Od nitě ke košili / Textil a móda středověkých Pražanů

Textil a nejrůznější výrobky z něj byly významnou součástí každodenního života obyvatel středověké Prahy. Důležitým zdrojem poznání vzhledu, kvality a použití textilních výrobků v minulosti jsou pro nás archeologické nálezy textilu.

Výstava seznamuje návštěvníky se středověkým textilním a barvířským řemeslem v období 14.–15. století. Vysvětluje proces vzniku textilie a jednotlivé výrobní postupy, přibližuje vybavení tehdejší tkalcovské a barvířské dílny, předvádí různé typy textilií a jejich praktické využití v běžném životě lidí v období vrcholného středověku i dobovou módu pražských měšťanů. Ústředním exponátem je unikátní soubor několika stovek fragmentů středověkého textilu, objevených při archeologických výzkumech smetištních vrstev v centru Prahy.



 

Muzeum hl.m. Prahy

 

Vedle samotných textilií výstava představuje i výsledky jejich odborného analytického průzkumu a postup jejich restaurování. Předvedena je rovněž řada originálních archeologických nálezů a etnografických materiálů, součástí výstavy jsou i rekonstrukce výrobních zařízení i filmové dokumenty pracovních postupů. Nechybí ani hmatová složka a místa, kde si návštěvníci sami mohou vyzkoušet některé postupy výroby textilu.

Místo:
Dům U Zlatého prstenu

Termín:
17. 5. 2017 – 18. 2. 2018

Muzeum hlavního města Prahy



Booking.com