Cval staletími – Výstava  mapující historii Velké pardubické

Od prvního srpnového pátku do poloviny října bude výstavní prostor Mázhaus patřit věhlasnému dostihu Velká pardubická. Na její podobě spolupracovala radnice a Východočeské muzeum v Pardubicích. Dokumentační fotografie a řada dalších exponátů z muzejních i soukromých sbírek nás provedou dlouhým obdobím tohoto slavného dostihu.

„Ačkoli nás nepříliš rozlehlý sál poněkud limituje, díky nádherným dokumentačním, ale i žánrovým fotografiím nastíníme historii světově proslulé steeplechase. Nebudou chybět ani trojrozměrné exponáty nejen ze sbírek Východočeského muzea v Pardubicích, ale také například Národního památkového ústavu, Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě nebo soukromých majitelů. Některé z těchto předmětů nebyly dosud veřejnosti prezentovány, jiné jsou vystavovány jen sporadicky. Těšit se můžete na takové skvosty, jako jsou osobní předměty vynikajícího armádního jezdce kpt. Rudolfa Poplera nebo Laty Brandisové, jediné ženy, která kdy Velkou pardubickou vyhrála,“ láká na výstavu kurátorka výstavy Renáta Tetřevová.

Fenomén Velká pardubická

Velká pardubická je evropským dostihovým fenoménem, který se koná každý rok druhou říjnovou neděli na pardubickém závodišti se řadí mezi nejnáročnější dostihy v Evropě. „Pardubická steeplechase je sportovní událostí s nejdelší sportovní tradicí v Česku – československá fotbalová liga se začala hrát až dlouhých 50 let poté, co na našem závodišti už závodili nejlepší koně Evropy! Jsme na dostihovou tradici patřičně hrdí a letos, kdy jsou Pardubice Evropským městem koní, je třeba význam koní a dostihů v našem městě patřičně připomenout,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát.

„Velká pardubická je opravdu fenomén. Proto jsme přivítali, že se v roce jubilejního ročníku věhlasného dostihu uskuteční výstava mapující jeho historii. Bylo pro nás automatické zapojit se do realizace výstavy a nejen tak připomenout minulost, ale také pozvat do budoucnosti – konkrétně na druhou říjnovou neděli, kdy se poběží 130. ročník legendární Velké pardubické,“ doplnil ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller.

 

První Velká pardubická steeplechase se běžela 5. listopadu 1874, nekonala se pouze v letech válečných, z politických důvodů v roce 1968 a dvakrát kvůli špatnému počasí. Dráha pro špičkové koně a jejich jezdce měří 6 900 metrů a závodníci překonávají celkem 31 překážek.

Atmosféra na zdejších dostizích je jedinečná, přijďte se navnadit do Mázhausu na výstavu. A druhou neděli v říjnu pak buďte přímo u startu jubilejního 130. ročníku Velké pardubické na dostihovém závodišti.

 

Cval staletími – Legenda jménem Velká pardubická

Od 7. 8. do 14. 10. 2020, výstavní prostor Mázhauz na Pernštýnském náměstí, vstup zdarma

 

Pardubice: Evropské město koní 2020

Letos se ale naše město pyšní titulem Evropské město koní, který si od roku 2016 předávají města sdružená v síti EURO EQUUS, tedy sídla s hlubokou dostihovou tradicí nebo tradicí chovu koní. Nositel titulu se na rok stává středobodem dění, v jeho kulisách by se mělo odehrávat vše důležité týkající se tradice jezdectví a chovu koní.

Partnery celoroční akce jsou Dostihový spolek Pardubice, Východočeské muzeum v Pardubicích, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Pardubicko – Perníkové srdce Čech a Turistické informační centrum Pardubice. Východočeské muzeum se do celoroční akce zapojí například ještě na podzim přednáškami o chovu koní a významu kladrubského hřebčína, Dostihový spolek kromě dostihových dnů také „živou“ výstavou o koních a lidech s názvem Koně v akci. Těšit se na ni můžete hned první víkend v září. „Podtitul této oblíbené akce letos zní Koně v Evropě. Konat se bude ve stejný den jako Evropský den koní, a to o víkendu 5. a 6.  září. Posláním Evropského dne koní je připomínat historické a kulturní dědictví chovu koní a podporovat udržení tradic, kterými se členská města pyšní leckdy už po staletí. V programu výstavy najdete ukázky španělské a portugalské drezúry koní i další jezdecké disciplíny, tematické soutěže a workshopy pro „koňáky“, ale i širokou veřejnost a zejména pro děti. Letos budete moci na oslavách nahlédnout i pod pokličku kultury jiných členských měst, lánujeme hudební i taneční produkce či drobné degustace krajových specialit,“ láká na první zářijový víkend Hana Svobodová.

Dalším z vrcholů roku ve znamení koní budou Podzimní městské slavnosti, kde si koně užijeme v samotném srdci města. Koně si užijeme v prostoru bývalých jatek v Tyršových sadech, program o koních „Koně v proměnách staletí“ bude moderovat milovník koní Václav Vydra a chybět nebude například historická koňská módní přehlídka.

Řada akcí v Pardubicích se letos bude konat ve znamení koní