Vršovické divadlo MANA chystá novinky, láká i na komedii se Zuzanou Kronerovou

Divadelní premiéry nové i obnovené, koncerty, knižní večery i pohádky a dílny pro děti chystá v nové sezoně Vršovické divadlo MANA (VDM). Novinkou na repertoáru bude břitká milostná komedie Gin Game se Zuzanou Kronerovou: v režii Ondřeje Zajíce ji diváci poprvé uvidí 13. listopadu.

 

Už od 24. října se ale v oblíbeném inscenovaném čtení Vršovice jsou zlatý, řekl tatínek na vršovické scéně opět představí Jiří Lábus. Do divadla, umístěného ve známém husitském kostele v Moskevské ulici, se vrátí i legendární herečka Marie Málková, kterou zde už od 31. října uvidíme v obnovené premiéře hry Zahrada Jane Austenové. Do konce roku přibude na programu ještě premiéra hry Země česká, domov můj. Drama o vlastenectví inspirované skutečným osudem legionáře a varhaníka vršovického kostela zrežíruje Pavel Khek, premiéra bude 19. prosince 2018.

 

Do nové sezóny vstupuje Vršovické divadlo MANA pod novým uměleckým vedením zkušené divadelní dramaturgyně a autorky Věry Maškové. Ta repertoár sestavila tak, aby byl vstřícný k širokému okruhu publika, uchoval si svou náročnost, a přilákal diváky nejen z pražských Vršovic. „Vršovické divadlo MANA je scénou s nezaměnitelnou patinou a šarmem první republiky,“ říká Věra Mašková a připomíná, že MANA je v současnosti jediným profesionálním divadlem v této městské čtvrti. „Právě kvalitní místní kultura, která je vytvářena s ambicí širšího přesahu, bude i nadále v hledáčku vršovické scény. Chceme společnost propojovat – hledáme společnou energii, otevřené místo k setkávání a předávání myšlenek, příběhů a emocí,” vysvětluje své záměry Věra Mašková, hlavní dramaturgyně, autorka a nově také umělecká šéfka divadla, která své zkušenosti nasbírala během dlouholetého působení v Divadle ABC a Rokoko.

Režisér Ondřej Zajíc umělecká šéfka Věra Mašková herečka Zuzana Kronerova herec Dušan Sitek v divadle MANA foto Alena Hrbková repro zdarma

Hvězda na dobré adrese

Hned v září začali v Maně zkoušet první novinku Gin Game. V tragikomedii o tom, jak si svůj „podzim života“ chystáme už od nejútlejšího mládí, se spolu s Dušanem Sitkem představí v hlavní roli Zuzana Kronerová, dvojnásobná držitelka Ceny Český lev. „Tragikomedie je žánr, který miluji!,“ říká herečka a dodává: „Hra je o lidském údělu žít svůj život nejlépe, jak umíme. A také o tom, že náš život jednou skončí a my se na to musíme připravit – a zkusit se s tím smířit. Nejtěžší to bývá pro ty, kteří nikoho nemají, což je i případ našich dvou postav ze hry Gin Game.” I proto zve na představení diváky všech věkových kategorií. “Důvod je prostý. I oni budou jednou staří. A z naší inscenace se mohou poučit a zároveň se u ní dobře pobavit,” láká na chystanou novinku Zuzana Kronerová, pro níž má zkoušení v Divadle MANA hned dvojité kouzlo. Slovenská diva totiž ve Vršovicích i bydlí. Příběh břitké milostné komedie Gin Game ji bavil hned od začátku: prozrazuje leccos o našich omylech a životních přetvářkách, které nás mohou doběhnout v jakémkoli věku.  V režii Ondřeje Zajíce inscenaci uvidíme 13. listopadu, veřejná generálka bude 12. listopadu a první repríza pak 14. listopadu 2018.

 

Zlaté Vršovice Jiřího Lábuse

Další herecká hvězda, která se hrdě hlásí ke koloritu Vršovic, je herec Jiří Lábus. Kousek od Many žije a do divadla to má doslova pár kroků, takže by tam mohl klidně dojít v pantoflích…  Aktuálně tu exceluje v inscenovaném čtení Vršovice jsou zlatý, řekl tatínek. V původní dramatizaci autentických vzpomínek na dětství a mládí ve Vršovicích vystřídá na dvacet rolí, mimořádný výkon však podává také jeho spoluhráč Luděk Nešleha. Nejbližší uvedení bude 24. října 2018.

O týden později se zde můžou diváci těšit na divadelní comeback Marie Málkové, legendy Divadla na Zábradlí a držitelky tří cen Alfréda Radoka, v obnovené premiéře Zahrada Jane Austenové. Titul současné české dramatičky Lenky Lagronové o osudu slavné anglické spisovatelky v režii Radovana Lipuse tak nabízí další herecký koncert na vršovické scéně. V dalších rolích uvidíme Apolenu Veldovou a Lucii Štěpánkovou. Inscenace je převzata z Divadla Viola.

