Předčasný koncert Adama Plachetky a Kateřiny Kněžíkové

V únoru proběhne na Žofíně benefiční koncert Adama Plachetky a Kateřiny Kněžíkové. Koncert pořádá Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny.

Adam Plachetka a Kateřina Kněžíková vystoupí bez nároku nahonorář, stejně jako Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Davida Švece. Díky nim a partnerům koncertu bude celý výtěžek z prodeje vstupenek v plné výši použit na pomoc rodinám předčas něnarozených dětí.

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny pořádá charitativní koncert Adama Plachetky a Kateřiny Kněžíkové, druhou benefici v historii nadačního fondu. V roce 2016 proběhl první benefiční koncert Adama Plachetky s výtěžkem jeden million korun.

Koncert se bude konat dne 20.února 2019 od 19.30 v prostorách Velkého sálu Paláce Žofín. Na programu jsou díla českých autorů-Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Premiérové u vedení repertoáru z nového alba „Každý jen tu svou“ a jedinečná šance slyšet společně hvězdný pár operního světa Kateřinu Kněžíkovou a Adama Plachetku.

Adam Plachetka a Kateřina Kněžíková vystoupí bez nároku na honorář, stejně jako Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Davida Švece. Díky nim budetedy celý výtěžek z prodeje vstupenek v plné výši použitna pomoc potřebným. “Když jsme s mou ženou Kateřinou čekali Adélku, první dceru, oslovil mě Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny smožností v zájemné spolupráce” říká Adam, dnes pyšný oteci malé Barborky. „Naštěstí se obě dcery narodily v termínu a zdravé, ale umíme si s Kačkou představit, čím si musí procházet rodiče, které takové štěstí nemají.“ Katka k tomu dodává: “Několikrát jsme s Adamem navštívili neonatologické centrum v Podolí. Viděli jsme děti s porodní váhou 500g. Malí bojovníci s neskutečnou touhou žít a jejich silní rodiče procházející obrovským psychickým tlakem. Jsme hrdí, že můžeme pomoci tam,kde je to opravdu potřeba”.

Předčasný koncert

Vstupenky na benefiční koncert jsou v několika cenových kategoriích, přičemž ta nejvyšší v sobě zahrnuje benefiční večeři za účasti Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky a dalších vzácných hostů. Roli mediálního partnera převzala nad akcí Česká televize, časopis Reporter, rádio Classic Praha a Expres FM. Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny pomáhá po celé republice konkrétním rodinám s předčasně narozeným dítětem. Vznikl před pěti lety a to proto, že se Haně Píšové, jedné ze zakladatelek, narodila v roce 2010 extrémně nedonošená dvojčata. Rozhodla se, společně se svou kamarádkou Markétou Stránskou, přenést svou osobní zkušenost ve prospěch pomoci druhým. Vedle svého zaměstnání vybudovaly fond, který pomáhá rodinám a je v prostředí předčasně narozených dětí jediným fondem, který finančně podporuje stovky rodin. Skupina předčasně narozených dětí je velká, každoročně se narodí v ČR kolem 8-9.000 dětí. Když jsou předčasně narozené děti v perinatologickém centru, kterých je v republice 12, rodiče za nimi několik měsíců dojíždí i stovky kilometrů. K obrovské psychické zátěži, které jsou vystaveni, se přidává i zátěž finanční. Starším dětem pak fond pomáhá s úhradou nákladných rehabilitačních pobytů či zdravotnických pomůcek. V současné chvíli pomáhá fond prostřednictvím grantu i pečujícím osobám s postiženými dětmi ve středočeském kraji.

„Nadační fond jsme s Markétou vybudovaly na základě osobní zkušenosti s předčasně narozenými dětmi, nicméně s nulovou znalostí na policharity, bez silného zázemí sponzorů. V prvních letech jsme provoz financovaly zvlastních zdrojů, hnala nás dopředu potřeba pomáhat lidem v těžké situaci.

Finanční prostředky napomoc rodinám jsme získávaly především organizováním vlastních akcí. Otovíc si vážíme důvěry Katky a Adama, kterou do nás vložili na začátku a je nám nesmírnou ctí, že jsou patrony nadačního fondu a pomáhají předčasně narozeným dětem a jejich rodičům dlouhodobě“, říká Hana Píšová.„ V roce 2018 naše pětileté každodenní úsilí přineslo hned několik úspěchů.

