Týden umění – první ročník festivalu umění


Ve dnech 23. až v 29. dubna se v Praze uskuteční první ročník festivalu Týden umění.

O Festivalu

Festivalu se účastní jak přední muzea umění, v čele s Národní galerií a Uměleckoprůmyslovým museum, výstavní síně od Galerie Rudolfinum po MeetFactory, tak i komerční galerie a aukční síně. Programová nabídka se zaměřuje na nejrůznější aspekty světa výtvarného umění, a to jak časově a tematicky, tak z hlediska formy. Součástí programu jsou akce věnované starému umění a starožitnostem, klasické moderně i nejsoučasnějšímu umění. Debaty, přednášky a semináře se budou týkat sběratelství, restaurování, produkce výstav či trhu s uměním. Vedle vernisáží a komentovaných prohlídek se uskuteční například i série projekcí uměleckých filmů.

Akce tohoto typu se konají v řadě evropských metropolí, inspirací pro pražský Týden umění je zejména Vienna Art Week, který se u našich jižních sousedů koná každoročně již od roku 2005.


Z programu

Z chystaných akcí lze zmínit vernisáže výstav Hynka Martince v Národní galerii, Denisy Lehocké v galerii Futura či výroční výstavy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Uměleckoprůmyslovém museu. Dále pak setkání s umělci Vladimírem Ambrozem, Tomášem Džadoněm, Zbyňkem Sedleckým, Danielem Peštou či Lubošem Plným, komentované prohlídky výstav Josefa Koudelky, Jana Zrzavého, Marie Lassnig nebo výstavy připomínající sto let od úmrtí Gustava Klimta a Egona Schieleho. Semináře a setkání v Národní galerie, Museu Kampa a Ville Pellé dají návštěvníkům nahlédnout do produkčního pozadí přípravy výstav. Odborný portál Artplus.cz i řada aukčních síní a galerií si připravily programy věnující se trhu s uměním a sběratelství.

Atmosféru festivalu nabitého uměním ještě umocní, že v posledním dubnovém týdnu se v Praze uskuteční ještě tři další spřízněné akce, které propojují kulturní instituce napříč žánry. Ve čtvrtek 26. dubna večer to bude festival Máme otevřeno, jehož se účastní několik desítek galerií, divadel či knihkupectví na Praze 7. V sobotu 28. dubna se koná festival Open Square, propojující kulturní a vzdělávací instituce v širším okolí Palachova náměstí, od Filozofické fakulty a České filharmonie po Galerii hlavního města Prahy. Ve dnech 27. až 29. dubna bude současně probíhat druhý pražský Gallery Weekend, jehož se účastní několik desítek soukromých galerií po celém městě.

 

Více informací: https://www.tydenumeni.cz