Vídeňské bály – plesová sezona plná noblesy a tradice

Ples v Opeře

Vídeň je světovým městem plesů. Každoročně se zde koná přibližně 450 plesových akcí. Ať už se jedná o vídeňskou valčíkovou hudbu nebo spíše soudobou hudbu, v plesové sezoně můžete protančit více než 2 000 hodin.

Vídeňské bály

Bály zažily svůj první nárůst popularity na Vídeňském kongresu v letech 1814/15. Do hlavního města habsburské monarchie se sjížděla řada monarchů a politiků z celé Evropy, aby po Napoleonově porážce znovu definovali hranice kontinentu. Vídeňští hostitelé vynaložili veškeré úsilí, aby zajistili svým váženým hostům po dobu jejich pobytu ve městě dobrou zábavu. Jedno rozptýlení následovalo druhé, ale vždy bylo silně ovlivněno dvorním ceremoniálem 18. století. Různé aspekty toho přežily, často s několika změnami, na tradičních plesech, které se ve městě konají dodnes.

Vídeňské bály mají nejen společenský, ale i širší ekonomický význam. Podle studie Vídeňské hospodářské komory utratí průměrný host bálu 275 EUR. V roce 2017/18 přinesla vídeňská plesová sezóna celkem 139 milionů EUR (z příprav samotné akce). Vídeň se podílí z celkového počtu 505 000 hostů plesové sezóny více než třemi čtvrtinami, 60 000 přichází z rakouských provincií a 55 000 přicestovalo ze zahraničí.

Plesová sezóna ve Vídni

Plesová sezóna v hlavním městě začíná 11. listopadu, což je tradiční začátek Faschingu neboli karnevalové sezóny. V tento den  davy tanečníků zaplaví ulici Graben ve starém městě, aby tančily valčík v podívané vedené špičkovými tanečními školami ve městě. Popeleční středa, která kdysi označovala konec plesové sezóny, se již nebere jako přísné mezní datum, s rozpisem plesů, který nyní pokračuje dlouho do jara, a dokonce i v létě. Každý rok se v rakouském hlavním městě koná více než 450 bálů, z nichž každý přiláká až 6 000 hostů. Které jiné evropské město se může vyrovnat této tradici?

Tato čísla vyžadují vzornou organizaci, zejména pokud jde o prestižní plesy. Všechny se konají v souladu s tradičními pravidly. Nejprve musí být jmenován plesový výbor. Poté je vytvořen čestný výbor složený z vysoce postavených státních zaměstnanců a dalších hodnostářů. Bály přitahující největší pozornost jsou obvykle pořádány pod patronací prezidenta. Všechna jména jsou vytištěna na pozvánce což je ve skutečnosti krásně navržená tiskovina obsahující datum a místo konání, dresscode, program a vstupné. Vstupenky na Ples v Opeře jsou nesmírně drahé, zejména  do lóží, ale navzdory vysoké ceně jsou velmi vyhledávány. Jiné prestižní plesy, jako například ten, který se koná v paláci Hofburg, jsou podstatně levnější. Vstupenky k stání jsou výrazně levnější než rezervace stolů. Procházka po tanečních sálech mezi tanci nebo vychutnávání atmosféry v bufetu či koktejlovém baru jsou jen některé z nejpříjemnějších aspektů vídeňské plesové noci. Některé akce dokonce instalují na noc celé vinné taverny s tradiční Schrammelmusik.

Jednou z nejviditelnějších věcí na pravém vídeňském bále je přísné dodržování dresscode. Očekává se, že ženy budou mít na sobě dlouhé šaty nebo tradiční rakouský kroj, zatímco pánové musí být ve  fraku nebo smokingu. Na Plese v Opeře je to striktně pouze frak. Je třeba poznamenat, že nošení náramkových hodinek je považováno za  jako faux pas; etiketa bálů diktuje preferenci zlatých hodinek s řetízkem. Na ostatních bálech musí hosté mít na sobě smoking nebo jemný černý oblek s motýlkem. Kravaty jsou tabu.  Je úžasné, kolik mladých lidí je ochotno dodržovat tato přísná pravidla.

