Výstava textilních technik Prague Patchwork Meeting


V hotelu Wellness Hotel Step proběhl ve dnech 6. – 8. dubna 12. ročník mezinárodní výstavy textilních technik Prague Patchwork Meeting.

Letošní ročník představil 30 galerií od těch menších s několika kusy exponátů až po ty rozsáhlé s 50 se 60 kusy v kolekci.

Představení jednotlivých kolekcí

Sdružení SAQA nabídlo výběr Kanady v kolekci „Můj koutek světa“. V mezinárodní galerii „Crossing Oceans“ své quilty představily autorky žijící kolem všech světových moří. Skupina Art Quilt Harbour nabídla dvě kolekce na téma „Vlny“ a  „Kompozice“. Nově se představila dvojice Na okraji : Markéta Svobodová a Alena V. Zemanová. Kolekce uskupení Ten to twelve předvedla textilní a krajkové vzorníky zpracované do quiltu.

Menší kolekce mělo Rumunsko (Texpo Art) , Rakousko a Kazachstán. Nechyběla ani výstava dětských quiltů Patch Kids.

Prague Patchwork Meeting: Patch Kids

Zaujaly také  galerieMillefiory a mandaly a  Patchwork Gilde „Od tradice k moderně“ .

Galerie německých textilních výtvarnic Gröbenzeller Quiltgruppe se souborem quiltů na téma Brána Orientu a několika kaftany měla nádech orientu.

V galerii Veroniky Schüssenberg a Magdy Goldbach si mohli návštěvníci prohlédnout práce využívající jako materiálu filc. Poprvé jsme měli možnost si prohlédnout díla španělské dvojice sester Desedamas.

Prague Patchwork Meeing: Patchwork Gilde

Susan Briscoe : Japonské techniky „Sashiko“ a „Boro“

Susan Briscoe  představila díla věnovaná starodávné japonské technice „Sashiko“ a „Boro“. Technika Sashiko umožňovala opotřebované části oděvů farmářů zesílit a zateplit, „Boro“ jsou stehy, které jsou praktičtější a používají se k vytváření nových věcí ze starých (hadry, staré šaty) . Autorka vydala několik publikací zabývajících se touto technikou, některé z nich vyšly i v českém jazyce.

Prague Patchwork Meeing: Susan Briscoe

Nová kolekce Art Quilt klubu představila quilty s povinným základním materiálem pro rok 2018 Tvíd.

Návštěvníci měli možnost hodnotit nejlepší Český quilt. Mezinárodní odborná porota hodnotila soutěžní kolekce na téma ROČNÍ OBDOBÍ a  BOUŘE NA MOŘI. Vyhlášení výherců proběhlo v sobotu v odpoledním programu po módních přehlídkách. Proběhlo také předání dek přes inkubátory zástupcům Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Tradičně  na sobotních módních přehlídkách představily své batikované oblečení Ateliér Šlocarová a kolekci military triček a triček s motivy jednorožce Ateliér Apták. V letošním roce  představila své modely z přírodních materiálů  také Iveta Nedomová, která sama přehlídkou modelů provázela a jednotlivé modely komentovala. Diváky informovala o výhodách přírodních materiálů jako je len či viskóza a způsobu jejich údržby.

Prague Patchwork Meeting: Módní přehlídka Ateliér Šlocarová

Po celé tři dny byl pro zájemce připraven bohatý doprovodný program v podobě workshopů, prezentace šicích a vyšívacích strojů. Velký zájem byl o nabídku látek a doplňků na prodejních stáncích.

 

Prague Patchwork Meeting : předvádění šicích strojů