Volní jako ptáci s Tata Bojs

Skladby z posledního alba “Jedna nula” skupiny Tata Bojs jsou novinkou interaktivní on-line performance Volní jako ptáci, určené pro školní skupiny v distanční výuce a nově i jednotlivce z řad veřejnosti. Koprodukční projekt uvádí Národní divadlo v rámci svých doprovodných programů ND+ve spolupráci s Dětským muuuzeem UUUL.

„S novou hudbou se proměnil i text a vlastně skoro úplně způsob hraní. Má to trochu jinou atmosféru, tanečnější, hravější, zralejší, pevnější. Když účastníci tančí, tančí mezi slovy Milana Caise, kterým rozumí: to je velký rozdíl, vlastně už je to skutečně česká verze. Přechod mezi smutkem izolace a chutí žít se děje rychleji, prudčeji,” představuje inovaci programu autorka projektu a režisérka Tereza Dobiášová. „Když jsem viděl testovací představení s naší hudbou, tak i přes prvotní mouchy to mělo pro mně překvapivě silnou atmosféru a velmi specifický emoční náboj,“ dodává Milan Cais. Každý účastník programu se v určený čas přihlašovacím údajem přihlásí přes svůj počítač nebo chytrým telefonem v platformě aplikace ZOOM k „nastavené události“. Celé představení se vlastně odehraje jako „video-konference“. Režisérka na začátku všem účastníkům vysvětlí pravidla a uvede do tématu. Tanečnice po krátkém vystoupení navedou účastníky do aktivní interakce s výrazem, obličejem, pohybem. Šedesátiminutový program uzavírá společná reflexe zážitku. Inspiračním zdrojem je perská mystická báseň ze 13. století PTAČÍ SNĚM. Námět zpracoval např. Peter Brook a v knižní podobě také ilustrátor Petr Sís. Dramaturgyně a režisérka Tereza Dobiášová projektem nabízí možnost „prožít divadlo“ i pro ty, kteří ještě nikdy na jevišti nestáli.

Volní jako ptáci roztančí skoro každého

Doprovodné programy ND+ dlouhodobě hledají a testují nové formáty práce s publikem. V Čechách se jedná o mimořádnou aktivitu, která – i v on-line prostředí – účastníky roztančí, rozmluví, rozesměje a někdy i rozpláče. „Tak mocné sdílení emocí je přes display vzácné,” dodává Dobiášová.

2020: Plná kapacita

O program byl v roce 2020 velký zájem. Protančilo se jím, pročmáralo, prosmálo se a proplakalo celkem 739 účastníků, třeba z Písku, Frýdku Místku, Jilemnice, Jihlavy, Vysokého Mýta, Kolína, Vlašimi, Chotýšan, Jindřichova Hradce, Lovosic, Kladna, Havířova anebo z Ústí nad Orlicí. Byli to většinou žáci a studenti ZŠ, ZUŠ, SŠ a VOŠ ve věku 10-22 let, ale i řada dospělých, ať už pedagogové těchto škol, nebo při mimořádných představeních dospělá veřejnost.

2021: pokračujeme / pro školy ale i pro dospělé

V pokračující epidemiologické situaci přetrvává zájem o další reprízování. Kromě pravidelných repríz pro školní skupiny nabídneme v únoru a březnu 2021 nově také několik termínů pro dospělou veřejnost.

„Během více než 50 repríz, jsme se na podzim přesvědčili, že zážitek -být s emocemi tady a teď dohromady on-line- může být velmi cenný i pro dospělé nebo generačně smíšené skupiny. Projekt reflektuje Covid, strach s ním spojený, sociální izolaci, ale nabízí i cestu ven,“ doplňuje Dobiášová.

 

V roce 2021 s Tata Bojs

Na rok 2021 připravil tvůrčí tým významnou proměnu projektu. Kromě nové verze s Tata Bojs zůstává pro školy v nabídce i první verze s hudbou Billie Eilish. Pro dospělé nabízíme aktuálně pouze verzi s Tata Bojs.

  • Koncepce, scénář a režie: Tereza Dobiášová
  • Na základě prvotní společné koncepce s Davidem Venturinim (TPO)
  • On-line režie: Lenka Hubáčková
  • Performance: Běla  Dobiášová,  Anna  Homola  /  Lucie  Hrzalová,  Naďa  Kabelová                                                              
  • S použitím hudby: Tata Bojs a Maxe Richtera
  • Délka online představení: 60 min.

Více informací naleznete ZDE