Světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená vystoupí ve Zlíně

Na středu 3. října připravila Filharmonie Bohuslava Martinů ve Velkém sále Kongresového centra Zlín zcela ojedinělý zážitek.

Největší hvězda festivalu Harmonia Moraviae 2018, světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená, vystoupí za doprovodu souboru Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse. Koncert začne v 19:00.

Dramatické osudy ženských hrdinek inspirovaly umělce již od starověku. Příběhy plné vášně, lásky, žalu, ale i vzdoru, radosti a odhodlání se staly předmětem uměleckého ztvárnění jak v literatuře, tak i ve výtvarném umění či hudbě. Magdalena Kožená bude průvodkyní „Zahradou nářků“ v programu sestaveném z dramatických scén slavných ženských hrdinek jako je Armida nebo Ariadna, ale i méně známých příběhů oddané lásky, jakým je vyprávění nymfy Ero. Hudbu italských kantát Georga Friedricha Händela doplňují díla jeho benátských a nepolských současníků.

Více naleznete ZDE 

 

Program koncertu:

 

Georg Friedrich Händel: Sinfonia Agrippina HWV 6
Georg Friedrich Händel: Cantata Armida abbandonata
Leonardo Vinci: Sinfonia Maria dolorata
Francesco Gasparini: l’Atalia: Ombre, cure, sospetti
Benedetto Marcello: Cantata Arianna abbandonata
Leonardo Leo: Cantata Angelica e Medoro
Domenico Sarri: Didone abbandonata: Introduzzione
Georg Friedrich Händel: Cantata Ero e Leandro

 



 

Magdalena Kožená

je česká operní pěvkyně původem z Moravy, mezzosopranistka světového jména.

Se zpěvem začínala v dětském sboru Kantiléna pod vedením Ivana Sedláčka. Jejím původním životním cílem bylo stát se pianistkou, avšak poté, co si zlomila obě ruce při sportovním úrazu ve věku 12 let, se rozhodla pro pěveckou kariéru. Po studiích na brněnské konzervatoři, kde vystudovala zpěv u Něvy Megové a klavír u Jiřího Peši, pokračovala v dalším studiu zpěvu u Evy Blahové na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.

Od ukončení studia vystupovala Kožená pravidelně na prestižních operních jevištích po celém světě. Svou úspěšnou kariéru odstartovala v roce 1995 při Mozartově hudební soutěži v rakouském Salcburku, kde se stala její absolutní vítězkou. Od té doby získala řadu dalších uměleckých cen.

Po určitou dobu žila v Paříži a věnovala se interpretaci francouzské operní tvorby. Za zásluhy v tomto oboru se stala v roce 2003 rytířkou Řádu umění a literatury Francouzské republiky (Chevalier des Arts et Lettres). Mezi vrcholy její umělecké kariéry bezesporu patří vystupování v newyorské Metropolitní opeře, kde debutovala v roce 2003; své účinkování zde si zopakovala v roce 2006. Těžiště jejího repertoáru leží zejména v interpretaci staré barokní a klasicistní hudby, nevyhýbá se však ani hudbě soudobé či autorům romantickým.

Zdroj: Wikipedie