Sci-fi s Jamesem Francem, Poslední tajemství Marilyn Monroe i dánský hit Vláda: Moc a sláva. Česká televize veze novinky z Cannes

Adaptace sci-fi románu Stephena Kinga Dallas 63, dokument Poslední tajemství Marilyn Monroe, balíček portrétů o členech legendární kapely Rolling Stones nebo pokračování Otce Browna představují jen část novinek, které Česká televize pořídila pro své diváky na podzimním mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby v Cannes. Zahraniční vysílatele naopak zaujaly seriály Ultimátum, Pozadí událostí nebo právě vysílaná třetí řada Případů 1. oddělení.

Televizní veletrh v Cannes

„Podzimní televizní veletrh v Cannes tradičně nabídl celou řadu silných titulů. Vybrali jsme pestrou kombinaci dramatických sérií, dokumentů, portrétů hudebních a filmových osobností i dětských pořadů, kterou v dohledné době představíme na obrazovce,“ říká ředitel programu Milan Fridrich a dále zpřesňuje: „V rámci šedesátého výročí atentátu na prezidenta Kennedyho uvedeme devítidílnou adaptaci sci-fi románu Stephena Kinga Dallas 63 s Jamesem Francem v hlavní roli, dvě nejnovější řady oblíbeného lékařského seriálu Doktor Martin, poslední sérii dánského hitu Vláda: Moc a sláva nebo třeba minisérii Litviněnko s Davidem Tennantem v titulní roli přeběhlého ruského špiona, otráveného ruskou tajnou službou. Ten se rovněž objeví i v minisérii podle klasického románu Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní.“

Aktuální tvorba z produkce BBC

V příštím roce se na obrazovkách již tradičně objeví rovněž aktuální tvorba z produkce BBC. Diváci se mohou těšit na pokračování úspěšných seriálů Zavolejte porodní sestřičky či Otec Brown. Černý humor z lékařského prostředí nabídne tragikomedie Bude to bolet, doktore?, historickou tematiku minisérie na motivy románu Jane Austenové Sanditon II, III.

Seriálová nabídka

Seriálovou nabídku rozšíří také tituly v oblíbeném kriminálním žánru. Poválečná léta připomenou dvě řady Válečných šifer i jejich volné pokračování Vražedné šifry: San Francisco, příběh o uneseném chlapci objasní polský Havran a svérázné postupy vyšetřování nabídne Komisařka Florence. Ve dvou nových sériích se o slovo přihlásí rovněž Detektiv Endeavour Morse a vraždu na palubě britské jaderné ponorky odhalí drama Vigil.

Premiérové hudební tituly přiblíží kariéru Freddie Mercuryho, Kenny Rogerse a Dolly Parton nebo bývalého frontmana kapely Led Zeppelin Roberta Planta. Ve speciálním programovém balíčku nabídne ČT také unikátní pohled na profesní dráhu členů britské rockové skupiny Rolling Stones, a to prostřednictvím čtyř solitérních dokumentů.

Do zákulisí filmových osobností nechá Česká televize diváky nahlédnout skrze portréty Meryl Streepová – tajemná a proměnlivá, Antonio Banderas a Pedro Almodóvar – dokonalá dvojka nebo Šílený Mel a pan Gibson. Ve vysílání se rovněž objeví Poslední tajemství Marilyn Monroe, investigativní dokument o hledání biologického otce ikonické herečky.

Na novinky se mohou těšit i nejmladší diváci. Déčko do svého programu zařadí například úspěšný animovaný seriál Tlapková patrola, druhou řadu Dobrodružství medvídka Paddingtona i sérii zaměřenou na podporu logického uvažování nejmenších dětí Plamínek a čtyřkoláci.

 

Příběhy medvídka Paddingtonas

Dokumentární tvorba České televize

Pro příznivce dokumentární tvorby Česká televize získala druhou řadu Starobylých staveb, vývoj dějin kolem Nilu připomene Kronika starověkého Egypta a pohled z ptačí perspektivy se divákům naskytne v pokračování cestopisu Krásné země z výšky.

ČT v roli producenta

Mezinárodního televizního veletrhu MIPCOM 2022 konaného v Cannes se Česká televize účastnila také jako aktivní producent. „Zahraniční vysílatele tradičně zaujala dramatická tvorba České televize. Německá společnost zakoupila do celosvětové distribuce seriál Ultimátum, Francouzi mají zájem o Kukačky a Spravedlnost, v Severní a Jižní Americe budou mít diváci možnost zhlédnout Pozadí událostí a se slovenskou RTVS jednáme po nákupu předchozích sérií o aktuální třetí řadě Případů 1. oddělení,“ říká obchodní ředitel Hynek Chudárek a dodává: „Nadto si německý vlastník nejsledovanějšího YouTube kanálu s klasickou hudbou vybral řadu koncertů z českotelevizní produkce, například Smyčcové kvartety Leoše Janáčka nebo Bennewitzovo kvarteto.“

 

Zdroj: Česká televize