V Rudolfinu hostuje Gustav Mahler Jugendorchester

V rámci rakouského předsednictví v Radě EU v roce 2018 a ve spolupráci s festivalem Věčná naděje hostuje Gustav Mahler Jugendorchester v pražském Rudolfinu.

Termín konání koncertu:

26.srpna 2018 ve  20:00 hodin ,

 

Místo konání:

Rudolfinum, Dvořákova síň,

Alšovo nábřeží 12

Praha 1

 

Gustav Mahler Jugendorchester

byl založen z iniciativy Claudia Abbada v letech 1986/87 ve Vídni. Dnes patří k předním světovým mládežnickým orchestrům a v roce 2007 mu byla udělena cena nadace Europäische Kultur-Stiftung.

Kromě podpory začínajících hudebníků a práce s nimi zakládal Claudio Abbado orchestr s úmyslem umožnit tak rakouským hudebníkům společné koncertování s jejich kolegy z tehdejší ČSSR a z Maďarska. Od roku 1992 se orchestr otevřel hudebníkům do 26 let z celé Evropy. Repertoár orchestru sahá od vídeňské klasiky až po soudobou hudbu se zvláštním důrazem na díla z období romantismu a pozdního romantismu. Vysoká umělecká úroveň a mezinárodní úspěchy orchestru podnítily ke spolupráci  mnohé špičkové umělce, jakými jsou například David Afkham, Pierre Boulez, Paavo Järvi, Ingo Metzmacher, Václav Neumann, Seiji Ozawa nebo Franz Welser-Möst.



Mezinárodní hudební festival Věčná naděje uvede na konci srpna tvorbu skladatelů, kteří tvořili v Terezíně a jejichž hudba není ještě všeobecně známá. Druhou dramaturgickou linkou bude hudba Gustava Mahlera, který řadu z nich inspiroval. Od 19. do 26. srpna festival představí česko-německo-židovskou hudební kulturu ve středoevropském kontextu s důrazem na tvorbu Gustava Mahlera a terezínských autorů a jejich současníků, kteří se mezi světovými válkami začlenili do moderních stylových proudů. Závěrečný koncert bude věnován Mahlerovi a provede ho vídeňský Gustav Mahler Jugendorchester.

Dirigent:

Lorenzo Viotti

Sólista:

Gautier Capuçon, violoncello

Program koncertu:

R. Wagner, G. Mahler, D. Šostakovič

Richard Wagner: Tristan a Isolda – předehra a Liebestod

Dmitrij Šostakovič: Koncert pro violoncello č. 1, op. 107

Gustav Mahler: Symfonie č. 5 cis moll

 

Vstupné:

 infopoint@dvorakovapraha.cz, https://www.dvorakovapraha.cz/

 

Více informací naleznete ZDE