Úspěch České televize na Berlinale. V prestižní sekci se objeví Podezření jako vůbec první seriál ze střední a východní Evropy

Třídílná minisérie Podezření, kterou pro Českou televizi napsal scenárista Štěpán Hulík, se ve slavnostní zahraniční premiéře představí příští měsíc na dvaasedmdesátém ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Série bude uvedena v prestižní sekci Berlinale Series jako historicky vůbec první seriál nejen z Česka, ale také ze střední a východní Evropy.

„Od začátku jsme věřili, že výzvy, jimž čelí naši hrdinové a otázky, které si při tom kladou, jsou univerzálně srozumitelné,“ říká scenárista Štěpán Hulík a dodává: „Jsem šťastný, že se nám ve spolupráci s Českou televizí podařilo tento potenciál naplnit a cítím ohromnou radost, že se Podezření vydá na cestu k mezinárodnímu publiku z tak prestižního startovacího místa, jakým je Berlinale.“ Spolu s festivaly v Cannes a v Benátkách se Berlinale řadí ke třem nejprestižnějším, takzvaným áčkovým, filmovým přehlídkám světa.

Minisérie Podezření

Minisérie inspirovaná různými případy obviněných sester po celém světě nehledá viníka, ale spíše rozdíl mezi pravdou a pouhým zdáním. Hlavní představitelkou je zdravotní sestra Hana Kučerová, která se nikdy neusmívá a s pacienty jedná nevybíravě. Když dojde k podezřelému úmrtí pacientky, veřejnost, média, policie i kolegové mají o vině jasno. Dokonce i Hanina dcera o matce pochybuje. Ale nic není jednoznačné, jak popisuje herečka Klára Melíšková:

„Je to skvěle napsaný, vrstevnatý příběh, v kterém není nic jednoznačné, a vy se můžete rozhodnout, na co tam dáte důraz. Napřed si řeknete: ta je úplně příšerná, zlá ženská, vůbec s ní nechci mít nic co do činění. Když jsem ale scénář četla víckrát a nechávala ho sebou procházet, tak mně jí začalo být líto. Začalo mi docházet, že tam budou nějaká zranění z dětství, ze života, staré křivdy.“

Podezření bylo vybrané do sekce festivalu Berlinale Series, věnované televizním seriálovým dílům. Funguje od roku 2015 a každoročně je do ní vybraných jen několik špičkových seriálů, které jsou následně slavnostně uvedené ve světové či mezinárodní premiéře za účasti tvůrců a herců. Podezření je historicky nejen prvním seriálem z Česka, ale současně i prvním seriálem ze střední a východní Evropy vůbec, jenž byl do této sekce vybrán. Prezentovat se bude i na přidruženém televizním Berlinale Series Marketu.

Zástupce Berlinale zaujala minisérie na posledním ročníku mezinárodního českého festivalu televizní a online seriálové tvorby Serial Killer, kde Klára Melíšková získala čestné uznání od poroty za herecký výkon v minisérii. Němečtí delegáti vybrali v Brně do svého programu také projekt TBH, který získal cenu za nejlepší web seriál. Na berlínském festivalu se účastní právě Berlinale Series Marketu, v iVysílání se objeví v polovině února. Televizní premiéra Podezření je nachystaná na březen.

 

Zdroj: ČT