Prožijte letní mozartovský večer plný nádherných melodií

Přijďte se zchladit do divadla a prožijte mozartovský letní večer s operou.

Vychutnejte si jednu z nejlepších oper, které kdy byly složeny, na místě, kde v roce 1787 sám Wolfgang Amadeus Mozart dirigoval světovou premiéru Dona Giovanniho.

Don Giovanni, Stavovské divadlo a dlouholetá mozartovská tradice patří k největším chloubám pražských kulturních dějin. Opera o nejznámějším svůdníkovi všech dob, v literatuře známém také jako Don Juan, obdivovaném i zatracovaném věčném prostopášníkovi, rebelovi a provokatérovi, vás okouzlí nejen slavnými áriemi včetně takzvané šampaňské árie Fin ch’han dal vino, ale také duchem jedné z nejkrásnějších historických divadelních staveb v Evropě – Stavovského divadla. Atmosféru večera umocní legendární režijní pojetí Václava Kašlíka i jedinečná scénografie Josefa Svobody s dobovými kostýmy oscarového výtvarníka filmu Amadeus Theodora Pištěka.

Termíny představení:

9., 10., 11., 12., 16., 17., 18., 19., 23., 24., 25., 26., 29., 30. a 31. srpna ve Stavovském divadle.

 

Více informací naleznete ZDE



Don Giovanni

Don Giovanni, plným názvem Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni (Potrestaný prostopášník aneb Don Giovanni), je dvouaktová dramatická opera Wolfganga Amadea Mozarta na libreto Lorenza da Ponte. Světovou premiéru měla v Nosticově (dnes Stavovském) divadle v Praze 29. října 1787 za účasti skladatele. Námětem je život a smrt svůdníka, známého v literatuře také jako Don Juan. Objednávku na operu Don Giovanni dostal Mozart během svého pražského pobytu v lednu 1787. Byl zde svědkem velkého úspěchu své předchozí opery Figarova svatba, která ve Vídni naopak propadla. Na opeře Mozart pracoval během následujících měsíců, ale dokončoval ji až po příjezdu do Prahy 4. října 1787.

Zdroj: Wikipedie