Každý, kdo doufá, že na tanečním parketu vysekne skvělou figuru, a to i přesto, že nemá formální taneční výcvik, se ve Vídni ocitne v dobrých rukou: bezpočet tanečních škol nabízí nárazové kurzy ve zvládnutí valčíku (na požádání jsou k dispozici i soukromé taneční hodiny pro další tance) , můžeme zmínit tradiční taneční školu Elmayer s waltz jour fixe (každou sobotu 16: 00-17: 00, celoročně, v angličtině) nebo slavná taneční škola Rueff s valčíkem 101s. Předchozí registrace není vyžadována, stačí se pouze dostavit ve správný den a čas.

Ples v Opeře
Vídeňské bály: Ples v Opeře, Vídeň 2016, www.peterrigaud.com Foto: @ WienTourismus/Peter Rigaud/Couture Vivienne Westwood

 

Pojďte se oddávat valčíku

Nezapomenutelnou chvílí každého opravdového tradičního plesu je okamžik, kdy „výbor“ mladých dám a pánů vstoupí do tanečního sálu. Dívky, které přišly na bál poprvé, se nazývají debutantky. Tento „debut“ je součástí rituálu, sahajícího do dob monarchie – formálního uvedení do společnosti. Oblečeny do dlouhých  bílých šatů s korunkou ve vlasech, dlouhých bílých rukavičkách a kytičkou v pravé ruce, vstupují na taneční parket zavěšeny v rámě svého doprovodu ve smokingu obvykle na hudbu „Fächer-Polonaise“ Carla Michaela Ziehrera, bývalého šéfdirigent u císařského dvora, která se hraje prakticky při všech zahajovacích ceremonálech. Na konci tohoto slavnostního rituálu následuje valčík   dvojice tančí proti směru hodinových ručiček. Není to tak snadné, jak by se mohlo zdát, a to je možná je   jeden z důvodů, proč se taneční školy těší tak dobré návštěvnosti. Jen ve Vídni jich je asi 30. Jsou to školy, které organizují zahajovací ceremoniál, poté, co své studenty naučily nezbytným krokům a uspořádaly několik zkoušek, aby je zasvětily do tajemství speciální choreografie. Velký význam je kladen na estetickou přesnost figur Rytmické pohyby vytvořené správně vytvářejí kouzelný vizuální efekt ve střídání černé a bílé. Slavnostní ceremoniál zakončuje výzva ředitele taneční školy, která ples pořádá:  „Alles Walzer“ kterou pozve všechny hosty na taneční parket – tentokrát se tančí valčík ve směru hodinových ručiček.

Ples v Opeře
Vídeňské bály.Foto: @ WienTourismus/Peter Rigaud/Couture Vivienne Westwood

Damenspende a taneční  vystoupení

Přestože každý tradiční ples otevírá taneční parket valčík, v průběhu večera budou zastoupeny prakticky všechny společenské tance. Zatímco většinou se o hudební doprovod postarají orchestry a soubory, součástí mnoha akcí jsou také diskotéky. Tradicí z první poloviny 19. století je „Damenspende“, symbolický dárek, který dámám předávají organizátoři plesu. Ve dnech monarchie to mohla být bižuterie mebo například perleťový vějíř. V dnešní době to mohou být elegantní hodinky nebo cukrovinky. V době genderové rovnosti mají některé bály také „Herrenspende“ pro muže, kdy je dárkem například  kniha.

Půlnoc je zvláštní čas, ať už  se jedná o kterýkoliv bál.  Návštěvníci plesů mohou očekávat koncerty a vystoupení,  včetně speciálních choreografií tanečních souborů z předních vídeňských tanečních škol. Dalším půlnočním favoritem je čtverylka, která se tancovala od 19. století. Díky své chytlavé melodii je nejoblíbenější čtverylka Fledermaus od Johanna Strausse. Kroky tohoto veselého párového a skupinového tance jsou poměrně komplikované a proto je  taneční mistr  předem vysvětlí. Často však tanec končí roztomilým chaosem  který způsobují některé velmi  temperamentní tanečnice během průchodu mezi řadami tanečníků. Bál zřídka končí před  pátou hodinou ranní.

Na všech vídeňských plesech je oficiální zakončení také tradiční záležitostí. Světla v tanečním sále jsou tlumená a orchestr hraje lehce melancholický  valčík „Brüderlein fein, musst nicht gar so traurig sein“ a ti ,kteří dosud zůstali vystoupí na taneční parket naposledy. Mnoho lidí zakončí noc miskou kořeněné gulášové polévky v některé z nespočetných nedalekých kaváren, které jsou otevřeny během plesové sezóny i v této časné hodině.  Vydatná snídaně u stánku s klobásou je další oblíbenou variantou.

