Sternenhoch vsérii #kulturažije na Mall.tv

V těchto dnech, kdy jsou pro diváky hlediště všech divadel uzavřená, nabízí Opera Národního divadla možnost zhlédnout záznam mimořádně úspěšné a kritiky oceněné operní inscenace Sternenhoch, a to prostřednictvím internetové televize Mall.tv v pátek 10. dubna 2020 od 20 hodin. Výtěžek bude skrze dárcovskou platformu Donio.cz věnován tanečníkům, kteří v inscenaci účinkují a kteří nemají stálé angažmá a kvůli současnému nouzovému stavu se dostali do tíživé finanční situace.

Operní inscenace Sternenhoch

Expresivní soudobá opera Ivana Achera, čerstvého držitele Českého lva, vznikla na motivy groteskního romaneta Utrpení knížete Sternenhocha Ladislava Klímy. Autor mistrovsky kombinuje sampling, industriální zvuky a živé nástroje v neobvyklém složení (citera, kontrafagot, housle, viola). Výbornou volbou bylo použití univerzálně zpěvného jazyka esperanto (dílo je uváděno s titulky). Hudební nastudování inscenace zajistil Petr Kofroňa režii Michal Dočekal, bývalý umělecký ředitel Činohry Národního divadla. Při obsazení opery musel Acher vybírat zpěvačky a zpěváky, kteří splňují nejen jeho představu o vzezření či hereckém pojetí postav, ale rovněž nároky pěveckých partů. Některé role totiž využívají nestandardní pěvecké techniky. Kníže Sternenhoch, kterého zpívá Sergey Kostov, musí zvládnout přechody od klasického tenoru až po kontratenor, představitelka Helgy Vanda Šípová hypnotizuje nadpozemskými pasážemi střídanými s propady do satanských témbrů, čarodějnice Kuhmist Tereza Marečková, která kromě zpěvu hraje i na housle a violu, skvěle ironizuje belcantovou tradici. Jiří Hájek jako milenec Helgy a Luděk Vele jako její otec výborně dokreslují panoptikální pětiúhelník. Choreografickou stránku inscenace vytvořila Lenka Vagnerová, scénu Marek Cpin a kostýmy Eva Jiříkovská. Na citery hraje Michal Mülera kontrafagot obsluhuje Lukáš Svoboda.

Ivan Acher

byl oceněn rekordním počtem hlasů za nejlepší hudbu v Cenách divadelní kritiky a libreto bylo nominováno na nejlepší původní text. V anketě Divadelních novin získal Sternenhoch titul Inscenace roku 2018.„…

 Po všech stránkách intenzivní umělecký dojem navozuje především skvělá muzika, kongeniálně vystihující ducha Klímovy prózy. Vrchol dramaturgického směřování první operní scény v posledních letech.“ (Jakub Kožíšek,ČT24)

„V súvislosti so Sternenhochom českého skladateľa Ivana Achera (1973) je slovo energia kľúčové. Už dávno som nemala pri novom hudobno-divadelnom diele taký intenzívny zážitok. Predstavenie ma „vcuclo“ a vypustilo aj so záverečným tónom, zelektrizovanú poldruha-hodinovou hudobnou smršťou. Acher, ktorý je autorom hudby aj kongeniálneho libreta, sa bez akejkoľvek predpojatosti priznáva k cnostiam i nerestiam opery. Dokáže skomponovať krásne kantabilné čísla, bezpečne cíti hudobno-dramaturgický kontrast, čaruje s napätím aj s momentom prekvapenia, nebojí sa byť expresívny či patetický. Na nič sa nehrá, „neintelektualizuje“, poslucháča jednoducho vťahuje do hudobno-divadelného víru. Ten raz pripomína dravú technopárty, inokedy k sugestívnej zvukovosti, ale zároveň vzmysle motta „Prima Ia musica, poi Ie parole“ upriamuje poslucháčovu pozornosť na hlavné komunikačné médium diela –hudbu.“ (Michaela Mojžíšová, Hudobný život)

Zhlédnout tuto lahůdku české operní a divadelní scény můžete v pátek 10. dubna 2020 od 20 hodin na Mall.tv (www.mall.tv) v rámci série #kulturažije. Více informací k dárcovství najdete na www.donio.cz

Záznam inscenace vznikl za podpory: Opera Visiona Kreativní Evropa

 

Foto: archiv ND