Příběhy domů slavných i zapomenutých


   Po úspěchu dvou knih novinářky a spisovatelky Blanky Kovaříkové o domech slavných osobností vydalo nakladatelství Brána třetí volné pokračování. Křest knihy proběhl v útulné podskalské kavárně Café AdAstra ve velmi přátelské atmosféře, dalo by se říci sousedského posezení. „První kapitolu jsem věnovala Daně Medřické, která používala parfém Arpége. Měla jsem pocit, že činžák ve Škrétově ulici dodnes voní tímto parfémem, a dokonce jsem si ho koupila. Podskalí je kraj mého dětství, a krásná kavárna tady nahradila prodejnu potravin.“ řekla autorka. Pro Jaroslava Šolce, radního MČ Praha 2 jsou knížky Blanky Kovaříkové mimo jiné zdrojem informací o kulturních osobnostech se vztahem k městské části. „O knížky Blanky Kovaříkové je obrovský zájem, autorka napsala již 14 neméně úspěšných knih,“ uvedl Lukáš Doležal, zástupce nakladatelství Brána.        

Šolc, Kovaříková, Rokl

Křest knihy                                                                                        

Knihu pokřtily kmotřičky Aťka Janoušková, Giovanna Roklová a Melanie Vančurová, nejkrásnější československá modelka 60-80. let. Původně se mělo křtít vltavskou vodou, ale nakonec se křtilo parfémem Arpége. V knize se dočtete, kde bydlela Dana Medřická, Marie Hűbnerová, Irena Kačírková, Jaroslava Tvrzníková, Truda Grosslichtová, Eva Gerová, Světla Svozilová, Milena Dvorská, Jiřina Šejbalová, Jana Rybářová, Milena Vostřáková, Miroslav Horníček, Leoš Suchařípa, Jan Tříska, Jiří Lábus a mnoho dalších.   Odhalíte, kam chodil Jan Werich za svou milenkou, kde žila krasobruslařka Hana Mašková, dětský herec Tomáš Holý, kde se zrodilo Pexeso Zdenka Prince. Dozvíte se nejen o hercích, zpěvácích a hudebnících Petru Novákovi, Richardu Adamovi, Juditě Čeřovské, Rudolfu Roklovi, dirigentu Václavu Talichovi ale i režisérech Jiřím Krejčíkovi, Alfrédu Radokovi a Zdeňku Svěrákovi. Poznáte i přátelství prof. MUDr. Josefa Švejcara a manželů Roklových. Kromě pražských domů v knížce najdete i několik výletů za osobnostmi do Malenic, kam jezdil Zdeněk Podskalský a Jiřina Jirásková, do Černošic za vnučkou malířky Marie Fischerové – Kvěchové, do Mníšku pod Brdy, kde slavil v hotelu Sequens dotočné Vlasta Burian. Nechybí ani návštěva Višňové, kde se natáčeli Chalupáři. Knihu doprovází mnoho autentických fotografií.Většinou se autoři zajímají o domy jen z hlediska stavebníků a architektů. Blanka Kovaříková popisuje osudy osobností a jejich vzájemné vazby, které vytvořili genia loci, jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru, „ducha místa“.    

Janků, Kovaříková, Rokl

 

Průvodce večerem                                                                                                                                           

Večerem provázel Patrik Rokl. Křtu se zúčastnily i osobnosti zmiňované v knížce: syn historika prof. Františka Dvořáka architekt Daniel Dvořák, Blanka Chocholová, která do knížky poskytla fotku svého tatínka, slavného fotografa Václava Chocholy. Zazpívat přišla Heidi Janků. Křest zorganizovala společnost ArtBotič. Helena Bendová, jejíž pratetou byla herečka Antonie Nedošinská vysvětlila: „Od dětství jsem měla blízko k divadlu, vyrůstala jsem v Dlouhé ulici v budově, kde bylo Divadlo v Dlouhé. Když jsem měla děti začala jsem s nimi tančit a hrát divadlo.“ V roce 2006 založila v bývalé provozní budově divadla Na Slupi Centrum volného času Botič, které sloužilo dětem ze ZŠ a zároveň širokému okolí od dětí až po seniory. V roce 2010 se v této budově zrodila společnost ArtBotič. Tato podporuje kreativitu dětí a dospělých, mladé talentované umělce a profesionály. Začátkem roku 2017 se podařilo uskutečnit cíl společnosti vybudování profesionálního divadelního souboru, který by navázal na úspěšný provoz zaniklého divadla Na Slupi. Své zázemí má divadlo ve Vyšehradské 6 na Praze 2, kde je taneční a umělecké studio ArtBotič centrum.




Patronky divadla

Uměleckou šéfkou divadla je Eva Alner Jízdná a Blanka Kovaříková spolu s herečkou Simonou Praskovou se staly patronkami divadla. Soubor se představí hrou Traktát lásky režisérky Marianny Arzumanové v Divadle v Řeznické v březnu 2018. Hra vznikla základě nejznámějších a nejdojemnějších scén o lásce ze světové literatury. Původní divadlo Na Slupi bylo otevřeno v roce 1925. V únoru 1926 se stalo na jednu sezonu prvním stálým působištěm Osvobozeného divadla. Jiří Voskovec a Jan Werich, v té době ještě studenti, se tu na jevišti poprvé objevili jako herci v Molierově hře Cirkus Dandin.  Roku 1962 se na jeho scéně odehrála pražská premiéra hry Divadla Semafor Jonaš a Tingltangl. Kromě Divadla Semafor zde vystupovaly i jiné divadelní soubory.  V roce 1964 byl jeho provoz pro špatný stav budovy ukončen. Budova byla zbourána v roce 1975. Přejeme, aby se splnil sen Heleny Bendové postavení nového divadla na místě zbourané budovy. Na závěr tip na vánoční dárek, za knížku Blanky Kovaříkové budete určitě pochváleni.

 

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto: Martin Pochman-archiv Blanky Kovaříkové

 



Booking.com