Rozhovor s Elis Ochmanovou představitelkou čarodějky Elphaby

Elis Ochmanová se narodila v Havířově. V pěti letech začala chodit na hodiny klavíru. Ke klavíru později přidala i zpěv, jak sborový, tak i sólový. Operní zpěv vystudovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. U operní techniky zpěvu však nezůstala, vždycky ji to táhlo spíš k muzikálu. V současné době máme možnost ji vidět jako představitelku Elphaby v muzikálu Čarodějka. Měli jsme možnost položit jsme této sympatické, energické  zpěvačce několik otázek:

1.Jak jste se dostala ke zpěvu? A čím Vás oslovil právě svět muzikálu?

Ke zpěvu jsem vždycky měla blízko! Už v dětství jsem ráda zpívala. V pěti letech jsem začala chodit na klavír a k němu se ve třetí třídě připojil zpěv. Díky paní učitelce, která mi dávala zpívat i písničky z muzikálu, jsem se do tohoto žánru zamilovala a bylo rozhodnuto.

2.Dokážete si představit, že byste byla někým jiným než zpěvačkou? Která povolání Vás v dětství lákala?

Kromě toho, že jsem zpěvačkou chtěla být už jako malá, tak jsem nějakou dobu přemýšlela i o patologii. V tomhle ohledu jsem byla dost zvláštní dítě.

3.Ztvárnila jste řadu muzikálových rolí, která z nich Vám byla nejbližší?

Každá role, kterou jsem kdy hrála, mi přinesla do života něco nového nebo zajímavého. S každou mám spojené nějaké životní období. Někdy krásné, jindy méně hezké. Ale jedna z nich má pro mě opravdu velkou hodnotu, a to už proto, že jsem měla to štěstí a měla ji možnost nastudovat dokonce třikrát v různých divadlech. Je to role komtesy Adély Bullitové z muzikálu Casanova.

4.Když dostanete nabídku, jaká kritéria rozhodují o tom, že ji přijmete?

Je to pokaždé jiné. Záleží na mnoha okolnostech. Nedá se to podle mne shrnout obecně.

5.Vystupovala jste také v Divadle v Dlouhé v muzikálu „Nezemřela jsem“ inspirovaném životem české jazzové zpěvačky Evy Olmerové. Jaké byly Vaše pocity při těchto představeních?

Tohle představení je pro mě jedna ze srdcových záležitostí. Dělala na tom parta skvělých a zapálených umělců. Poprvé jsem hrála v muzikálu doprovázeném živou kapelou a odnesla jsem si spoustu zkušeností a informací o Evě, které jsem do té doby nevěděla. Je škoda, že se nemohl tento muzikál hrát déle. Měl velkou uměleckou i vzdělávací hodnotu.

6.Kritika kladně hodnotila Vaše pěvecké i herecké výkony v roli Komtesy Adély Bullitové v muzikálu Casanova. Byla Vám tato postava nějakým způsobem blízká?

Jak už jsem se zmínila v jedné z předchozích otázek, je pro mě Adéla něco víc než ostatní role. Tak nějak rostla se mnou a otvírala mi cestu. Poprvé jsem dostala možnost si ji zahrát na letní scéně na zámku Hluboká nad Vltavou v divadle Pikl. Byla to také moje první velká role v Praze v divadle Broadway a nakonec se mnou dojela až do Severočeského divadla opery a baletu, kde jsem tuto roli mohla nastudovat potřetí. Navíc mám pocit, že i povahově jsme si nějak blízké. Taky se někdy umím chovat jako rozmazlený fracek .

7.Muzikálová role v sobě spojuje výkon pěvecký, herecký i taneční. Baví Vás tanec a trénujete i taneční vystoupení?

Tanec mě baví velmi, ale myslím, že je to moje profesní největší slabina. Není to tak, že bych byla dřevo, spíš mi jen trochu déle tvá se to naučit a choreograf musí mít se mnou kapku větší trpělivost. V představení si tanec užívám, ale na nějaké taneční vystoupení to rozhodně není.

