Zahajovací koncert sezóny JFO

Janáčkova filharmonie Ostrava 12. září zahájí svou 66. koncertní sezónu. Program zahajovacího koncertu zahájí Houslový koncert Johannese Brahmse v podání vynikajícího arménského houslisty Sergeye Khachatryana. Večer doplní Sukova Pohádka. Orchestr bude řídit ruská dirigentská legenda Vassily Sinaisky, který je jedním v Janáčkovy filharmonie na post šéfdirigenta.

Sólista zahajovacího koncertu houslista Sergey Khachatryan se narodil v Jerevanu v Arménii.  V roce 2000 získal první cenu na VIII. Mezinárodní soutěži Jeana Sibelia v Helsinkách a stal se tak nejmladším vítězem v historii soutěže. O pět let později pak triumfoval na prestižní soutěži královny Alžběty v Bruselu. Od té doby eskalovala jeho kariéra. Vystoupil s předními světovými orchestry pod vedením renomovaných dirigentů v mnoha zemích světa. Hraje na housle Guarneri del Gesu z roku 1740 „Ysaÿe“, které mu byly zapůjčeny Nippon Music Foundation.

„Housle byla volba mých rodičů. Moje starší sestra, Lusine, stejně jako moji rodiče, již hráli na klavír a mysleli si, že čtyři klavíristé v domě budou příliš mnoho ( smích )! Tak jsem skončil u houslí. V Arménii platilo a stále platí, že se děti hudbě věnují od raného věku; hudba je prostě součástí výchovy. Takže i já jsem začal hrát velmi brzy. 
Od začátku jsem měl rád veřejné vystupování! Už jako dítě jsem se šíleně zamiloval do té zvláštní atmosféry, která vzniká během vystoupení: stát na jevišti, poslouchat potlesk. Bylo a je to prostě úchvatné!  
Moje láska k houslím a hudbě obecně ale přišla mnohem později, kdy jsem už vystupoval na větších koncertech. V určitém okamžiku jsem opravdu propadl kráse hudby a od té doby jsou housle můj hlas, nejlepší způsob, jak vyjádřit své emoce. Ale pravděpodobně bych nakonec našel stejnou vášeň pro hudbu i prostřednictvím jiného nástroje,“ říká Sergey Kahachatryan.