Zemlinského kvarteto zahraje se švédskou klarinetistkou Karin Dornbusch

Na čtvrtém koncertě série 4plus, kterou pořádá Zemlinského kvarteto v Městské knihovně, vystoupí ve středu 2. listopadu v 19:30 hodin Karin Dornbusch, vynikající švédská klarinetistka žijící ve Švýcarsku. Se Zemlinskými přednese ve druhé půli koncertu jednu z nejznámějších komorních skladeb Johannesa Brahmse – jeho kvintet pro klarinet a smyčcové kvarteto.

„První polovina koncertu bude nejprve uvedena Haydnovým Císařským kvartetem C dur op. 76/3. Jeho druhá věta, jež je důvodem přízviska tohoto díla, má formu variací na téma, které dodnes slouží jako německá státní hymna,“ říká Petr Holman, violista Zemlinského kvarteta, jenž je hlavním organizátorem série – letos probíhá již její pátý ročník. „Poté zazní třetí smyčcový kvartet Alexandera Zemlinského, který byl napsán v roce 1924 během skladatelova šestnáctiletého pobytu v Praze. Právě osmdesátému výročí úmrtí Alexandera Zemlinského je letošní série 4plus věnována. My nosíme jméno tohoto rakouského skladatele již od roku 2005. A Zemlinského hudbu hrajeme velmi rádi.“

Karin Dornbusch

Koncertní série 4plus

Koncertní sérii 4plus – večery komorní hudby založilo Zemlinského kvarteto v roce 2018. Na koncertech se kromě Zemlinského kvarteta představují vzácní hosté z Čech i ze zahraničí. Posluchači tak díky této sérii mohli slyšet mnohé vynikající české i zahraniční umělce, kteří spolupracují se Zemlinského kvartetem, v tradičních i neobvyklých skladbách. V koncertní sérii 4plus 2022 uvádí Zemlinského kvarteto především kompletní smyčcové kvartety A. Zemlinského. Těchto pět komorních děl je obsaženo po jednom v každém z pěti koncertů této série. Program doplňuje tvorba vídeňských skladatelů, a to z období první i druhé vídeňské školy (Haydn, Mozart, Webern), ale i dalších autorů spjatých s Vídní (Rejcha, Schubert, Brahms).

Vstupenky v cenách 290 a 150 Kč lze zakoupit osobně v pokladně Městské knihovny – buď kdykoliv předem, anebo přímo před koncertem, online na webu Městské knihovny www.mlp.cz či na předprodejní platformě GoOut

Program koncertu

Joseph Haydn: Smyčcový kvartet C dur op. 76/3 Císařský

Alexander Zemlinsky: Smyčcový kvartet č. 3 op. 19

Johannes Brahms: Klarinetový kvintet h moll op. 115

 

Účinkují: Zemlinského kvarteto a host Karin Dornbusch (Švédsko) – klarinet

 

ZEMLINSKÉHO KVARTETO

tvoří houslisté František Souček a Petr Střížek, violista Petr Holman a violoncellista Vladimír Fortin. Již od svého založení v roce 1994 navazuje na bohatou tradici české kvartetní školy. Zvítězilo na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux (2010), je laureátem Pražského jara a mezinárodních soutěží smyčcových kvartet v kanadském Banffu a v Londýně, kde zároveň získalo Cenu publika a zvítězilo i na dalších kvartetních soutěžích. V roce 2005 byla souboru udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu a v roce 2009 cena Nadace Alexandra Zemlinského ve Vídni. Repertoár tělesa zahrnuje více než dvě stě děl předních českých i světových skladatelů. Jeho sada čtyř CD s Dvořákovou ranou kvartetní tvorbou získala prestižní francouzské ocenění „Diapason d´Or“.

 

foto:  Christian Palm a archiv Zemlinského kvarteta