Středočeská muzea se otevřou o státním svátku zdarma nebo za symbolické vstupné

Dnes v Den vzniku samostatného československého státu, tedy 28. října, se uskuteční v regionálních muzeích, galeriích a knihovnách Den Středočeského kraje. Ve všech organizacích, které se do této jednodenní akce zapojily, bude vstupné buď úplně zdarma nebo za symbolickou jednu korunu.

Jako bonus mnohé galerie a muzea připravují doprovodný program. Například ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně jsou přichystané tvořivé dílny pro děti a hry na téma Ondřej Sekora přírodovědcem. Program ve skanzenu MAYRAU je během státního svátku také bohatý. Od 14 do 17 hodin kromě běžných prohlídek bude možné navštívit velín v jindy nepřístupné trafo stanici dolu. Kromě toho bude od 13 hodin pro dětské návštěvníky připravený tvořivý program Od dušiček k haloweenu, kde si budou vyrábět dušičkové pečivo nebo haloweenskou dýni.

Do Dne Středočeského kraje se zapojily kromě zmíněných kladenských muzeí také například kutnohorská Galerie Středočeského kraje (GASK),  Muzeum T. G. Masaryka v Lánech, Hornické muzeum Příbram, Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké, archeologická expozice na zámku Nižbor, Regionální muzea v Mělníce, v Jílovém u Prahy a v Kolíně, Muzeum Podblanicka, Památník Josefa Lady nebo Středočeská vědecká knihovna v Kladně.

Otevřeno bude o státnímu svátku i v Bratronicích, přičemž letos to bude poslední termín, kdy si můžete prohlédnout atypickou prvorepublikovou pevnůstku, bunkr pod silnicí z Dolního Bezděkova do Bratronic i s autentickým vybavením.

Více informací najdete zde anebo na webech jednotlivých muzeí, galerií a knihoven.