš Mareš a Patrik Hezucký přemýšleli nad dárkem pro naše posluchače k 30. narozeninám Evropy 2. Z čeho by tak mohli mít největší radost. A napadlo je, že posluchače nejvíce potěšíme právě pivem. Jsme rádi, že se náš nápad Plzeňskému Prazdroji líbil a se speciální várkou piva nám vyšel vstříc,“ komentuje Martina Říhová, výkonná ředitelka společnosti Acvite Radio. Spontánně zavolali emeritnímu sládkovi Plzeňského Prazdroje Václavu Berkovi s dotazem, zda by bylo možné jejich plán realizovat. Ten na nápad po interní debatě kývl a zorganizoval speciální vaření piva v rámci Volby sládků. „Cílem programu je obohatit nabídku hospod a restaurací o pivní speciály. Společné várky jsme doposud vařili pouze s pivovarskými kolegy z řad minipivovarů nebo studentů pivovarnictví. Tento typ spolupráce je pro nás zcela nová zkušenost, kterou jsme rádi přijali. Jde o unikátní spolupráci a narozeninovou odměnu pro posluchače rádia,“ říká Jana Proftová, manažerka programu Volba sládků.

Hlasování o názvu a typu piva

Do výběru piva se zapojili sami posluchači. Ti mohli v průběhu léta na stránkách rádia hlasovat o názvu a typu piva. Vybírali celkem z osmi pivních typů, přičemž zároveň měli možnost ovlivnit i některé jeho charakteristiky jako je barva, stupňovitost nebo obsah alkoholu. Celkem se do hlasování zapojilo přes tři tisíce posluchačů, kteří nejčastěji volili světlý ležák. Ze zaslaných návrhů pro název piva pak moderátoři Ranní show vybrali „E-dvojka“.

Oslava narozenin začala slavnostním naražením sudu v hospodě Pilsnerka Národní za přítomnosti moderátorů Evropy 2 a Daniela Urbana, sládka Prazdroje, které se uskutečnilo 1. září. Z celé akce vznikne video, které budou mít možnost posluchači rádia vidět na sociálních sítích.

Pivo, kterým Evropa 2 oslaví své 30. narozeniny, je světlý nefiltrovaný ležák, chmelený za studena, který vyniká svou intenzivní vůní s výraznými chmelovými tóny. Po napití se projeví souznění vyšší plnosti, střední sladkosti a jemné hořkosti (29 IBU), která pomalu příjemně doznívá. E-dvojka bude pro milovníky piva dostupná v průběhu celého září na čepu ve více než 1300 hospodách zapojených do programu Volba sládků. Konkrétní hospody a restaurace zájemci najdou na stránkách www.volbasladku.cz v sekci „Najdi svůj čep“ nebo v aplikaci Jdeš na pivo.