Vídeňský  Ples v Opeře

Bál, který zakončí všechny plesy, se koná ve Vídeňské státní opeře každý rok poslední čtvrteční noc před Popeleční středou. Je to hlavní setkání pro přední kulturní osobnosti, kapitány průmyslu a vysoce postavené politiky z Rakouska i ze zahraničí. Již několik let se pozornost posunula tak, aby dala větší význam umělcům ze Státní opery ve Vídni, kteří dali plesu zvláštní prestiž. Nikoho nepřekvapí,  že se tato podívaná vysílá živě v televizi, Od příchodu hostů na červený koberec, po slavnostní zahájení a následné rozhovory s VIP hosty. Výzdoba Plesu v Opeře  je jedinečná: stovky palem a nádherných květinových aranžmá zdobí  schodiště a foyer Státní opery. Taneční sál je také vyzdoben tisíci květin. Těžko uvěřit,  že ještě převčírem se zde hrálo operní představení. Jakmile opona spadne po poslední scéně, asi 500 mistrů řemeslníků a dalších pracovníků začne přetvářet operu na dějiště plesu. Sedadla v prvních řadách jsou odstraněna. Taneční parket je postaven ve výšce jeviště na dočasném lešení nad orchestřištěm.  Asi za 30 hodin se operní divadlo zcela promění ve slavnostní zlatý plesový sál.
Slavnostní otevření probíhá jako státní akt, stejně za dob císaře Franze Josefa: za zvuku fanfáry se hlava státu a rakouská vláda objevují  ve střední lóži Státní opery – té lóži, kterou používal sám císař.

5 000 hostů – ženy ve večerních šatech, muži ve fraku – stojí, zatímco se hrají rakouské a evropské hymny. Tento slavnostní ráz je pevně zakořeněn v tradici Plesu v Opeře a dalších plesů pořádaných během sezóny v rakouském hlavním městě.

Ples v Opeře
Vídeňské bály : Ples v Opeře, Vídeň 2016, www.peterrigaud.com Foto: @ WienTourismus/Peter Rigaud/Couture Vivienne Westwood

V záři světel

Poslední den v roce dostane vídeňský Hofburg  velkolepou hvězdu plesové sezóny díky Silvestrovskému plesu (Hofburg Silvesterball). Hostuje ve velkolepých salonech bývalé zimní rezidence a v Novém roce rozezní  melodiemi zastoupenými hudebními  žánry od jazzu po valčík a představení předních světových hvězd ze světa baletu a opery: dámy jsou oblečeny do  dlouhých šatů  a pánové mají na sobě smokingy nebo fraky. Hostům je k dispozici bezpočet kulinářských zážitků díky vynikající gala večeři, koktejlům a bohatému bufetu. S půlnocí přichází další podívaná: zvonění Pummerinského zvonu ve věži katedrály sv. Štěpána naplní vzduch, doprovázený zvuky skladby Na krásném modrém Dunají v pozadí. Jinde ohňostroje zaplňují nebe nad Hofburgem na Heldenplatzu. A konečně tanec pokračuje v císařských salónech, když přijde na řadu veřejná čtverylka

Mnoho obyvatel Vídně nepovažuje za vrchol sezóny Ples v Opeře , nýbrž Ples Filharmoniků. Ten má pověst bálu pořádaného umělci pro umělce. I když je menší a nepřitahuje takovou pozornost médií, těší se vynikající úrovni hostů. Světově proslulý Vídeňský filharmonický orchestr pořádá svůj bál ve Zlatém sále Musikvereinu, jednom z nejslavnějších koncertních sálů na světě a televizním divákům po celém světě je znám jako místo konání Novoročního koncertu. Samotná Vídeňská filharmonie hraje pouze na zahájení bálu. Vstup čestných hostů je doprovázen slavnostním fanfárami speciálně vytvořenými pro tento ples Richardem Straussem. Ale pak členové filharmonie přenechají jeviště jiným muzikantům – konec konců je to jejich ples a chtějí si také zatančit. To znamená, že večer je o muzikanech, jejich přátelích a příznivcích. Vstupenky na bál se prodávají v dostatečném předstihu.