Byli jsme součástí Adventních koncertů České televize jako jedna ze 4 nadací, přičemž každoročně o tento projekt usiluje více jak 100 nadací a nadačních fondů. Výtěžek z Adventních koncertů bude zveřejněn na jaře roku 2019. Významným partnerem Nadačního fondu propředčasně narozené děti a jejich rodiny se v roce 2018 stala s polečnost Alza.cz. Ta se rozhodla veškeré prostředky určené v roce 2018 na vánoční dárky pro své obchodní partnery v hodnotě 1000000 korun věnovat právě na pomoc konkrétním rodinám s předčasně narozeným miminkem. Velký dík patří i společnosti Accace Česká republika, která se pro tento rok stala partnerem benefičního koncertu. Dlouhodobě nadační fond podporují I štědré příspěvky klientů věrnostního programu i BOD, kteří se rozhodli věnovat své body právě na pomoc předčas něnarozeným dětem”.

Adam Plachetka

Rodák z Prahy Adam Plachetka absolvoval Pražskou konzervatoř u profesora Luďka Löbla a HAMU.

Roku 2005 debutoval v Národním divadle v Praze. V následujících letech zde vystoupil na příklad jako Don Giovanni, Figaro (Lenozze di Figaro), Nardo (Lafintagiradiniera), Argante (Rinaldo) a Guglielmo (Cosìfantutte).

Od září 2010 je Adam Plachetka stálým členem ansámblu Wiener Staatsoper. Od debutu v roli Schaunarda (Labohéme) se zde objevil mimo jiné jako Melisso (Alcina), Don Giovanni, Dulcamara (Lelisirdamore), Figaro, Guglielmo, Publio (Laclemenzadi Tito), Mustafà (L`Italianain Algeri), Alidoro (La Cenerentola), ConteAlmaviva (Lenozze di Figaro), Dottor Malatesta (Don Pasquale), Paolo Albiani (Simon Boccanegra) nebo Riccardo Forth (IPuritani).

Pravidelně hostuje v Metropolitní opeře v New Yorku (Don Giovanni, Lelisirdamore, Lenozzedi Figaro, Cosìfantutte) a na Salzburger Festspiele (Benvenuto Cellini, Rusalka, DonGiovanni, Lenozzedi Figaro, Die Zauberflöte).

Jeho další operní závazky čítají Bayerische Staatsoper v Mnichově (LaCalisto), Royal Opera House Covent Garden v Londýně (Don Giovanni, Lelisirdamore), Baden-Baden festival (Cosìfantutte, Laclemenzadi Tito), Glyndebourne (Lenozzedi Figaro), Carnegie Hall v New Yorku (Salome), Deutsche Opera Deutsche Staatsoper v Berlíně (Don Giovanni, Lenozze di Figaro), Teatroallascala (Cosìfantutte), Lyric Opera v Chicagu (Lenozze di Figaro, Die Zauberflöte) nebo Houston Grand Opera (Lenozze di Figaro).

Na koncertních pódiích se objevil například v Musikvereinu ve Vídnia v Grazu, ve Wigmore Hall vLondýně, v Usher Hall v Edinburghu, v Herkulově sále v Mnichově,ve Vídeňském Konzerthausu, v Konserthuset ve Stockholmu a v pražském Obecním domě a Rudolfinu.

Spolupracoval s Chicagským symfonickým orchestrem, Symfonickými orchestry Francouzského, Bavorského, Rakouského a Českéhorozhlasu, Skotským komorním orchestrem, Českou filharmonií, Vídeňskými symfoniky a stockholmskou Královskou filharmonií.

Adam Plachetka pořídil nahrávky pro Arte, Arthaus Musik, Capriccio, Clasart Classics, Českou televizi, Český rozhlas, Deutsche Grammophon, Mezzo, Naxos, Nibiru, Orfeo, ORF, Radioservis, Servus TV, Supraphona Unitel Classica.

Vystupuje pod taktovkou dirigentů jako Marco Armiliato, Daniel Barenboim, MarissJ ansons, Fabio Luisi, Riccardo Muti, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Christian Thielemann nebo Franz Welser-Möst.