8.Obdivovali jsme Váš skvělý výkon v roli čarodějky Elphaby v muzikálu Čarodějka, kde jste skutečně excelovala. Čím Vás tato role oslovila, v čem byste se s touto postavou dokázala ztotožnit?

Elphaba je bystrá, vnímavá, ochotná, odvážná, citlivá, ale nepochopená žena, která je někdy dost výbušná. Navíc je diskriminovaná kvůli své zelené barvě. Snad ve všech bodech (více či méně) se s ní dokáže ztotožnit skoro každý. Já si v tom našla taky něco ze sebe a čerpám ze svých životních zkušeností. Myslím, že ve skutečném životě by z nás byly kamarádky. 

Čarřodějka
Čarodějka Elphaba, foto : archiv Elis Ochmanová

9. Kromě muzikálů vystupujete také s kapelou Timbre music. Jak vznikla spolupráce s touto kapelou a v čem se vystoupení liší od muzikálových představení? Jak se připravujete na revivalové programy, ve kterých je třeba se přiblížit pěveckému „originálu“?

S Timbre Music jsem začala spolupracovat zhruba před 7 lety. Vystupování s Timbre Music se zas až tak neliší. Máme kostýmy, které během vystoupení měníme, záleží nám na tom, abychom diváky zaujali a pobavili, a také jsme na pódiu jako celek a jeden bez druhého se při vystoupení neobejdeme. Co se týká revivalových programů, je důležité se co nejvíce podobat originálu, ale zároveň si ve vystoupení nechat něco ze sebe. Ve chvíli, kdy se člověk stane dokonalou kopií někoho jiného, přestává být sám sebou.

10. Nástrojem zpěváků a zpěvaček je hlas. Jak pečujete o svůj hlas, jak ho chráníte?

Nejlepší lék i prevence pro hlas je dostatek kvalitního spánku. Ten vyřeší vždycky jakékoli hlasové neduhy. Dále pak pravidelné hlasové cvičení tzv. rozezpívání a technické cvičení, které hlas zocelují. Tím, že kromě hraní v muzikálech a hraní s kapelou ještě učím, tato cvičení zkouším se svými žáky pravidelně.

11. Na jevišti oblékáte kostýmy, které jsou dílem výtvarníka kostýmů. V jakém oblečení se cítíte nejlépe mimo jeviště?

Musím přiznat, že nemám žádný oblíbený styl oblečení. Každý den se budím s jinou náladou a podle toho volím oblečení. Mám ráda eleganci, ležérnost, ale i sportovní styl.

12.Jakým způsobem si nejlépe odpočinete, načerpáte energii a zrelaxujete? Jaké jsou Vaše záliby?

Miluju knihy. Už od mala ráda čtu, takže pokud mám alespoň chvíli čas, nořím se do stránek knih. Ráda taky jezdím na koni, bohužel v poslední době na to není téměř vůbec čas. Velkým relaxem jsou pro mě i omalovánky doprovázené poslechem příjemné hudby. Ale úplně nejvíc dobiju baterky v přírodě. Les je pro mě ta nejlepší nabíječka.

 

Elis Ochmanová, foto : archiv Elis Ochmanová

13. Předpokládám, že v nejbližší době Vás diváci budou mít možnost vidět nejčastěji v představení Čarodějka. Jaké jsou Vaše další profesní plány?

Co se týče profesních plánů, nechávám tomu zatím volný průběh. Čarodějka pro mě vždycky byla pomyslný vrchol kariéry a teď se hodlám věnovat hlavně jí a stávajícím představením, ve kterých ještě působím. Ráda si dávám nové mety, ale na tu další je ještě čas .

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám hodně úspěchů za jevišti i v osobním životě .

Muzikál Wicked – Čarodějka Vás nenechá odpočinout ani vteřinu