Jiří Lábus a Luděk Nešleha ve hře Vršovice jsou zlatý řekl tatínek foto Jiří Kupka repro zdarma

 

Nabito až do Vánoc!

Do konce roku přibude na repertoár vršovického divadla ještě druhá novinka, Země česká, domov můj, hra inspirovaná osobitou výpovědí bývalého varhaníka vršovického kostela a místního učitele, který prošel 1. světovou válkou, ruskými legiemi i následnou východní anabází přes Vladivostok, Havaj a Panamu zpátky do svobodného Československa. Režisér Pavel Khek se v inscenaci zaměří na vlastenectví v kontextu proměnlivé doby. V premiéře hru uvidíme 19. prosince 2018.

Divadelní program doplní pravidelný literární cyklus Večer s dobrou knihou, v němž už 16. října představí Apolena Veldová texty anglické spisovatelky Jane Austenové. „Jde o přátelské a neformální setkání se známými osobnostmi, hudbou a občerstvením, kde ve foyer divadla čtou svá díla přímo jejich autoři nebo své oblíbené texty přibližují zajímaví lidé – letos třeba Dana BatulkováArnošt Goldflam nebo Jiří Schwarz,“ vysvětluje Věra Mašková.

Dětem jsou ve Vršovicích vyhrazeny hlavně víkendy. Kromě pohádek je pro ně i jejich rodiče jednou za měsíc připravená Divadelní abeceda – zábavná cesta světem divadla a jeho profesemi. Pořadem provází herečka a pedagožka Henrieta Hornáčková

nebo Petra Goldfamová, scénografka, kostýmní výtvarnice, loutkářka a ilustrátorka. V programu je najdete 20. října a 17. listopadu 2018. Zbytek hracích dnů naplňují koncerty, hostující soubory a další akce.

 

Divadlo pod věží

Vršovické divadlo MANA je provozováno spolkem Centrum MANA, a na jeho financování se významně podílí také MČ Prahy 10, která ho pravidelně zahrnuje do svých dotačních programů. Divadlo se nachází v prostoru husitského kostela v Moskevské ulici v pražských Vršovicích, na místě někdejšího Jiráskova divadla. Po úspěšné rekonstrukci v roce 2014, při níž se povedlo obnovit divadelní sál a zároveň zachovat jedinečný duch místa, se sem diváci rychle naučili chodit a zapamatovali si novou divadelní adresu. Významný podíl na tom má předsedkyně spolku Centrum MANA Elena Strupková a tamní farář Husitské církve David Frýdl. Právě oni dva oživili znovuobjevený kulturní stánek, který se stal ve Vršovicích vyhledávaným místem k setkávání. 

Moderní kostel Církve československé husitské z roku 1930 postavený podle projektu Karla Truksy je nepřehlédnutelný díky své 26 metrů vysoké hranolovité věži. Ta je stylizovaná do podoby lucerny a jejím autorem je známý prvorepublikový architekt a designér Pavel Janák. V dobách komunismu sloužil prostor coby sklad, po revoluci pak jako bazar nábytku. Po přestavbě v roce 2014 – podílel se na ni také architekt a herec David Vávra – se podařilo zachovat původní podobu divadla z 30. let minulého století. „Jiráskovo vršovické divadlo v Husově sboru bylo svého času vyhlášenou pražskou divadelní scénou, která fungovala až do roku 1965,“ uvádí farář David Frýdl a popisuje zatím poslední rekonstrukci vršovické scény: „V první etapě bylo znovu zprovozněno někdejší technické zázemí divadla s bezbariérovým prostorem budoucího Divadelního studia MANA. Do roku 2013 byl revitalizován celý divadelní sál, včetně prostoru pod jevištěm, kde jsou umístěny šatny herců a fundus divadla. Nakonec jsme zprovoznili hlavní vstup do divadla z rohu ulic Moskevská a Na Kovárně a na jaře 2014 bylo celé divadlo znovu uvedeno do úplného provozu,“ přibližuje David Frýdl, který je také provozním a technickým ředitelem divadla.

 

Vršovické divadlo MANA v budově Husově sboru na Moskevské třídě disponuje hlavním sálem v přízemí, balkónem a lóžemi s celkovou kapacitou 209 míst.

Vršovické divadlo MANA foto Alena Hrbková repro zdarma

Pokladna je otevřená od pondělí do pátku mezi 17–19 h. a vždy hodinu před začátkem každého představení.

Internetový prodej vstupenek probíhá prostřednictvím portálu www.webticket.cz