Svatováclavský hudební festival má opět mezinárodní rozměr s řadou naprostých uměleckých špiček.

Špičkové koncerty duchovní a tzv. staré hudby, velkolepé, komorní i alternativní projekty nabídne ve dnech 3. – 28. září 2021 již 18. ročník Svatováclavského hudebního festivalu. Nabídka je pestrá, festival nabízí 31 živých koncertů s neopakovatelnou atmosférou na různých místech Moravskoslezského kraje.

Zahajovací koncert

Zahajovací koncert se uskuteční v pátek 3. září 2021 v ostravské Katedrále Božského Spasitele. Národní orchestr Polského rozhlasu s exkluzivními hosty uvede dílo Gioacchiniho Rossiniho: Petite Messe Solennelle. „Náš 18. ročník otevíráme jedním z nejlepších evropských orchestrů – NOSPR, jehož hostování jsme plánovali již na minulý rok, ale kvůli pandemii jsme na něj museli počkat. Věřím, že to bude strhující zážitek, vlastně skoro operní, protože Rossini ani v tomto duchovním díle nezapřel svého dramatického génia… a to vše se skvělými sólisty a nejlepším českým sborem, co víc si po takové kulturní odmlce hned na začátek přát,“ uvádí ředitel, manažer a zároveň dramaturg SHF Igor Františák.

Svatováclavský hudební festival

Suk, Dvořák, Colli, Bach, Händell, Mozart, Poulenc – program SHF nabízí díla hudebních velikánů v podání filharmonickém, komorním, sborovém i sólovém. Na své si přijdou i milovníci jazzu, elektronické hudby, sborového zpěvu, barokní hudby, pravoslavných zpěvů, komorních recitálů, netradičního spojení tónů saxofonů s akordeonem, v nabídce je i koncertní verze skvělé inscenace Balada pro banditu. Součástí festivalu jsou i besedy s autory.

„Věřím, že letošní nabídka je natolik pestrá, že přiláká i spoustu nových posluchačů, kteří budou chtít říct pandemii pomyslné „sbohem“ a znovu se navrátit k živým koncertům s jejich neopakovatelnou atmosférou,“ říká Igor Františák.

31 koncertů se uskuteční v architektonicky i akusticky nejzajímavějších chrámech celého MS kraje. „Za ty roky fungování SHF už většinu kostelů důvěrně znám a těším se, že v nich můžeme i letos koncerty realizovat,“ upřesňuje ředitel festivalu a vyjmenovává některá místa. „Jsou to například Ostrava, Opava, Orlová, Paskov, Rychvald, Nová Horka, Frýdek-Místek, Velká Polom, Jablunkov, Albrechtice, Kopřivnice, Sudice, Ludgeřovice… Novinkou je unikátní Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné. Jistým bonusem bude beseda s Karin Lednickou, autorkou románů Šikmý kostel I a II, která proběhne bezprostředně po koncertu v tomto nádherném prostoru,“ dodává Františák.

 

Podrobný program prestižní přehlídky duchovní či takzvané staré hudby, kterou mediálně podporuje Česká televize, najdete ZDE