Po roce se Martin Chodúr vrací do Lidic se svou písní Lidice a před prázdninami ho čeká jeden fesťák

Loni 10. června uplynulo 75 let od vypálení středočeské obce nacisty. V tamním Památníku proběhl 11. ročník Celostátní přehlídky dětských pěveckých sborů z České republiky s názvem Světlo pro Lidice a s mottem Děti zpívají lidickým dětem.

Umělecká záštita

Uměleckou záštitu nad loňskou přehlídkou přijal zpěvák Martin Chodúr, který na pietní akci připomínající jednu z nejtragičtějších událostí našich dějin, zazpíval Cohenovu píseň Hallelujah, svou píseň Lidice a s více jak stočlenným dětským sborem českou státní hymnu. A v sobotu 9. června 2018 uvede Martin Chodúr svou píseň Lidice v Lidicích znovu. „Tentokrát to bude na Děkovném koncertě pro Lidice, který na nádvoří u Glorietu v lidickém památníku začne ve 20 hod.

Cíl koncertu

Cílem tohoto koncertu je upozornit širokou veřejnost, že vzpomínka na tragédii v Lidicích je stále živá, zvláště ve vzdálených částech světa a současně projevit úctu a dík těm, kteří lidickou tragédii přežili a jsou stále mezi námi. Když se začátkem tohoto desetiletí začal chystat film Lidice, požádali mne jeho tvůrci o závěrečnou píseň do tohoto filmu“, říká Chodúr. Nakonec si ji sice nevybrali, ale já ji od té doby s úspěchem uvádím ve svém recitálu filmových melodií. Loni jsem ji v Lidicích zpíval jen na hlafplayback, letos mne v ní a v několika dalších písních doprovodí Ústřední hudba Armády České republiky. Moc se na to těším, protože s tímhle tělesem vystupuji moc rád. Navíc s operní sopranistkou Lucií Silkenovou zazpíváme slavný duet z muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Fantom opery. A nesmím zapomenout zmínit, že koncert bude zakončen čtením jmen 88 zavražděných lidických dětí “, dodává Martin Chodúr.

Píseň Klidně plakej dál je úspěšná

Ten už se svou autorskou písní Klidně plakej dál v tomto roce už krát vyhrál hitparádu Českého rozhlasu Dvojka Česká dvanáctka a od získání ocenění Platinová dvanáctka ho dělí už jen vítězství v tomto písňovém žebříčku. 20. června pak Martin Chodúr spolu se třemi držiteli letošních Cen Anděl – Davidem Stypkou, Mirai Navrátilem a Marianem Friedlem – vystoupí za doprovodu Big BLAST! Bandu na zahajovacím koncertě 15. ročníku multižánrové frýdeckomístecké benefiční přehlídky Sweetsen Fest. na přehradě Olešná. Nově napuštěná přehrada i její okolí totiž prošly v minulých letech náročnou a nákladnou revitalizací, která i bez festivalu nabízí nepřeberné množství volnočasových aktivit. Koncert tak symbolicky otevře nejen dnes už doslova kultovní festival, který letos proběhne poprvé v historii na deseti scénách a v pěti dnech (20. – 24.06.), ale i přehradu samotnou a její první sezónu v nové etapě existence. Zahajovací koncert vedle bohatého hudebního programu nabídne i panorama Beskyd a efektní světelnou show s využitím vodní hladiny.

Martin Chodúr a jeho život v soukromí

Pokud Martin zrovna nepracuje na dokončování Vánočního alba, které nahrál na konci dubna s Janáčkovou filharmonií Ostrava a které vyjde na podzim, tráví volný čas se svou přítelkyní Ivonkou a synem Martínkem v Beskydech, kde žijí na samém úpatí Lysé hory. „Nedávno jsme navštívili i vzdálenější Jeseníky. Konkrétně lázně Karlova Studánka, kde se nám moc líbilo. A tenhle víkend jsem byl navštívit kamaráda a pomohl mu očesat třešně. Odměnou by byl jejich plný košík i to, že jsem po čase dělal zase něco úplně jiného. A radost mi dělá i to, že se posluchačům líbí nejen píseň Odyssea napsaná na míru Štefanovi Margitovi, ale i mé dva texty Slova a Lásku mít a nic víc, které nazpíval na své šansonové album Mapa lásky“, doplňuje zpěvák, skladatel, textař a muzikant Martin Chodúr.