Vystoupení Michaila Baryšnikova v rámci festivalu Pražské křižovatky

Největší událostí festivalu Pražské křižovatky bude bezpochyby exkluzivní živé vystoupení fenomenálního umělce Michaila Baryšnikova v sólové inscenaci lotyšského tvůrce Alvise Hermanise, uměleckého šéfa Nového divadla v Rize.

Přijďte si poslechnout žijící legendu Michaila Baryšnikova, jak recituje strhující, výmluvné verše svého životního přítele Josefa Brodského na jevišti Stavovského divadla.

Termíny představení:

 

  1. a 7. října 2018 v 19 hodin

 

Místo konání představení:

 

Stavovské divadlo v Praze

 

O inscenaci Brodskij/Baryšnikov

Brodskij/Baryšnikov je sólová inscenace založená na básních nositele Nobelovy ceny Josifa Brodského v podání Michaila Baryšnikova; autorem prvotního nápadu a režisérem inscenace je významný lotyšský tvůrce Alvis Hermanis, umělecký šéf Nového divadla v Rize.

Brodskij/Baryšnikov nabízí emocionální cestu do básníkových hlubokých, složitých textů, které zazní v Brodského mateřštině – ruštině. Baryšnikov recituje strhující, výmluvné verše svého životního přítele a svou křehkou fyzickou přítomností diváky přenáší do Hermanisovy pietní vize Brodského nejvnitřnějšího světa.

Nové divadlo v Rize (Jaunais Rīgas teātris) je státní repertoárové divadlo založené v roce 1992; od roku 1997 ho vede Alvis Hermanis. Divadlo se zúčastňuje evropských festivalů (např. Festival d’Avignon, The Edinburgh International Festival, Wiener Festwochen, Salzburger Festspiele, Holland Festival, BITEF, Kunstenfestivaldesarts) a objelo více než dvě stě měst ve čtyřiceti zemích v Evropě i zámoří.

Baryshnikov Productions

Baryshnikov Productions je platforma, která pomáhá v kariéře výrazným režisérům, choreografům a umělcům. Pod hlavičkou této společnosti vznikly projekty jako White Oak Dance Project (1990–2002), Forbidden Christmas or The Doctor and Patient (2004–2006), Beckett Shorts (2007), In Paris (2010–2012), Man in a Case (2012–2014) a The Old Woman (2013–2015). Nyní jsou k vidění jejich produkce Letter to a Man a Brodsky/Baryshnikov.

 

Více informací naleznete ZDE