Počet tradičních bálů se skutečně začíná zvyšovat, když se sezóna blíží ke konci. Bonbonový ples se odehrává v Konzerthausu, sídle Vídeňského symfonického orchestru. Ve čtyřech koncertních sálech může tančit až 4 000 hostů. Porota tvořená předními novináři zvolí z žen v řadách hostů slečnu Bonbonovou. Ta je pak zvážena na velkých ocelových váhách a určí se její váha v cukrovinkách , které jsou věnovány na charitu. I můžete vidět debutantky v bílé barvě, ale oblečení zde nepodléhá tak přísným pravidlům. Na rozdíl od Plesu v Opeře a Plesu filharmoniků je zde elegantní večerní oblek  naprosto dostačující.

Vídeňské bály : Hofburg Silvesterball Foto:© WienTourismus/Christian Stemper

Třičtvrteční takt a čtverylka

Prestižní Ples majitelů kaváren je formálnější záležitost. Tento ples je místním obyvatelstvem vysoce oceňován díky jeho typicky vídeňské atmosféře a je prakticky považován za menší verzi Plesu v Opeře. Je to jediný bál, který využívá všechny taneční sály v Hofburgu, včetně Redoutensäle a elegantního střešního foyeru  s výhledem na noční Vídeň. Je to také největší tradiční ples ve vídeňském karnevalovém kalendáři s přibližně 6 000 hosty. Slavnostní zahájení u plesu majitelů kaváren může směle soupeřit se slavnostním zahájením Plesu V Opeře a mladí debutanti jsou stejně elegantní. Na této akci také vystupuje Balet vídeňské státní opery, doprovázený Vídeňským operním plesovým orchestrem.

Hosté vídeňského Cukrářského plesu si užívají   pravděpodobně nejsladší noc za zvuku valčíku a přibližně 3 000 cen souvisejících s cukrářskými výrobky v Hofburgu.

V roce 2002 byl představen Ples Johanna Strausse, který vznikl s cílem poskytnout turistům možnost vstoupit do světa tradičního vídeňského bálu. Koná se v Kursalonu v Stadtparku, kde bratři Straussové slavili některé ze svých největších úspěchů. Večer zahrnuje slavnostní večeři o třech chodech a taneční dílnu, která má nováčkům poskytnout nárazový kurz zasvěcující do tajemství vídeňského valčíku.

Trochu alternativní, ale neméně slavnostní valčík, tančí  během plesové sezóny vídeňská komunita LGBT. Duhový ples se odehrává v historickém prostředí Parkhotelu Schönbrunn. Na této charitativní akci se lesbičky, gayové a transsexuálové oblékají do formálního večerního oblečení a slaví tradiční vstup „výboru“ i hektickou půlnoční čtverylku. Je samozřejmé, že toto jedinečné setkání je otevřeno i heterosexuálním návštěvníkům plesu.

Crème de la crème hlavního města výzkumu a univerzitní scény se sejdou ve státních místnostech uvnitř radnice při Vienna Science bálu. Ples začalo pořádat město Vídeň v roce 2015 a jeho cílem je upozornit na excelenci, rozmanitost a mezinárodní vědeckou spolupráci.

Léto přináší elegantní bál Concordia, který byl vrcholem vídeňské společnosti od 19. století. Král valčíků Johann Strauss věnoval sérii svých světoznámých valčíků tiskovému klubu Concordia a mnoho z nich se hraje na tomto plesu, který se koná ve Festsaalu uvnitř radnice. Každoročně tento ples žurnalistického průmyslu přitahuje více než 2 500 lidí, včetně osobností z oblasti politiky, obchodu, kultury a médií.

Vídeňská plesová sezóna zahrnuje také charitativní akce. Vídeňský Ples Červeného kříže, inspirovaný heslem „Kolem světa v 80 bálech“, se koná v radnici na začátku sezóny, před Vánoci, a zaměřuje se na sjednocující téma pomoci druhým. Vídeňský ples uprchlíků, který se vyznačuje skutečně různorodou hudební sestavou, se koná také v budově radnice, během plesové sezóny pod záštitou primátora Vídně. Zisky z této akce slouží k pomoci uprchlíkům ubytovaným ve vídeňském Integrationshausu.

 

Kontakty:

Více informací naleznete ZDE