V sezóně 2018/2019 čeká Adama mimo jiné Chorébe(Les Troyens), Figaro (Ilbarbieredi Siviglia), Alidoro, Dulcamara a Leporello (Don Giovanni) ve Vídni, Leporello v New Yorku, debut v Opéra de Paris (LaCenerentola) a návraty do Národního divadla v Praze (Libuše, Lenozze di Figaro, Dalibor) a na Znojemský hudební festival (Saúl). www.adamplachetka.com

Tisková konference Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny

Kateřina Kněžíková

Absolventka Pražské konzervatořea HAMU. Je laureátkou řady soutěží. V roce 2018 byla nominována na Cenu Thálie za roli Adiny v inscenac iopery Nápoj lásky v ND Brno. V témže roce byla spolu s Kateřinou Ežádanoukoncertnípěvkynínglichovou oceněna cenou Classic Prague Awards za nejlepší komorní výkon roku 2017.

Od roku 2005 je sólistkou ND v Praze, kde ztvárňuje hlavně mozartovské abelcantové role, jako Zuzanka (Figarova svatba), Donna Elvira (Don Giovanni), Vitellia (Titus), Pamina (Kouzelná flétna), Adina (Nápojlásky), Norina (Don Pasquale), Julie (Romeo a Julie), Markétka (Faust).

Dále hostuje v NDM v Ostravě, SND v Bratislavě, v Theatrede Caen, Opéra Royalde Versailles,Theatre Royalde La Monnaie v Bruselua v Opérade Dijon.

Je žádanou koncertní pěvkyní. Spolupracovala sdirigenty jako je S.Baudo, J.Bělohlávek, P.Domingo, A.Fisch, J.Gaffigan, M.Guidarini, M.Honeck, J.Hrůša, R.Jindra, V. Luks, E.Mazzola, Nelson, T.Netopil nebo E.Villaume a svýznamnými hudebními tělesy, jakými jsou BBC Symphonyorchestra, Camerata Salzburg, Collegium 1704, Česká filharmonie, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, PKF-Prague Philharmonia, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Symfonický orchestrhl.m. Prahy FOK Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Pravidelně vystupu je na prestižních mezinárodních festivalech u nás i v zahraničí (Anima Mundi Festiva Pisa, MHF Dvořákova Praha, MHF Leoše Janáčka, MHF Pražské jaro, NF Smetanova Litomyšl, Svatováclavský hudební festival, Struny podzimu, Festival de La Chaise-Dieu, Festival Baroquede Pontoise, Hudební most Praha–Drážďany, Uckermnglichovou oceněna cenou Classic Prague Awards za nejlepší komorní výkon roku 2017. Od roku 2005 je sólistkou ND v Praze, kde ztvárňuje hlavně mozartovské abelcantové role, jako Zuzanka (Figarova svatba), Donna Elvira (Don Giovanni), Vitellia (Titus), Pamina (Kouzelná flétna), Adiärkische Musikwochen, Tage Alte Musik Regensburga další).

Vytvořila nahrávky pro Český rozhlas, MEZZO, RTFBInternational, Radioservis, Supraphona Harmoniamundi. Její nahrávka opery Doveéamoreégelosia pro OPUSARTE získala ocenění německé kritiky „Preisderdeutschen Schallplattenkritik“.

V roce 2018 natočila společně s Adamem Plachetkou CD „Každý jen tu svou“.

http://www.katerinaknezikova.com

Tisková konference Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny

Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny byl založen v roce 2014 Hanou Píšovou a Markétou Stránskou a je prvním svého druhu u nás. Jeho cílem je pomáhat rodinám předčasně narozených dětí, které se ocitly v tíživé finanční a psychické situaci. Pomáhá vždy konkrétní rodině a jejich konkrétní potřebě spojené spředčasně narozeným dítětem. O pomoci rozhoduje správní radana dačního fondu.Předsedou správní rady NF je doc. MUDr. Zbyněk Straňák,CSc.,MBA, primář neonatologického oddělení Ústavu pro péči o matku a dítě,v Praze Podolí. Veškeré informace o pomoci i možnosti příspěvku na stránkách www.predcasnenarozenedeti.cz.

Tisková konference Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny